Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2022 11:26

Εργολάβος υποστηρίζει ότι ο Δήμος τον έπαυσε άδικα αλλά και ότι άλλοι έχουν αδικαιολόγητη εύνοια

Εργολάβος υποστηρίζει ότι ο Δήμος τον έπαυσε άδικα αλλά και ότι άλλοι έχουν αδικαιολόγητη εύνοια

Εργολάβος κηρύχθηκε οριστικά έκπτωτος και από δεύτερο έργο του Δήμου Καλαμάτας, μέσα μάλιστα σε μικρό χρονικό διάστημα, ωστόσο σε παρέμβασή του, στην πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, μίλησε για άδικη και για κατά παράβαση καθήκοντος απόφαση εις βάρος του. Είπε συγκεκριμένα ότι ενώ η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας του είχε χορηγήσει, εφαρμόζοντας σχετική διάταξη, εξάμηνη επιμήκυνση του χρονοδιαγράμματος του έργου, μέσα στο διάστημα αυτής της επιμήκυνσης η Τεχνική Υπηρεσία τον κήρυξε έκπτωτο. Ο εργολάβος υποστήριξε ότι, σύμφωνα με εγκύκλιο όπως ανέφερε, μέσα στο διάστημα της εξάμηνης επιμήκυνσης του χρονοδιαγράμματος ένας εργολάβος έχει το δικαίωμα να μην εκτελέσει εργασίες στο έργο του, κάτι που έκανε ο ίδιος, ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τον εργολάβο, η Τεχνική Υπηρεσία δεν εφάρμοσε την εγκύκλιο…

Έχει ενδιαφέρον ότι η τοποθέτηση του εργολάβου προβλημάτισε τον Βασίλη Τζαμουράνη, επικεφαλής παράταξης της Δημοτικού Συμβουλίου και επί πολλά χρόνο προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, που δήλωσε ότι θεωρούσε “ότι οι μέχρι τώρα διαδικασίες έχουν υλοποιηθεί σωστά στις προηγούμενες φάσεις. Από εκεί και πέρα με κάνει να είμαι πάρα πολύ σκεπτικός το γεγονός που ανέφερε ότι, ενώ εδόθη μια επιμήκυνση (...) αυτή δεν εξαντλήθηκε”.

Ο εργολάβος είχε αναλάβει έργο ασφαλτόστρωσης στη Δημοτική Ενότητα Αρφαρών, με προϋπολογισμό 250.000 ευρώ και με έκπτωση ύψους 58,27%. Σύμφωνα με την αρχική προθεσμία το έργο έπρεπε να έχει τελειώσει από τις 4 Δεκέμβρη 2020. Σύμφωνα με την Τεχνική Υπηρεσία ο εργολάβος έκανε χωματουργικές εργασίες και επιχώματος και μετά σταμάτησε. Σημειώνεται ότι ο ίδιος πριν λίγο καιρό κηρύχθηκε και πάλι έκπτωτος από έργο ασφαλτοστρώσεων. 

Στην Οικονομική Επιτροπή ο εργολάβος είπε δεν ήταν οικονομικά εφικτό να έχει άλλη πορεία το έργο διότι, σημείωσε, έχουν διπλασιαστεί και τριπλασιαστεί οι τιμές των υλικών, ενώ υποστήριξε ακόμη ότι η μελέτη για το συγκεκριμένο έργο “ήταν στον αέρα”. 

Ο εργολάβος έκανε σχόλιο για τον Βασίλη Κοσμόπουλο και τον Βασίλη Τζαμουράνη, επικεφαλής παρατάξεων της αντιπολίτευσης, σημειώνοντας ότι είναι συνάδελφοί του, γνωρίζουν καλύτερα από τους υπόλοιπους τι συμβαίνει και υπονόησε ότι θα έπρεπε να έχουν διαφορετική τοποθέτηση: “Με μεγάλη έκπληξη διαπιστώνω ότι δεν ζείτε στην Ελλάδα.  Κατηγορούμε όλους τους κατασκευαστές ότι δεν φτιάχνουν, δεν κάνουν… Είναι δυνατόν να δουλέψει μια επιχείρηση με διπλάσιες και τριπλάσιες τιμές; Αναφέρομαι κυρίως στους συναδέλφους”.

Επιπλέον ο εργολάβος υποστήριξε ότι υπάρχουν εργολάβοι που αντιμετωπίζονται με εύνοια, σημειώνοντας συγκεκριμένα: “Το βασικό θέμα που ενοχλεί είναι ότι βλέπουμε ότι σε ορισμένα έργα δίνετε και παρατάσεις χωρίς καμία ουσιαστική αιτία και σε άλλα εφαρμόζετε άλλους νόμους. Αγωγός ύδρευσης…, δεν άκουσα από κανέναν τίποτα ούτε ξέρω πως και γιατί δικαιολογείται εκεί η κατάσταση και δεν δικαιολογείται σε εμάς που έχουμε τρεις φορές την άσφαλτο δύο φορές τα πετρέλαια και τέσσερις φορές τη ΔΕΗ Τι να σας φτιάξουμε;”.

Τέλος ο εργολάβος αναφέρθηκε στον Βασίλη Τζαμουράνη την περίοδο που ήταν προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας, λέγοντας ότι τότε βρέθηκε έργο ασφαλτόστρωσης στο Ασπρόχωμα να έχει 70% λιγότερη άσφαλτο και τόνισε ότι ο ίδιος ποτέ δεν κάνει τέτοια έργα. 

Το σχόλιο του Βασίλη Τζαμουράνη ήταν ότι “υπάρχουν αδυναμίες παραγματικές στις υπηρεσίες για τον ποιοτικό έλεγχο, είναι γνωστά αυτά αλλά δεν είναι της παρούσας”.

Από την πλευρά της η δημοτική αρχή και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος,  Ανδρέας Καραγιάννης, δεν θέλησαν να κάνουν κανένα σχόλιο για όσα ανέφερε ο εργολάβος, ο οποίος είπε ότι θα καταφύγει στη δικαιοσύνη. 

Στ.Μ.