Τετάρτη, 03 Απριλίου 2024 03:09

Τζαμουράνης: Μας ρωτά ο κόσμος αν θα έρθουν τα 2 δισεκατομμύρια για να γίνει η Καλαμάτα κλιματικά ουδέτερη!

Τζαμουράνης: Μας ρωτά ο κόσμος αν θα έρθουν τα 2 δισεκατομμύρια για να γίνει η Καλαμάτα κλιματικά ουδέτερη!

ΚΑΜΙΑ ΝΟΜΙΚΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ 

Σε καμία νομική δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν εδράζονται, μέχρι τώρα, οι αναφορές της δημοτικής αρχής, ότι στο πλαίσιο της συμμετοχής της Καλαμάτας στην Αποστολή των 100 Κλιματικά Ουδέτερων και Έξυπνων Πόλεων μέχρι το 2030, θα γίνουν στην πόλη επενδύσεις ύψους 2,04 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό τόνισε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, Βασίλης Τζαμουράνης, πλαισιωμένος από τους συμβούλους του, το πρωί της Τρίτης στο παλιό Δημαρχείο. Πάντως ανέφερε ότι η παράταξή του στηρίζει τη συμμετοχή της Καλαμάτας στην Αποστολή, παρατήρησε όμως ότι η επιτυχία αυτή “εδράζεται στο σχεδιασμό, στις επιλογές και στις προσπάθειες όλων των δημοτικών αρχών των τελευταίων 50 χρόνων. Στο σχεδιασμό που έκαναν ώστε η Καλαμάτα να αναπτύσσεται με επίκεντρο το περιβάλλον, τον πολιτισμό και την καινοτομία θα έλεγα. Έτσι πρόκειται περί μιας επιτυχίας του Δήμου διαχρονικά και όχι, επιτρέψτε μου να πω, αποκλειστικά της δημοτικής αρχής, όπως σε κάθε περίπτωση προσπαθεί να υπογραμμίσει. Και επιθυμεί φυσικά μονομερώς να την καρπωθεί”... 

 

Ο Βασίλης Τζαμουράνης ανέφερε ότι πολύς κόσμος ρωτά την παράταξή του αν θα έρθουν στην πόλη τα 2,04 δισ. ευρώ και απάντησε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει νομική δέσμευση, παρά την πιστοποίηση του Κλιματικού Συμβολαίου της Καλαμάτας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τη χρηματοδότηση των προβλεπόμενων δράσεων και κανείς δεν ξέρει σε τι ποσοστό μπορεί να επιδοτηθεί για τις επενδύσεις που προβλέπονται στο Συμβόλαιο. 

Παρατήρησε μάλιστα πως αυτή τη στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε μεγάλη κρίση, κυρίως εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και της χρηματοδότησης του πολέμου στην Ουκρανία, κάτι που γεννάει αβεβαιότητες για την οικονομική υποστήριξη των 100 κλιματικά ουδέτερων και έξυπνων πόλεων. 

Ακόμη όμως και αν υπήρχαν αυτά τα 2,04 δισ. ευρώ, τόνισε ο κ. Τζαμουράνης, είναι ένα μεγάλο ερώτημα το αν θα μπορούσε ο Δήμος Καλαμάτας να υλοποιήσει ένα τόσο μεγάλο πρόγραμμα, όταν το ετήσιο τεχνικό πρόγραμμα που υλοποιεί ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 4,5 εκατ. ευρώ. 

Σε ό,τι αφορά τα έργα του Κλιματικού Συμβολαίου της Καλαμάτας ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας παρατήρησε πως δεν περιλαμβάνει έργα αποκλειστικά περιβαλλοντικής σημασίας, όπως τα φράγματα που έχει προτείνει η παράταξή του, δεν περιλαμβάνει έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης της Καλαμάτας, έργα αντιπυρικής και αντισεισμικής προστασίας, δεν προβλέπει κάτι για τις εκπομπές των πυρηνελαιουργείων, όπως και για τους αέριους ρύπους του αεροδρομίου Καλαμάτας. 

Κλείνοντας ο κ. Τζαμουράνης σημείωσε πως του έκανε τρομερή εντύπωση ότι στο Κλιματικό Συμβόλαιο δεν προωθείται το συγκοινωνιακό μέσο σταθερής τροχιάς, ο σιδηρόδρομος, παρότι υπάρχουν υποδομές στην πόλη, που μένουν αναξιοποίητες. 

Στ.Μ.