Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2023 13:30

Ο δήμαρχος Καλαμάτας ο επικρατέστερος για νέος πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου

Θανάσης Βασιλόπουλος Θανάσης Βασιλόπουλος

ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ

“Είμαι αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου και θα την εκπροσωπήσω”, είπε χθες το βράδυ, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, αναφερόμενος σε συνάντηση που διοργανώνει στο τέλος του μήνα στην Αθήνα η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Προφανώς στη συνάντηση δεν θα παραστεί ο απερχόμενος πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου, Δημήτρης Καμπόσος, ο οποίος δεν επανεξελέγη δήμαρχος Άργους-Μυκηνών. Είναι και αυτό μια ένδειξη ότι ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, θεωρείται ήδη ο επικρατέστερος για νέος πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου, αν και οριστικά αυτό θα κριθεί στο ξεκίνημα του 2024, όταν αναλάβουν καθήκοντα όλοι οι νέοι δήμαρχοι στην περιφέρεια Πελοποννήσου…

 

Ο δήμαρχος Καλαμάτας προέβη στη συγκεκριμένη επισήμανση απαντώντας στην παρέμβαση που έκανε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Βασίλης Κοσμόπουλος, σχετικά με τα αιτήματα του πρώτου βαθμού αυτοδιοίκησης από το κεντρικό κράτος, όσον αφορά την απόδοση των χρηματοδοτήσεων που δικαιούνται οι Δήμοι.

Συγκεκριμένα ο Βασίλης Κοσμόπουλος υπογράμμισε ότι βάση της νομοθεσίας οι Δήμοι της χώρας το 2024 πρέπει να χρηματοδοτηθούν από το κράτος και τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους με το ποσό του 1,56 δισ. ευρώ. Ωστόσο, συνέχισε, το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει ότι η χρηματοδότηση των Δήμων τη νέα χρονιά θα ανέλθει μόλις στα 203 εκατ. ευρώ! Τα χρήματα αυτά, τόνισε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, δεν επαρκούν για να καλύψουν οι Δήμοι τις ανάγκες τους, που μάλιστα είναι ιδιαίτερα αυξημένες μετά τις αυξήσεις των μισθών του προσωπικού και την εκτίναξη του πληθωρισμού που επηρεάζει τα πάντα. Ο κ. Κοσμόπουλος ανέφερε ότι οι Δήμοι πρέπει να ενωμένοι, ανεξάρτητα του ποιος κυβερνά, να διεκδικήσουν αυτά που δικαιούνται.

Η απάντηση του δημάρχου Καλαμάτας και αντιπροέδρου της ΠΕΔ, Θανάση Βασιλόπουλου, είπε ότι η πράγματι στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας συζητούνται με ένταση τα ζητήματα στα οποία αναφέρθηκε ο Βασίλης Κοσμόπουλος. Σημείωσε πάντως ότι έχει εξασφαλιστεί από το κράτος μια επιπλέον χρηματοδότηση για τους Δήμους, η οποία ωστόσο δεν φτάνει, όπως ανέφερε. 

Στ.Μ.