Παρασκευή, 03 Φεβρουαρίου 2023 10:11

Θεραπευτικό κουκλοθέατρο - Οι απελευθερωτικές δυνατότητες της συνάντησης με την τέχνη – Σεμινάριο στην Καλαμάτα

Θεραπευτικό κουκλοθέατρο - Οι απελευθερωτικές δυνατότητες της συνάντησης με την τέχνη – Σεμινάριο στην Καλαμάτα

ΣΑΒΒΑΤΟ-ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ «ΦΤΟΥ ΚΑΙ ΒΓΑΙΝΩ»  

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΑ

Το σαββατοκύριακο 4-5 Φεβρουαρίου πραγματοποιείται στην Καλαμάτα ένα πολύ ενδιαφέρον σεμινάριο με θέμα το θεραπευτικό κουκλοθέατρο, στο φιλόξενο χώρο του «Φτου και Βγαίνω» της Θεοδοσίας Ψευτέα.

Με βασικούς άξονες το παιχνίδι, το θέατρο και την κούκλα, το σεμινάριο προτείνει τη γνωριμία με το θεραπευτικό κουκλοθέατρο, το οποίο αποτελεί τη συνάντηση καθιερωμένων θεραπευτικών προσεγγίσεων όπως η Παιγνιοθεραπεία, η Δραματοθεραπεία και το Ψυχόδραμα.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να διδαχθούν ιστορικά στοιχεία και πληροφορίες για τους πρωτοπόρους του therapeutic puppetry, τεχνικές αυτού καθώς και εργαλεία αξιολόγησης για παιδιά, εφήβους και ενήλικες.

Tο σεμινάριο απευθύνεται σε ψυχολόγους, ψυχοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ειδικούς παιδαγωγούς, κοινωνικούς λειτουργούς, εκπαιδευτικούς, αλλά και ανθρώπους που αγαπούν το θέατρο και το κουκλοθέατρο.

Αυτό το εντατικό διήμερο θα έχουν την ευκαιρία οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες να γνωρίσουν τη Μαρία Μπογιατζή, παιδιατρική νευροψυχολόγο με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα (M.Sc.) στις Νευροεπιστήμες από το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής του King’s College London, η οποία εργάζεται στην Αθήνα και τον Δημήτρη Καράγιωργα, Ψυχίατρο παιδιών & εφήβων – Ψυχοθεραπευτή, με ειδίκευση στην Παιδοψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου SUS της Σουηδίας που εργάζεται στην Κόρινθο.

 

Να ξεκινήσουμε ρωτώντας το Δημήτρη Καράγιωργα να μας αναφέρει περιεκτικά με βάση την εμπειρία του ποια τα θεραπευτικά οφέλη του κουκλοθέατρου.

‘’Πριν τη λέξη μαριονέτα, βάζω τη λέξη Θέατρο’’ γράφει ο Michael Meshcke, μια εμβληματική φιγούρα του παγκόσμιου Θεάτρου με κούκλες. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν την Ψυχοθεραπεία να συναντά αρχικά το Θέατρο δηλαδή την Τέχνη. Η συνάντηση με την Τέχνη όπως και με τη Φύση προτείνουν τόσο στο άτομο όσο και στην ομάδα, θεραπευτικές και απελευθερωτικές δυνατότητες. Το λεγόμενο PuppetTherapy αφορά επίσης την εισαγωγή στη θεραπεία στοιχείων παιχνιδιού, το οποίο είναι βασική ανάγκη τόσο των παιδιών όσο και των ενηλίκων. Αφορά ακόμη τη δυνατότητα επικοινωνίας και έκφρασης μέσα από το συμβολισμό, το φαντασιακό, το μη συνειδητό. Με άλλα λόγια, είτε πρόκειται για οικογένειες είτε για ανήλικα/ ενήλικα άτομα, το κουκλοθεατρικό παιχνίδι μπορεί να αποτελέσει ένα μέσο το οποίο υπηρετεί την ψυχοθεραπευτική εργασία φέροντας συχνά το άρωμα μιας εποχής που τόσο μοιάζει να χάνεται και που τόσο έχουμε ανάγκη. Μιας εποχής με χαρακτηριστικά χειρωνακτικότητας, δημιουργικότητας, απλότητας, παραμυθίας, έκφρασης, συμμετοχής, συνεργασίας, εξερεύνησης σε περιβάλλον ασφάλειας, αποδοχής, σχέσης, όπως προτείνει η ψυχοθεραπευτική εργασία.

 

Σε αυτό το εισαγωγικό σεμινάριο ποιες μπορεί να είναι οι εφαρμογές της θεωρίας στην επαγγελματική πράξη ή στην καθημερινότητα των συμμετεχόντων μετά την ολοκλήρωσή του;

Στόχος είναι να γίνει το σεμινάριο πηγή έμπνευσης τόσο στους επαγγελματίες ψυχικής υγείας/ ειδικής αγωγής όσο και στους εκπαιδευτικούς, ανθρώπους της Τέχνης αλλά και σε όσες/ όσους ενδιαφέρονται να διευρύνουν τη ματιά τους σε ζητήματα όπως η Υγεία, η Θεραπεία, η Εκπαίδευση, η Τέχνη, ο Γονικός Ρόλος. Πιστεύουμε ότι στις ξεχωριστές ενότητες του σεμιναρίου ο κάθε συμμετέχοντας θα έχει την ευκαιρία να λάβει ερεθίσματα και προτάσεις για τους τρόπους με τους οποίος μπορεί να εντάξει το κουκλοθεατρικό παιχνίδι στα πεδία που τον αφορούν (Θεραπεία, Εκπαίδευση, Γονεϊκότητα).

Από τα προϊστορικά ειδώλια ως τα σύγχρονα και μελλοντικά ρομπότ της τεχνητής νοημοσύνης, ο άνθρωπος συνεχίζει να σχετίζεται με την κούκλα, αναζητώντας τις τόσο αναγκαίες του ατομικές και συλλογικές υπερβάσεις.

 

Ι.Κ.