Τετάρτη, 24 Μαϊος 2023 19:50

Το “μυστικό” για να γίνει η Μεσσηνία γαστρονομικός προορισμός είναι η κοινή δράση των μαγείρων της

Το “μυστικό” για να γίνει η Μεσσηνία γαστρονομικός προορισμός είναι η κοινή δράση των μαγείρων της

ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Ο AITZOL ZUGASTI ΑΠΟ ΤΟΝ "ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ" ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΩΝ ΒΑΣΚΩΝ  

Η περιοχή της Μεσσηνίας διαθέτει πρώτες ύλες εξαιρετικής ποιότητας, οι μαγείρισσες και οι μάγειρες γνωρίζουν την τεχνική της κουζίνας, το τρίτο βασικό στοιχείο για να αναδειχθεί ως γαστρονομικός προορισμός είναι η σύμπραξη των τοπικών σεφ. Αυτό είναι το “μυστικό” που ανέδειξε την περιοχή του Σαν Σεμπαστιάν, από τη Χώρα των Βάσκων, ως κορυφαίο γαστρονομικό προορισμό στον κόσμο, τόνισε ο Βάσκος σεφ Aitzol Zugasti, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο Elite City Resort, με προσκεκλημένους εκπροσώπους της εστίασης και των τοπικών θεσμικών φορέων. Τον Aitzol Zugasti, από το Πανεπιστήμιο Γαστρονομίας του Σαν Σεμπαστιάν, έχει φέρει στην Καλαμάτα το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, με σκοπό να γνωρίσει ο κλάδος της εστίασης και γαστρονομίας της Μεσσηνίας αλλά και οι εμπλεκόμενοι θεσμικοί φορείς, τον “γαστρονομικό παράδεισο” της Χώρας των Βάσκων ως παράδειγμα για το δρόμο που θα μπορούσε να ακολουθήσει η Μεσσηνία…

Ο Aitzol Zugasti έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση της ιστορικής πορείας που διένυσε η περιοχή του Σαν Σεμπαστιάν μέχρι να φτάσει να χαρακτηρίζεται “γαστρονομικός παράδεισος” και να προσελκύει τουρίστες από όλο τον κόσμο. Αναφέρθηκε στο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου της περιοχής, το οποίο υποδεχόταν σταρ της μεγάλης οθόνης, οι οποίοι γοητεύτηκαν από τα “pintxo”, που είναι μικρά διαφορετικά εδέσματα σε μια οδοντογλυφίδα, και μέσω αυτών άρχισε να παίρνει φήμη η τοπική κουζίνα. Στη συνέχεια σεφ της περιοχής της Χώρας των Βάσκων με έντονη τη διάθεση της εξωστρέφειας, γνώρισαν και εκπαιδεύτηκαν σε ξένες κουζίνες και εισήγαγαν νέα στοιχεία στη βασκική γαστρονομία χωρίς να αλλοιώσουν την ταυτότητά της. Οι σεφ δημιούργησαν λέσχες, ένωσαν δυνάμεις, προέβαλαν τη γαστρονομία της περιοχής, δημιούργησαν μοντέρνα πιάτα, αφομοίωσαν κάθε μόδα, όμως δεν έχασαν ποτέ την κουλτούρα της βασκικής κουζίνας. Ο Aitzol Zugasti πρότεινε στους μάγειρες και τις μαγείρισσες της Μεσσηνίας να δημιουργήσουν και εκείνοι λέσχες, να διοργανώνουν μια-δυο φορές το μήνα συναντήσεις για να παρουσιάζουν στο κοινό τα πιάτα τους, να διοργανώνουν συζητήσεις με το κοινό και τόνισε ότι ο ίδιος έχει τη διάθεση να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση. 

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, μετά την εκδήλωση ο Aitzol Zugasti θα παρουσίαζε γαστρονομικές δημιουργίες και βραβευμένα με αστέρια Michelin πιάτα εστιατορίων από τη Χώρα των Βάσκων, με πρώτη ύλη μεσσηνιακά προϊόντα. 

Επίσης της Πέμπτη και την Παρασκευή Aitzol Zugasti θα συμμετέχει σε δραστηριότητες γευσιγνωσίας και δημιουργικής κουζίνας σε συνεργασία με Μεσσήνιους Σεφ και τοπικούς παραγωγούς.

Στ.Μ.