Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2023 12:51

“Καμπανάκι” στο Δήμο Καλαμάτας - 2.200.000 ευρώ αύξηση των ανείσπρακτων οφειλών μέσα σε ένα ένα χρόνο!

“Καμπανάκι” στο Δήμο Καλαμάτας - 2.200.000 ευρώ αύξηση των ανείσπρακτων οφειλών μέσα σε ένα ένα χρόνο!

ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΕΙΚΟΝΑ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ  
Ενώ η δημοτική αρχή τονίζει ότι ο Δήμος Καλαμάτας πηγαίνει καλά οικονομικά και ενώ δείχνουν το ίδιο και κάποια απολογιστικά στοιχεία, μια πιο προσεκτική μελέτη δείχνει ότι τα πράγματα όχι μόνο δεν είναι για πανηγυρισμούς αλλά αντίθετα πρέπει να ηχήσει καμπανάκι ανησυχίας. Τα ανησυχητικά αυτά στοιχεία παρουσίασε χθες, στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καλαμάτας, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Βασίλης Κοσμόπουλος. Προέκυψε, πάντα με βάση τα στοιχεία του Βασίλη Κοσμόπουλου, όπως τα έχει καταγράψει η Οικονομική Υπηρεσία, ότι σε κρίσιμους δείκτες το 2022 ήταν χειρότερο από το 2021, παρότι το 2021 ήταν αναμφίβολα πολύ πιο δύσκολη χρονιά λόγω λοκνταουν και άλλων περιοριστικών μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας. Εκεί που δεν υπάρχει κανένα επιχείρημα ότι το 2022 ήταν η χειρότερη χρονιά της δημοτικής αρχής, ακόμη και από το 2021, είναι στον τεχνικό τομέα, αφού και με τους αριθμούς έγιναν λιγότερα έργα και λιγότερες μελέτες…

Από τα στοιχεία στα οποία αναφέρθηκε ο Βασίλης Κοσμόπουλος φαίνεται ότι ο Δήμος Καλαμάτας το 2022 αύξησε τα τακτικά και τα έκτακτα έσοδά του σε σύγκριση με το 2021 και τόνισε ότι αυτό είναι “πάρα πολύ καλό”. Χαρακτηριστικά επισήμανε ότι τα τακτικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 600.000 ευρώ περίπου, ενώ τα βεβαιωθέντα έκτακτα έσοδα είναι αυξημένα κατά 1.500.000 περίπου. 


Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, Σαράντος Μαρινάκης και ο προϊστάμενος του Τμήματος Υποστήριξης Συλλογικών Οργάνων του Δήμου Καλαμάτας Χρήστος Αλεξανδρόπουλος 

Ωστόσο, συνέχισε ο Βασίλης Κοσμόπουλος, το ανησυχητικό είναι ότι το 2022 αυξήθηκαν κατά 2.200.000 ευρώ περίπου οι εισπράξεις βεβαιωθέντων υποχρεώσεων προηγούμενων οικονομικών ετών! Οι υποχρεώσεις αυτές προς το Δήμο το 2021 ήταν στα 14.100.000 ευρώ περίπου και το 2022 ανέβηκαν στα 16.300.000 ευρώ περίπου. “Είναι καμπανάκι τεράστιο”, ανέφερε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας αναφερόμενος στο συγκεκριμένο στοιχείο. 

Ένα ακόμη πολύ ενδιαφέρον στοιχείο που παρουσίασε ο Βασίλης Κοσμόπουλος είναι ότι το 2022 ο Δήμος Καλαμάτας πλήρωσε λιγότερα χρήματα για την εξόφληση τιμολογίων για έργα σε σχέση με το 2021, παρότι ο προϋπολογισμός εξόδων για έργα του ‘22 ήταν κατά 4.000.000 ευρώ περίπου αυξημένος. Πιο συγκεκριμένα είπε ότι το ‘22 πληρώθηκαν περίπου 3.633.000 ευρώ ενώ ο προϋπολογισμός των εξόδων ήταν περίπου 30.189.000 ευρώ, ενώ το ‘21 πληρώθηκαν περίπου 3.689.000 ευρώ με προϋπολογισμό περίπου 26.089.000 ευρώ περίπου. 


Μπροστά οι αντιδήμαρχοι Νίκος Μπασακίδης και Γιώργος Φάβας και πίσω οι αντιδήμαρχοι Δημήτρης Μαστραγγελόπουλος, Αναστάσης Σκοπετέας και Γιάννης Ζαφειρόπουλος 

Στο ίδιο πλαίσιο ήταν και η τοποθέτηση του Βασίλη Τζαμουράνη, επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας και υποψηφίου δημάρχου, ο οποίος σχολίασε ότι πράγματι ο Δήμος τα πήγε φέτος καλύτερα σε ό,τι αφορά τα έσοδα όμως αυτό, πρόσθεσε, δεν οφείλεται στην καλή διαχείριση που λέει ότι κάνει η δημοτική αρχή αλλά στην καταβολή κρατικών επιχορηγήσεων. 

Ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, αντιδήμαρχος Οικονομικών, Σαράντος Μαρινάκης, δεν έδωσε συγκεκριμένες απαντήσεις σε όσα ανέφερε ο Βασίλης Κοσμόπουλος, ενώ για την ψαλίδα μεταξύ των βεβαιωμένων οφειλών παρελθόντων οικονομικών ετών και των αντίστοιχων εισπράξεων είπε ότι η αυτοδιοίκηση έχει ζητήσει από την πολιτεία να πάρει πρωτοβουλία για τη διευκόλυνση των οφειλετών με επαναφορά ρυθμίσεων πολλών δόσεων, ωστόσο είπε ότι μέχρι τώρα δεν έχει παρθεί καμία τέτοια πρωτοβουλία, αν και επισήμανε ότι το υπουργείο ίσως προχωρήσει το επόμενο διάστημα, τονίζοντας ότι αυτό είναι απαραίτητο να γίνει. 

Ούτε ο αντιδήμαρχος Πρόνοιας Γιώργος Φάββας, πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών, μπόρεσε να δώσει απαντήσεις στον Βασίλη Κοσμόπουλο. Αντίθετα πιθανόν προβληματίστηκε καθώς ζήτησε όταν συζητούνται στην Οικονομική Επιτροπή θέματα προϋπολογισμού-απολογισμού να καλείται η Οικονομική Υπηρεσία προκειμένου να δίνει απαντήσεις εάν χρειάζεται. 

Στ.Μ.