Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2022 17:17

Δίλημμα στην Οικονομική Επιτροπή: Αξίζει σε τέτοια συγκυρία να δοθούν 145.000 ευρώ για εκδηλώσεις και λαμπάκια Χριστουγέννων;

Δίλημμα στην Οικονομική Επιτροπή: Αξίζει σε τέτοια συγκυρία να δοθούν 145.000 ευρώ για εκδηλώσεις και λαμπάκια Χριστουγέννων;

Καταψήφισαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης που δεν έχουν αποκλειστεί, από το νόμο Θεοδωρικάκου, από την Οικονομική Επιτροπή, την εισήγηση της δημοτικής αρχής για τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις και τον εορταστικό στολισμό με 145.000 ευρώ. Η εισήγηση βέβαια υπερψηφίστηκε από την πανίσχυρη πλειοψηφία που δίνει ο νόμος Θεοδωρικάκου στις δημοτικές αρχές. Οι αντιπολιτεύσεις ανέφεραν ότι σε αυτή τη συγκυρία η σχετική δαπάνη θα έπρεπε να είναι μικρότερη των 100.000 ευρώ, τονίζοντας ότι και πέρσι το κόστος ήταν περίπου αντίστοιχο. Από την πλευρά της η δημοτική αρχή και συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, αντιδήμαρχος Σαράντος Μαρινάκης, ανέφερε ότι η Καλαμάτα οφείλει να διοργανώσει εκδηλώσεις και να στολιστεί κατά τρόπο που και επισκέπτες θα προσελκύσει και κίνηση στην αγορά θα δημιουργηθεί και να σχηματιστεί ένα κλίμα έξω από τη μιζέρια που δημιουργούν τα μεγάλα κοινωνικά και άλλα προβλήματα…

Οι Βασίλης Κοσμόπουλος και Βασίλης Τζαμουράνης, επικεφαλής των δύο πιο μεγάλων παρατάξεων της αντιπολίτευσης, στάθηκαν ιδίως στα 37.000 ευρώ που προβλέπονται για τον χριστουγεννιάτικο φωτοστολισμό, ζητώντας να αξιοποιηθεί ο φωτοστολισμός προηγούμενων χρόνων και να μην γίνει φέτος αυτή η δαπάνη. Επιπλέον τόνισαν ότι σε περίοδο ενεργειακής κρίσης ο Δήμος θα έπρεπε να κοιτάει πως θα μειώσει την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης ζήτησαν να μην μπει το παγοδρόμιο, όπως προβλέπεται φέτος να γίνει στον Χριστουγεννιάτικο Σταθμό του Άι Βασίλη στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η εγκατάσταση είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρα. 

Ακόμη ο Βασίλης Τζαμουράνης ζήτησε η χριστουγεννιάτικη συναυλία να γίνει από τοπικά ερασιτεχνικά σχήματα, αντί να κληθεί γνωστός καλλιτέχνης από την Αθήνα, που θα κοστίσει 13.400 ευρώ. 

Ο Λεωνίδας Λιάππας, από την παράταξη της Μαρίας Οικονομάκου, ζήτησε από τη δημοτική αρχή να αποσύρει τη εισήγησή της και να τη φέρει διορθωμένη στην επόμενη συνεδρίαση, τονίζοντας ότι την ώρα που ολόκληρο Παρίσι μειώνει τον χριστουγεννιάτικο στολισμό δεν μπορεί η Καλαμάτα να αυξάνει τη σχετική δαπάνη και ακόμη περισσότερο, σχολίασε, δεν μπορεί όταν τα σχολεία δεν έχουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ρεύματος ή να βάλουν πετρέλαιο να έρχεται ο Δήμος να δώσει 145.000 ευρώ για στολίδια και εκδηλώσεις. 

Ο πρόεδρος της Φάρις, Παντελής Δρούγας, απαντώντας στην αντιπολίτευση σημείωσε ότι πέρσι το κόστος ήταν 100.000 ευρώ επειδή δεν έγινε η προγραμματισμένη χριστουγεννιάτικη συναυλία και κάποιες άλλες δράσεις λόγω του κορονοϊού. Διαβεβαίωσε ότι θα γίνει εξοικονόμηση στην κατανάλωση ενέργειας και πως ο εορταστικός στολισμός δεν θα είναι συνεχώς αναμμένος, ενώ τόνισε πως το παγοδρόμιο είναι τελευταίας τεχνολογίας σε ό,τι αφορά την κατανάλωση ενέργειας, που τόνισε ότι θα είναι πολύ χαμηλή. Σε ό,τι αφορά τη χριστουγεννιάτικη συναυλία τόνισε πως δεν έχει επιλεγεί ακόμη ο καλλιτέχνης, ότι έχουν γίνει 15 προτάσεις από ενδιαφερόμενους και πως θα επιλεγεί η πρόταση που θα είναι οικονομική αλλά ταυτόχρονα ελκυστική για την προσέλκυση κόσμου. 

Στ.Μ.