Τετάρτη, 03 Απριλίου 2024 17:45

Γενικολογίες για την αξιοποίηση του Μεγάρου Χορού και για ένα νέο άλμα του Φεστιβάλ Χορού

Γενικολογίες για την αξιοποίηση του Μεγάρου Χορού και για ένα νέο άλμα του Φεστιβάλ Χορού

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 

Το θέμα που έρχεται και επανέρχεται επί χρόνια χωρίς όμως να γίνεται κανένα βήμα αλλαγής, αυτό της αξιοποίησης του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, καθώς και του επαναπροσδιορισμού του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, τέθηκε με διάφορες παρατηρήσεις της αντιπολίτευσης στην τελευταία συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής. Αφορμή η εισήγηση για την έγκριση της νέας Προγραμματικής Σύμβασης, μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού, του Δήμου Καλαμάτας, της Φάρις και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, για την τριετή χρηματοδότηση του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, ύψους 630.000 ευρώ το χρόνο (400.000 το υπουργείο, 150.000 ο Δήμος, 80.000 η Περιφέρεια)...

 

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Βασίλης Τζαμουράνης, αλλά και ο σύμβουλός του, Σπύρος Χανδρινός, ζήτησαν, για άλλη μια φορά, να προχωρήσουν θέματα που αφορούν την αξιοποίηση του Μεγάρου Χορού προς την κατεύθυνση της εξασφάλισης της βιωσιμότητάς του, όπως την πρόσληψη μάνατζερ, την εκμετάλλευση του εξοπλισμού του Μεγάρου και την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού αντί για τη μίσθωση εξοπλισμού φωτισμού και ήχου από ιδιώτες. Για το Φεστιβάλ Χορού ο Βασίλης Τζαμουράνης ζήτησε να γίνουν οικονομίες κλίμακας ώστε να ενισχυθεί το καλλιτεχνικό μέρος και η εξωστρέφειά του.

Ο δήμαρχος, Θανάσης Βασιλόπουλος, στην απάντησή του για το Μέγαρο Χορού επανέλαβε ότι έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Ηλέκτρα η ενεργειακή του αναβάθμιση, με 1.600.000 ευρώ, με σκοπό τη μεγάλη μείωση του ενεργειακού κόστους. 

Για τον εξοπλισμό φωτισμού και ήχου ο δήμαρχος είπε πως ο Δήμος έχει αποκτήσει αναγκαία συστήματα και σε ένα βαθμό μπορεί να εξυπηρετεί τις δικές του παραγωγές, πρόσθεσε όμως δεν γίνεται ο εξοπλισμός αυτός να χρησιμοποιηθεί για τις παραστάσεις του Φεστιβάλ Χορού γιατί οι ομάδες χρησιμοποιούν εξειδικευμένα φωτιστικά συστήματα. 

Ακόμη ο κ. Βασιλόπουλος ανακοίνωσε η μελέτη για την μεταφορά της Δημοτικής Σχολής Χορού στο υπόγειο του Μεγάρου Χορού και τη δημιουργία συνεδριακού χώρου επίσης στο υπόγειο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και έχει ξεκινήσει και η διαδικασία για την έκδοση της σχετικής άδειας. 

Για το Φεστιβάλ Χορού ο δήμαρχος τόνισε ότι είναι σημαντικό ότι υπάρχει νέα προγραμματική σύμβαση τριετούς διάρκειας, αν και παρατήρησε ότι δημιουργήθηκε μια ανησυχία από την καθυστέρηση προώθησης του θέματος από το υπουργείο Πολιτισμού. 

Επιπλέον όμως ο δήμαρχος είπε για το Φεστιβάλ Χορού ότι χρειάζεται μια διαφορετική φιλοσοφία, “πρέπει το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού καλαμάτας να κάνει το επόμενο άλμα, το μεγαλύτερο, το πιο σημαντικό. Ακολουθεί μια πορεία, συμπλήρωσε 30 χρόνια, είναι ώριμο πλέον. Πρέπει αυτή τη στιγμή να κάνει το επόμενο άλμα για να μπορέσει πραγματικά να φτάσει εκεί που θέλουμε”. 

Στ.Μ.