Τετάρτη, 01 Φεβρουαρίου 2023 18:26

Ο Φώτης Γεωργακάς παρουσιάζει τις περίτεχνες δημιουργίες του στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας

Ο Φώτης Γεωργακάς παρουσιάζει τις περίτεχνες δημιουργίες του στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΕΚΘΕΣΗ - ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΟ ΒΡΑΔΥ 

Διακοσμητικές δημιουργίες με ξύλα και πέτρες από το βουνό, δαχτυλίδια, κολιέ, βραχιόλια, κηροπήγια, φωτιστικά, πίνακες, όλα φτιαγμένα με μεράκι, με δουλειά πολλών ωρών με το χέρι, παρουσιάζει ο Φώτης Γεωργακάς στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου. Είναι τεχνίτης του υπουργείου Πολιτισμού, έχει δουλέψει πολλά χρόνια στο νέο Μουσείο Ακρόπολης και την τελευταία δεκαετία εργάζεται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας. Για τον Φώτη Γεωργακά η ενασχόλησή του με αυτές τις καλλιτεχνικές  δημιουργίες είναι μια διέξοδος προς την ηρεμία και τη δημιουργία. Κατάγεται από το Σύρριζο του πρώην Δήμου Είρας και νυν Δήμου Οιχαλίας…

Τα υλικά που χρησιμοποιεί είναι ξύλα, ρίζες και πέτρες που βρίσκει στο βουνό, συνήθως στην περιοχή του χωριού του, όπου βρίσκεται το πατρικό του σπίτι. Τα έργα που εκθέτει στο Πνευματικό Κέντρο, όπως μας λέει, “είναι κατασκευές διακοσμητικές και χρηστικές. Παίρνω τα άγρια ξύλα και τις πέτρες, τα διαμορφώνω, τα σκαλίζω, τα ζωγραφίζω κατά το κέφι και την αντίληψή μου. Κάποιες δημιουργίες είναι καθαρά διακοσμητικές, όπως κάποια έργα τύπου πίνακα και “καλημέρας” για τον τοίχο αλλά και άλλα. Υπάρχουν ακόμη διακοσμητικά και εικαστικά έργα, όπως φωτιστικά από ρίζες και ξύλα, κηροπήγια, αλλά και μια μεγάλη ποικιλία από σκουλαρίκια σε πάρα πολλά σχέδια, σκαλίσματα κρεμαστά για το λαιμό, δαχτυλίδια, βελονάκια για τα μαλλιά, βραχιόλια και άλλα”. 

Όλες αυτές οι δημιουργίες είναι “στο χέρι, τα περισσότερα από τα κοσμήματα έχουν γίνει μόνο με ένα μαχαιράκι και γυαλόχαρτο”. Είναι λοιπόν έργα που απαιτούν πάρα πολύ χρόνο μέχρι να ολοκληρωθούν, αλλά αυτό δεν τον κουράζει τον Φώτη Γεωργακά γιατί “είναι για μένα μια διαφυγή. Όταν ασχολούμαι με αυτό ξεχνώ όλα τα προβλήματα, τα αφήνω στη άκρη και ηρεμώ. Είναι ένα χόμπι που το κάνεις με ευχαρίστηση, γεμίζει το χρόνο σου αντί να χάνεται άσκοπα, σε αφήνει να μείνεις στη μοναξιά του ευχάριστα”. 

Στην Αθήνα ο Φώτης Γεωργακάς εργάστηκε στο νέο Μουσείο Ακρόπολης, στην ανασκαφή που προηγήθηκε, κατά την ανέγερση του κτιρίου ήταν φύλακας τη νύχτα και μετά εργάστηκε στο γραφείο του Δημήτρη Παντερμαλή, προέδρου του Οργανισμού Ανέγερσης, μέχρι που ήρθε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας. Τέτοιες δημιουργίες έκανε και στην Αθήνα, “σε ένα μικρό εργαστήριο που είχα στα Εξάρχεια. Το έκανα χομπίστικα, όμως τώρα δεν υπάρχει η δυνατότητα λειτουργίας ενός τέτοιου οργανωμένου εργαστηρίου γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι. Οπότε δουλεύω σε ένα χώρο στο σπίτι όποτε έχω ελεύθερο χρόνο”. 

Η έκθεση είναι ανοιχτή καθημερινά στο Πνευματικό Κέντρο μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου, από τις εννιά το πρωί μέχρι τις δύο μετά το μεσημέρι και από τις πέντε το απόγευμα μέχρι τις εννιά το βράδυ. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου στις 7.30 το βράδυ. 

Σε κάθε έκθεσή του ο Φώτης Γεωργακάς καταφέρνει και εντυπωσιάζει τους επισκέπτες του δείχνοντάς τους πως μια άγρια ρίζα, για παράδειγμα, μπορεί με λεπτή δουλειά και με πολύ χρόνο να γίνει μια θαυμάσια διακοσμητική και χρηστική δημιουργία. 

Στ.Μ.