Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2022 22:07

Φιστίκια εκλεκτά, φιστίκια Καλαμάτας Παπαθεοδώρου

Νίκος και Μαργαρίτα Παπαθεοδώρου Νίκος και Μαργαρίτα Παπαθεοδώρου

Του Σταύρου Μαρτίνου  

Βρισκόμουν σε έναν πολύ μεγάλο χώρο με άπειρα φιστίκια γύρω μου! Άλλα περίμεναν στα σακιά τους μέχρι να έρθει η ώρα της επεξεργασίας τους. Και τα υπόλοιπα ήταν στα μηχανήματα, στα κόσκινα καθαρισμού, τους διαλογείς, τους αποφλοιωτές, τους φούρνους. Νομίζω ότι τα μάτια μου πρέπει να έλαμπαν από αυτό το θέαμα της καλαματιανής αραχίδας που μεταποιείται και συσκευάζεται με μεγάλη φροντίδα και άριστη οργάνωση για να φτάσει με την εξαιρετική της ποιότητα στους καταναλωτές. Ήμουν στις εγκαταστάσεις της συνεχώς αναπτυσσόμενης βιοτεχνίας του Νίκου Παπαθεοδώρου…

“Το καλαματιανό φιστίκι είναι ένα προϊόν σε εισαγωγικά ανέξοδο. Είναι μια καλλιέργεια καλοκαιρινή, θα χρειαστεί τα λιπάσματά της, τα φάρμακά της, είναι όμως μια «ανέξοδη» καλλιέργεια σε σχέση με την πατάτα που καλλιεργείται εδώ” μας εξήγησε ο κ. Παπαθεοδώρου. Μπήκαμε κατευθείαν στο θέμα της καλλιέργειας του φιστικιού στην περιοχή, γνωρίζοντας ότι η παραγωγή είχε σχεδόν εγκαταλειφθεί. Μας ανέφερε γι’ αυτό: “Είναι αλήθεια ότι υπήρχαν μεγάλα προβλήματα, όμως το κλίμα έχει αναστραφεί. Έχουν αρχίσει πολλοί και καλλιεργούν, βοηθάμε και εμείς με όλες μας τις δυνάμεις αλλά χρειάζεται και η στήριξη του κόσμου. Όχι μόνο για την αραχίδα Καλαμάτας, που είναι πεντανόστιμη, αλλά για κάθε ποιοτικό ελληνικό προϊόν”. 

Η βιοτεχνία μεταποίησης του φιστικιού αλλά και άλλων ξηρών καρπών “Παπαθεοδώρου” βρίσκεται στο 7ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Καλαμάτας-Μεσσήνης. Εκεί, είπε ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, “κάνουμε την επεξεργασία του φιστικιού και όλων των ξηρών καρπών που εμπορευόμαστε. Η μονάδας μας είναι καθετοποιημένη, δεν πετάμε τίποτα. Ανάλογα με την καλίμπρα που έχει το φιστίκι το επεξεργαζόμαστε όπως το παράγει το χωράφι, το αποφλοιώνουμε, το ψήνουμε και το πουλάμε. Το χωράφι όμως βγάζει και δεύτερα νούμερα, δεν είναι όλα χοντρά. Έχουμε βρει τον τρόπο και αξιοποιούμε και αυτό το προϊόν. Τα κάνουμε φιστικοβούτυρο, τα κάνουμε καραμελωμένα, τα κάνουμε λευκά για παστέλια”. 

Ο κ. Παπαθεοδώρου σημείωσε ότι το καλαματιανό φιστίκι είναι καλλιέργεια αποδοτική για τους παραγωγούς: “Μένει και με το παραπάνω κάτι στην τσέπη του παραγωγού. Εμείς φέτος στηρίξαμε, δώσαμε φιστίκια για καλλιέργεια που είχαν μεγάλη απόδοση, ενώ προσφέραμε 1,35 ευρώ το κιλό”. 

Στη ερώτηση γιατί ο καταναλωτής να προτιμήσει το καλαματιανό φιστίκι τόνισε αμέσως “επειδή ευφραίνει τον ουρανίσκο, είναι νοστιμότατο. Από εκεί και πέρα, είναι ελληνικό προϊόν”. 

 

Υπάρχει η εντύπωση ότι το εισαγόμενο φιστίκι είναι οικονομικότερο για τους καταναλωτές, όμως ο κ. Παπαθεοδώρου σημείωσε ότι “έτσι όπως έχει εξελιχθεί η οικονομική κατάσταση παγκοσμίως, η ψαλίδα, η διαφορά της τιμής, έχει μικρύνει πάρα πολύ. Σημαντικό ρόλο παίζει το δολάριο, που αυτή τη στιγμή, σε σχέση με το ευρώ, είναι ανωδικό και βοηθάει την εξαγωγή προϊόντων. Αυτό πρέπει να το εκμεταλλευτούμε και εμείς το εκμεταλλευόμαστε”. Πρόσθεσε όμως ότι ενώ οι προοπτικές για εξαγωγές είναι θετικές “αυτή τη στιγμή η παραγωγή δεν επαρκεί για την εγχώρια αγορά και άρα δεν μπορούμε ακόμη να απευθυνθούμε στις ξένες αγορές”. 

Άλλο προϊόν της εταιρίας “Παπαθεοδώρου” που έχει κερδίσει τους καταναλωτές, είναι το φιστικοβούτυρο. Μας είπε γι’ αυτό: “Ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε φιστικοβούτυρο τα τελευταία 3-4 χρόνια. Είναι ένα νοστιμότατο προϊόν. Είναι δε γνήσιο και καθαρό, δεν έχει πρόσθετα, όπως πιστεύω ότι έχουν κάποια ανάλογα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά. Το φιστικοβούτυρο έχει πάρει τη μερίδα του στην αγορά, πουλιέται και, δόξα τω Θεώ, πάμε καλά!”. 


Παρασκευή καραμελωμένου φιστικιού

Ακόμη το καραμελωμένο φιστίκι Παπαθεοδώρου είναι σκέτο “έδεσμα”, όποιος το δοκιμάζει “κολλάει” μαζί του! Η παρασκευή του καραμελωμένου φιστικιού της εταιρίας γίνεται στο εργαστήριο που βρίσκεται στο Ασπρόχωμα, την οποία επίσης επισκεφθήκαμε, είδαμε τη συνταγή και παρακολουθήσαμε πως το φτιάχνουν οι άξιοι “μάγειρες-ζαχαροπλάστες” της εταιρείας.


H εταιρία Παπαθεοδώρου είναι χορηγός σε διάφορες εκδηλώσεις, όπως στο διεθνές τουρνουά τένις με αμαξίδιο που διοργανώνει ο πρωταθλητής Γιώργος Λαζαρίδης

Η συμβουλή που ο κ. Παπαθεοδώρου δίνει στους καταναλωτές είναι “όταν αγοράζουμε ένα προϊόν σε ένα μαγαζί να κοιτάμε την ετικέτα του. Εκεί θα δούμε και την ημερομηνία λήξης αλλά και τη χώρα προέλευσης, τον τόπο καταγωγής κάθε προϊόντος. Δεν λέω ότι όλα τα ξένα προϊόντα είναι υποδεέστερα, διαβεβαιώνω όμως ότι τα ελληνικά προϊόντα είναι ποιοτικά και τους αξίζει να τα προτιμάμε”. 

Το φιστίκι Παπαθεοδώρου, το φιστικοβούτυρο, το καραμελωμένο φιστίκι και όλα τα άλλα προϊόντα της εταιρείας μπορούν οι καταναλωτές να τα προμηθεύονται από το κατάστημα της οδού Αριστομένους 75 ή από τον πάγκο Παπαθεοδώρου στη λαϊκή αγορά Καλαμάτας, καθώς και σε διάφορα καταστήματα, στα Σούπερ Μάρκετ Μουργή, στα Σούπερ Μάρκετ Σαραντέα και σε άλλες επιχειρήσεις τροφίμων της περιοχής. 

 

Παπαθεοδώρου Εμπόριο και επεξεργασία

Πώληση λιανική & χονδρική

papatheodorou.com.gr

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΠΩΛΗΣΗΣ: ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΟΥΣ 75, ΚΑΛΑΜΑΤΑ 2721099334