Τρίτη, 04 Οκτωβρίου 2022 11:12

Νέα σύμβαση για τα απορρίμματα στη Μαραθόλακκα μέχρι να ανοίξει η Καλλιρρόη και με 2.157.600 ευρώ

Νέα σύμβαση για τα απορρίμματα στη Μαραθόλακκα μέχρι να ανοίξει η Καλλιρρόη και με 2.157.600 ευρώ

ΠΕΤΡΑΚΟΣ-ΝΙΚΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΤΑΫΓΕΤΟ 

Η υπάρχουσα σύμβαση του Δήμου Καλαμάτας με την ιδιωτική εταιρία που επεξεργάζεται τα απορρίμματα στη Μαραθόλακκα του Ταϋγέτου δεν μπορεί να συνεχιστεί για περισσότερο από ένα μήνα, επειδή εξαντλείται το ποσό για την πληρωμή των εργασιών επεξεργασίας και ακόμη γιατί έχει ήδη παραταθεί μια φορά η σύμβαση. Γι’ αυτό το λόγο έρχεται αύριο, Τετάρτη, στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας, εισήγηση για την πραγματοποίηση νέου διαγωνισμού και την έγκριση των σχετικών όρων, ώστε το έργο να συνεχιστεί με νέα σύμβαση, διάρκειας ενός χρόνου με δικαίωμα παράτασης για άλλο ένα ή μέχρι να ξεκινήσει η κεντρική διαχείριση των απορριμμάτων στην Καλλιρρόη της Άνω Μεσσηνίας. Για τη μονάδα της κεντρικής διαχείρισης στην Καλλιρρόη, όπου θα γίνεται επεξεργασία και ταφή των απορριμμάτων ολόκληρης της Μεσσηνίας και δύο Δήμων της Αρκαδίας σημειώνεται ότι φορείς και κάτοικοι της Άνω Μεσσηνίας αντιδρούν και έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη για σειρά ζητημάτων, τα οποία δεν έχουν κριθεί ακόμη, όπως τονίζουν…

Ο προϋπολογισμός του νέου έργου ανέρχεται σε 2.157.600 ευρώ, ενώ η ενημέρωση που έχει ο Δήμος Καλαμάτας είναι ότι η μονάδα στην Καλλιρρόη θα ξεκινήσει μέχρι τα τέλη Δεκέμβρη 2022, αν και χθες χθες, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο περιφερειάρχης, Παναγιώτης Νίκας, επανέλαβε ότι η μονάδα θα αρχίσει να παραλαμβάνει απορρίμματα μέσα στο Νοέμβρη. 

Για τη Μαραθόλακκα έκανε ερώτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο επικεφαλής της Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου, Θανάσης Πετράκος, θέτοντας τα ζητήματα των προβλημάτων και ελλείψεων στο έργο αποκατάστασης της παλιάς χωματερής της Μαραθόλακκας, της απομάκρυνσης των πολλών χιλιάδων (ο ίδιος μίλησε για δεκάδες ή εκατοντάδες) δεματίων με υπόλειμμα, της αποκατάστασης, αλλά και του σχεδιασμού για τη λειτουργία κινητής μονάδας μεταφόρτωσης στη Μαραθόλακκα όταν θα ξεκινήσει η κεντρική διαχείριση στην Καλλιρρόη. Ο κ. Πετράκος τόνισε ότι είναι εντελώς παράλογο να μαζεύει ο Δήμος τα απορρίμματα, να τα πηγαίνει στη Μαραθόλακκα του Ταϋγέτου και γίνεται εκεί η μεταφόρτωση για να μεταφερθούν στην Καλλιρρόη μέσω της Καλαμάτας. 

Ο περιφερειάρχης, Παναγιώτης Νίκας, στην απάντησή του σημείωσε ότι η Μαραθόλακκα έλυσε το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων του Δήμου Καλαμάτας, αναγνώρισε όμως ότι έχουν δημιουργηθεί περιβαλλοντικά ζητήματα. Ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι η Περιφέρειας βρίσκεται σε συζητήσεις με το υπουργείο Περιβάλλοντος για την αποκατάσταση της Μαραθόλακκας. 

Στ.Μ.