Πέμπτη, 08 Ιουνίου 2023 02:11

Οι ακόμα αβοήθητοι πληγέντες της κατολίσθησης στην Αλαγονία δικάζονται ως υπαίτιοι για πιθανούς νέους κινδύνους!

Από την κατολίσθηση στην Αλαγονία τον χειμώνα του 2019 Από την κατολίσθηση στην Αλαγονία τον χειμώνα του 2019

ΔΙΚΑΖΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ - ΔΗΛΩΣΗ ΝΙΚΟΥ ΚΟΥΤΟΥΜΑΝΟΥ 

“Και βρεγμένοι και δαρμένοι” μπορούν να χαρακτηριστούν πληγέντες της κατολίσθησης του 2019 στην Αλαγονία. Δεν φτάνουν οι ζημιές που προκλήθηκαν στις περιουσίες τους, δεν φτάνει που η πολιτεία τέσσερα χρόνια μετά δεν έχει σταθεί αρωγός απέναντί τους, τους στέλνει και στο δικαστήριο, αύριο, Παρασκευή 9 Ιουνίου, ως κατηγορούμενους, υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν εφαρμόσει μέτρα αποτροπής νέων καταστροφών στις γύρω από τις ιδιοκτησίες τους περιοχές…

Για το θέμα έκανε παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, τη Δευτέρα το βράδυ, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Δημήτρης Οικονομάκος, καταγγέλλοντας τη στάση της πολιτείας και καλώντας το Δήμο να στηρίξει τους πληγέντες. Μάλιστα τόνισε ότι ευθύνες έχει και ο Δήμος Καλαμάτας, επειδή, όπως είπε, δεν έχει εκπληρώσει τις αρμοδιότητές του ώστε να μπορέσουν οι πληγέντες να λάβουν κρατική αρωγή για την αποκατάσταση ζημιών που υπέστησαν.
Ο δήμαρχος, Θανάσης Βασιλόπουλος, δήλωσε πως δεν έχει ενημέρωση για το θέμα, είπε όμως ότι δεν έχει αντίρρηση να εκφράσει ο Δήμος τη στήριξή του προς τους πληγέντες. 

Στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας καλούνται αύριο να δικαστούν εφτά κάτοικοι της Κοινότητας Αλαγονίας και ένας της Κοινότητας Αρτεμισίας. Οι συγκεκριμένοι “κατηγορούνται ως υπαίτιοι του ότι σε περισσότερους τόπους στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας σε διαφορετικές ημερομηνίες κατά το χρονικό διάστημα από 04-02-2019 έως 19-03-2019, ενεργώντας με πρόθεση, αν και είχαν ιδιαίτερη νομική υποχρέωση, παρέλειψαν να αποτρέψουν υπαρκτό κοινό κίνδυνο για τη ζωή ή την υγεία ανθρώπου ή για ξένες ιδιοκτησίες, ματαιώνοντας την ενέργεια που ήταν αναγκαία για να αποτραπεί”. 

Δήλωση για το θέμα έκανε ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Κουτουμάνος, υπογραμμίζοντας συγκεκριμένα: 

Εφτά κάτοικοι της Αλαγονίας σέρνονται στα δικαστήρια, με ευθύνη κράτους και Δήμου Καλαμάτας, επειδή σύμφωνα με το κατηγορητήριο "δεν προέβει στις απαραίτητες ενέργειες αποτροπής περαιτέρω καθίζησης της οικίας τους"

Συγκεκριμένα τα σπίτια τους υπέστησαν βλάβες στην μεγάλη κατολίσθηση που έγινε στην περιοχή της Αλαγονίας το χειμώνα του 2019. Τότε τα κλιμάκια μηχανικών που έκαναν τις αυτοψίες διαπίστωσαν βλάβες στα συγκεκριμένα κτίσματα.

Από τότε όμως κανένας δεν ενδιαφέρθηκε για το πως θα στηριχθούν οι συγκεκριμένοι πληγέντες.

Όχι μόνο δεν δόθηκε μια υποτυπώδης βοήθεια, απεναντίας οι κάτοικοι δεν μπορούν να πάρουν ούτε τα προβλεπόμενα "δάνεια" δεδομένου ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες εργασίες από τον Δήμο Καλαμάτας όπως είναι η οριοθέτηση του έργου αποκατάστασης.

Τους άφησαν στο έλεος και στην μοίρα τους. Δεν τους έδωσαν ούτε ένα ευρώ εδώ και τέσσερα  χρόνια. Τώρα τους πάνε και από πάνω κατηγορούμενους. Είναι προκλητικό γιατί εκεί που τους χρωστάνε ζητάνε και το βόδι.

Εδώ και τώρα να σταματήσει κάθε δίωξη.

Άμεσα να χορηγηθούν έκτακτα κονδύλια για την αποκατάσταση των ζημιών.

Να ολοκληρωθούν άμεσα όλες οι εργασίες αποκατάστασης όλης της πληγείσας περιοχής, τα απαραίτητα έργα για το οδικό και αγροτικό δίκτυο, μελέτη απορροής υδάτων κτλ.

Η Δημοτική Αρχή να στηρίξει του διωκόμενους”.