Παρασκευή, 02 Δεκεμβρίου 2022 01:44

Η καταρράκωση της ΔΕΥΑΚ - Η διοίκηση εναντίον του Σωματείου και ο αντίλογος

Η καταρράκωση της ΔΕΥΑΚ - Η διοίκηση εναντίον του Σωματείου και ο αντίλογος

Το πόσο έχει καταρρακωθεί η ΔΕΥΑΚ, η δημοτική επιχείρηση στην οποία η Καλαμάτα χρωστά το ότι είναι από τις μοναδικές πόλεις της χώρας με μια πεντακάθαρη θάλασσα μπροστά στον αστικό ιστό, μπορεί κανείς να το διαπιστώσει από τις επιστολές που έδωσε στη δημοσιότητα ο Βασίλης Τζαμουράνης. Η μία είναι της διευθύντριας Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών, Ευδοξίας Τσομπανγεωργίου, η οποία λέει ότι “το Σωματείο Εργαζομένων επιτέθηκε, παρενόχλησε, απείλησε και εξέφρασε ψυχολογική επίθεση και στρατηγική περιθωριοποίησης στους εργαζόμενους και στην Διευθύντρια” επειδή έκαναν εργασίες στην Αποθήκη της ΔΕΥΑΚ, καλώντας μάλιστα την Αστυνομία να τους συλλάβει. Το Σωματείο απαντά ότι πρόκειται για “ψεύδη και συκοφαντίες” και επαναλαμβάνει αυτά που καταγγέλθηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ότι επιχειρείται “προσπάθεια εκφοβισμού και δίωξης του Γραμματέα του Σωματείου μας”, που είναι ο Αποθηκάριος και ξαναθέτει το ερώτημα προς τον γενικό διευθυντή “αν με εντολή του λειτουργεί δεύτερη αποθήκη, για τις απευθείας αναθέσεις, όπως κατ επανάληψη έχει καταγγελθεί”. Επιπλέον το Σωματείο υποστηρίζει ότι ο γενικός διευθυντής “φρόντισε στον νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας, να εξασφαλίσει την μονιμότητα τη δική του και της Διευθύντριάς του, φοβούμενος μελλοντική  βλαπτική μεταβολή. Τι έχει κάνει για να φοβάται για το υπηρεσιακό του μέλλον και το μέλλον της διευθύντριάς του;”...

Είχε προηγηθεί, για όλα αυτά τα θέματα, αντιπαράθεση στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου δημοτικοί σύμβουλοι όπως ο Σταμάτης Μπεχράκης, ο Δημήτρης Οικονομάκος, είπαν ότι για την κατάσταση αυτή υπεύθυνος είναι ο δήμαρχος, Θανάσης Βασιλόπουλος, ως πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ. Ο δε δήμαρχος και πρόεδρος της Επιχείρησης είπε ότι τη μεγαλύτερη ευθύνη για όσα συμβαίνουν στη ΔΕΥΑΚ την έχει η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Σταυρούλα Στραβάκου. 

ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΔΟΥ ΔΕΥΑΚ

Σε ενημερωτική της επιστολή προς τον δήμαρχο και πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ, προς τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΚ και προς τους δημοτικούς συμβούλους Καλαμάτας η διευθύντρια Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών, κ. Τσομπανγεωργίου, σημειώνει: “Σχετικά με το περιστατικό που καταγγέλθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καλαμάτας μεταξύ εργαζόμενων και του Σωματείου Εργαζόμενων Δ.Ε.Υ.Α ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ σας γνωστοποιούμε τα κάτωθι:

Στις 14.11.2022 ο Γενικός Διευθυντής κ. Μιχαήλ Βασιλειάδης και η Διευθύντρια Δ.Ο.Υ κ. Ευδοξία Τσομπανγεωργίου ξεκίνησαν τον καθαρισμό και την τακτοποίηση των αποθεμάτων της αποθήκης με εργαζόμενους, με σκοπό την καταγραφή των αναλώσιμων και των υλικών για να προβούν σε διαδικασία μελλοντικών απαραίτητων προμηθειών για την Επιχείρηση και για την έναρξη της διαδικασίας εκποίησης άχρηστου ή παλαιού υλικού, αφού πρώτα συγκροτηθεί Επιτροπή η οποία θα αποφασίσει για το υλικό αυτό και θα ενεργήσει για την επωφελέστερη αξιοποίηση ή την νομότυπη καταστροφή τους.

Την ίδια μέρα όπως και την επόμενη, κάποια μέλη του Σωματείου εισέβαλλαν στον χώρο της αποθήκης δημιουργώντας λεκτική φασαρία ζητώντας τον λόγο του καθαρισμού της αποθήκης απειλώντας και εξυβρίζοντας τους Διευθυντές και τους παρόντες εργαζόμενους, λέγοντας ότι δεν έχουν κανένα δικαίωμα να προβούν σε καθαρισμό της αποθήκης και σε καταγραφή των υλικών και ότι διενεργούν παράνομες πράξεις.

Αποκορύφωμα δε των προηγούμενων ενεργειών τους ήταν ότι στις 17.11.2022 κάλεσαν με καταγγελία τους στην Αστυνομία την ομάδα ΔΙΑΣ, δηλώνοντας ότι οι εργαζόμενοι κ. Δήμητρα Βρυώνη, ο κ. Απόστολος Νταουσάνης, ο κ. Σωτήριος Στασινόπουλος, ο κ. Άγγελος Ηλιόπουλος, ο κ. Σαράντος Δημακόπουλος παρουσία και του Αποθηκάριου κ. Χρήστου Τζάννε «είχαν μπει παράνομα στην αποθήκη» και ότι «οι εργαζόμενοι είναι παράνομοι». Η Πρόεδρος του Σωματείου απευθυνόταν στους εργαζόμενους λέγοντας τους ότι εκτελούν παράνομες πράξεις, το ίδιο ισχυριζόταν και στους αστυνομικούς και απαίτησε από αυτούς να πάρουν τα στοιχεία των ταυτοτήτων των εργαζόμενων παρά τις υποδείξεις των αστυνομικών ότι δεν υφίσταται παράνομη πράξη εφόσον οι εργαζόμενοι εκτελούσαν εντολή της Διευθύντριας Δ.Ο.Υ.

Η Πρόεδρος όντας πολύ επιθετική απέναντι στους εργαζόμενους, επαναλάμβανε ότι η εντολή για την εκτέλεση της εργασίας τους είναι παράνομη. 

Ακολούθησε διαπληκτισμός μεταξύ των μελών του Σωματείου (κ. Σταυρούλα Στραβάκου και κ. Γιώργου Κρεμεζή) και των εργαζόμενων. Γεγονός το οποίο υποχρέωσε τους αστυνομικούς να πάρουν τα στοιχεία και των μελών του Σωματείου.

Η Διευθύντρια Δ.Ο.Υ όταν παραβρέθηκε στον χώρο της αποθήκης μετά από την ειδοποίηση της από την ομάδα ΔΙΑΣ και μη γνωρίζοντας τα γεγονότα που εξελίσσονταν, ρωτήθηκε από τους αστυνομικούς εάν είχε δοθεί εντολή στους εργαζόμενους για τις συγκεκριμένες εργασίες. Αφού ενημερώθηκαν ότι είχε δοθεί εντολή καθαρισμού της αποθήκης και καταγραφής των υλικών και ότι οι εργαζόμενοι βρίσκονταν νόμιμα στον χώρο, η Πρόεδρος ρώτησε τους αστυνομικούς ποια είναι η διαδικασία για να προβεί σε μήνυση κατά της Διευθύντριας. Αφού ενημερώθηκε από τον επικεφαλή της ομάδας ΔΙΑΣ για την διαδικασία της μήνυσης, ο ίδιος απευθύνθηκε και στην Διευθύντρια ενημερώνοντας την για το δικαίωμα μήνυσης κατά του Σωματείου (αμφίδρομο δικαίωμα).

Η Πρόεδρος συνέχιζε τις απειλές κατά πάντων και η Διευθύντρια ζήτησε από τους αστυνομικούς να οδηγήσουν τα μέλη του Σωματείου εκτός του χώρου της αποθήκης ώστε να προφυλάξουν τους εργαζόμενους από την παράτυπη συμπεριφορά των μελών του Σωματείου και για να έχουν την δυνατότητα συνέχισης της εργασίας τους.

Και οι αστυνομικοί πράττοντας τα δέοντα οδήγησαν τα μέλη του Σωματείου εκτός του χώρου της αποθήκης.

Οι εργαζόμενοι βρίσκονταν σε κατάσταση σοκ από τις ενέργειες των μελών του Σωματείου γιατί ήταν πρωτοφανές και πρωτόγνωρο για αυτούς, το Σωματείο να στρέφεται εναντίον εργαζόμενων με την κατηγορία ότι εκτελούσαν παράνομες πράξεις και ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι ήταν παράνομοι.

Επιπλέον βρίσκονταν σε κατάσταση σοκ για τις καταγγελίες από τα μέλη του Σωματείου εναντίον της Διευθύντριας, ότι είχε δώσει παράνομη εντολή σε εργαζόμενους και του γεγονότος των απειλών για μηνύσεις και προσαγωγές τους από την ομάδα ΔΙΑΣ, με ότι αυτό είχε ως συνέπεια στην ψυχική και σωματική τους υγεία.

Το Σωματείο Εργαζομένων επιτέθηκε, παρενόχλησε, απείλησε και εξέφρασε ψυχολογική επίθεση και στρατηγική περιθωριοποίησης στους εργαζόμενους και στην Διευθύντρια, με στόχο και αποτέλεσμα την προσβολή των προσωπικοτήτων τους, της αξιοπρέπεια τους, της σωματικής και ψυχικής ακεραιότητα τους κατά την εκτέλεση της εργασίας τους, έθεσαν σε κίνδυνο την απασχόλησης τους και δημιούργησαν εχθρικό, εκφοβιστικό, υποτιμητικό, ταπεινωτικό και προσβλητικό εργασιακό περιβάλλον.

Αυτές οι ενέργειες εκφράζουν δολιότητα που αναπτύσσεται δυστυχώς μεταξύ συναδέλφων μέσα από μια συνεχή αντισυναδελφική συμπεριφορά”.

Σημειώνεται ότι η διευθύντρια στην επιστολή της έχει επισυνάψει και την καταγραφή του γεγονότος από το Αστυνομικό Τμήματα. 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ 

Από την πλευρά του το Σωματείο Εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης Μεσσηνίας σημειώνει σε δική του σχετική επιστολή προς τον δήμαρχο και πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ, τα μέλη του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ και τους δημοτικούς συμβούλους Καλαμάτας: “Για πολλοστή φορά οι Διευθυντές της ΔΕΥΑΚ, με ψεύδη και συκοφαντίες επιτίθενται κατά του Σωματείου.  Πουθενά δεν στοιχειοθετούνται οι καταγγελίες των, ούτε από το πόρισμα της αστυνομίας.

 Ας μας απαντήσουν τελικά τί ακριβώς έκαναν τόσοι εργαζόμενοι που βρέθηκαν στην  αποθήκη της ΔΕΥΑΚ για δύο εβδομάδες από 14.11.2022 έως 25.11.2022 . Απογραφή  ή  δειγματοληπτικό έλεγχο; όπως o Γενικός Διευθυντής κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο; Αν έκαναν δειγματοληπτικό έλεγχο τότε τι χρειάζονταν τόσοι εργαζόμενοι.

    Η ουσία είναι μία. Η ενέργειά του αυτή, δεν είναι σύννομη και εντάσσεται στην προσπάθεια εκφοβισμού και δίωξης του Γραμματέα του Σωματείου μας. Κατά παράβαση των καθηκόντων του προέβει σε  έκτακτη απογραφή,  παρακάμπτοντας την ορισμένη από το Δ.Σ αρμόδια επιτροπή απογραφής και τον άμεσο προϊστάμενο τού οικονομικού τμήματος Θανάση Τριάντο, αφήνοντας παράλληλα κατά αυτόν τον τρόπο υπονοούμενα, που θίγουν προσωπικά τον Γραμματέα αλλά και το Σωματείο. 

Η προσπάθειά του αυτή ήταν καλά σχεδιασμένη και «δένει» με την κατάργηση της ειδικότητας του Αποθηκάριου από τον ΟΕΥ της ΔΕΥΑΚ.

    Αποφεύγει  όμως να απαντήσει αν με εντολή του λειτουργεί δεύτερη αποθήκη,  για  τις απ ευθείας αναθέσεις, όπως κατ επανάληψη  έχει καταγγελθεί. 

  Τέλος μας γεννάται ένα ερώτημα. Με τις τόσες ώρες που διαθέτει ο Διευθυντής  για τις διώξεις εναντίον των μελών της διοίκησης του  Σωματείου, του μένει καθόλου χρόνος να ασχοληθεί και με τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τη  ΔEYAΚ; ΑΓΩΓΟΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ (ΑΠΟ ΠΗΔΗΜΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑ), ΔΕΞΑΜΕΝΗ  ΚΑΡΒΟΥΝΗ, ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ κι αλλά πολλά. 

Σε ένα θέμα όμως του «βγάζουμε το καπέλο». Φρόντισε  στον νέο ΟΕΥ, να εξασφαλίσει την  μονιμότητα τη δική του και της Διευθύντριάς του, φοβούμενος μελλοντική  βλαπτική μεταβολή. 

Τι έχει  κάνει για να φοβάται για το υπηρεσιακό του μέλλον και το μέλλον της διευθύντριάς του; 

    Είναι εκτεθειμένη όλη η  πλειοψηφία, που καλύπτει όλες αυτές  τις ενέργειες”.