Το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ εκπροσώπησε ο Yair Kulas, επικεφαλής της Διεύθυνσης Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας. Την ηγεσία του υπουργείου Άμυνας της χώρας εκπροσώπησε ο διοικητής της Διεύθυνσης Αεροπορικής Εκπαίδευσης, υποπτέραρχος Γεώργιος Βαγενάς, ο οποίος μετέφερε χαιρετισμό του αρχηγού της Πολεμικής Αεροπορίας, Θεμιστοκλή Μπουρολιά, σημειώνοντας ότι δεν ήρθε στην Καλαμάτα λόγω ασθενείας. Παραβρέθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Elbit Systems, Machlis Bezhalel. Η εκδήλωση των εγκαινίων ξεκίνησε με χαιρετισμό του διοικητή της 120 Πτέρυγας Εκπαίδευσης Αέρος Νικόλαου Τσιβουράκη.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε και ο θεμέλιος λίθος της συνεργασίας των δύο χωρών και της ισραηλινής εταιρίας, μια πέτρα που έφερε από την Ιερουσαλήμ η εταιρία.
Ο υποπτέραρχος Γ. Βαγενάς είπε ότι η συνεργασία έχει ξεκινήσει στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας από τον Απρίλιο του 2021 και πως στη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών προβλέπονται τα εξής:
-Αύξηση της διαθεσιμότητας των αεροσκαφών Τ6 σε 25 και παροχή 7.500 ωρών πτήσεων ετησίως για τα επόμενα 20 έτη.
-Θα αποδοθούν 10 νέα εκπαιδευτικά αεροσκάφη Μ346 και θα εξασφαλιστεί
λογιστική υποστήριξη για παροχή 3.500 ωρών πτήσεων ετησίως για τα επόμενα 20 έτη.

Ο διοικητής της Διεύθυνσης Αεροπορικής Εκπαίδευσης, υποπτέραρχος Γεώργιος Βαγενάς
Στον τομέα της συνθετικής εκπαίδευσης με τη χρήση νέων τεχνολογιών η Πολεμική Αεροπορία θα έχει δυνατότητα να παρέχει ετησίως:
-3.000 ώρες εκπαίδευσης σε δύο full mission simulator του αεροσκάφους Μ346
-2.800 ώρες εκπαίδευσης σε κάθε συσκευή simulation-based training του αεροσκάφους Μ346
-2.800 ώρες εκπαίδευσης σε κάθε συσκευή flight training device του αεροσκάφους Τ6
-2.800 ώρες εκπαίδευσης σε part task trainer στο αεροσκάφος Τ6
-1.200 ώρες εκπαίδευσης σε training simulator system για πολυκινητήρια αεροσκάφη
-2.800 ώρες εκπαίδευσης σε computer based training system
Ο ανώτατος αξιωματικός τόνισε ότι η Πολεμική Αεροπορία έχει εξοπλιστεί με νέα όπλα και ότι “η σημερινή κυβέρνηση για πρώτη φορά μας πρόσφερε αγόγγυστα όλες εκείνες τις παροχές που μας εξοπλίζουν, μας κάνουν δυνατούς και υπολογίσιμους και περιμένει από όλους εμάς να τις αξιοποιήσουμε ώστε να μην τολμήσει ποτέ κανένας να μας αμφισβητήσει”.
Επίσης σημείωσε ότι στην 120 ΠΕΑ θα προσφέρεται εκπαίδευση σε ιπτάμενους άλλων χωρών “εφόσον αποφασιστεί”.
Σύμφωνα με δελτίο Τύπου για τη σημερινή εκδήλωση στην 120 ΠΕΑ, η “Elbit Systems ανέλαβε, τον Απρίλιο του 2021, μέσα από μία σύμβαση ύψους περίπου 1,375 δισ. ευρώ τη δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης Πιλότων. Η συμφωνία ταυτόχρονα περιλαμβάνει και την προμήθεια και τη λειτουργία νέων εκπαιδευτικών αεροσκαφών M-346, τη διατήρηση ολόκληρου του εκπαιδευτικού στόλου που αποτελείται από τα νέα M-346 και δεκάδες εκπαιδευτικά αεροσκάφη T-6, την παροχή ενσωματωμένων ηλεκτρονικών συστημάτων πτήσης στα εκπαιδευτικά αεροσκάφη, διασυνδεδεμένους προσομοιωτές πτήσης, σταθμούς εκπαίδευσης εδάφους και σύστημα διοίκησης και ελέγχου”.
Επισημαίνεται ακόμη ότι στην 120 ΠΕΑ οι “κατασκευαστικές εργασίες έχουν επίσης ξεκινήσει, με το πρώτο εκπαιδευτικό κτίριο να ολοκληρώνεται στις αρχές του 2023, ενώ σε λειτουργία βρίσκεται ήδη το Κέντρο Ανεφοδιασμού (Logistics Center) στην αεροπορική βάση και της υποστήριξης για τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη T-6. Ταυτόχρονα, σημειώνεται η πρόοδος που έχει γίνει για την παραγωγή του νέου αεροσκάφους M-346, των διασυνδεδεμένων προσομοιωτών πτήσης και των Επίγειων Εκπαιδευτικών Σταθμών στη βάση”.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Elbit Systems, Machlis Bezhalel
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Elbit Systems, Machlis Bezhalel, σημείωσε: "Αποτελεί τιμή για εμάς ο ρόλος μας στην ενίσχυση της στρατηγικής συμμαχίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ. Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος με την πρόοδο που μπορέσαμε να επιτύχουμε σε αυτό το πρόγραμμα και είμαι ευγνώμων για την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, με τη Leonardo και με άλλους τοπικούς εταίρους. Θα ήθελα να τονίσω την εξαιρετική συνεργασία που υπάρχει μεταξύ της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και των ομάδων της Elbit στη 120 ΠΕΑ και στο Γενικό Επιτελείο Στρατού, που επέτρεψε την ομαλή και ταχεία εξέλιξη του έργου. Η Ελλάδα αποτελεί στρατηγικό εταίρο για την Elbit και γι' αυτό επενδύουμε και επεκτείνουμε τη συνεργασία μας και να παρέχουμε πρόσθετα συστήματα και τεχνολογίες στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, παρέχοντάς του δυνατότητες που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση μελλοντικών προκλήσεων. Θα ήθελα να εκφράσω την εκτίμησή μου και πάλι στο Υπουργείο Άμυνας της Ελλάδας και του Ισραήλ για την επιλογή της Elbit για την κατασκευή και λειτουργία αυτού του σημαντικού έργου".
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές Μεσσηνίας Γιάννης Λαμπρόπουλος, Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Βασίλης Καπέλιος, ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος, αντιδήμαρχοι της Καλαμάτας.
Στ.Μ.
Αρ. Μητρώου Μ.Η.Τ. 262004