Παρασκευή, 06 Δεκεμβρίου 2024 13:26

Η συναυλία Ξαρχάκου στην Καλαμάτα κόστισε υπερδιπλάσια τιμή από την ίδια ακριβώς συναυλία στη Νέα Σμύρνη! Γιατί;

Η συναυλία Ξαρχάκου στην Καλαμάτα κόστισε υπερδιπλάσια τιμή από την ίδια ακριβώς συναυλία στη Νέα Σμύρνη! Γιατί;

ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ - ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ;

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν το Διοικητικό Συμβούλιο της Φάρις κλήθηκε να εγκρίνει τον προϋπολογισμό της συναυλίας των εγκαινίων του Ανοιχτού Θεάτρου Καλαμάτας, με τον Σταύρο Ξαρχάκο, η δημοτική αρχή παρουσίασε το τεράστιο ποσό των 64.784 ευρώ! Από τα χρήματα αυτά για την πραγματοποίηση της συναυλίας και μόνο προβλέπονταν 57.164 ευρώ. Τότε η αντιπολίτευση του Διοικητικού Συμβουλίου της Φάρις (Γιώργος Σωφρονάς και Τάσος Πολυχρονόπουλος) ανέφερε ότι το ποσό ήταν πολύ μεγάλο, ότι υπάρχουν πληροφορίες, που χρειάζονται διερεύνηση, για συναυλίες του Σταύρου Ξαρχάκου σε άλλες περιοχές που είχαν κοστίσει πολύ λιγότερα χρήματα και πως γενικά η πλειοψηφία πρέπει αυτό το θέμα να το χειριστεί με μεγάλη προσοχή απέναντι σε μάνατζερ εκδηλώσεων που επιδιώκουν το μέγιστο κέρδος. Όμως η απάντηση της πλειοψηφίας ήταν ότι η συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου δεν μπορούσε να συγκριθεί με άλλες, γιατί είχε ορχήστρα 20 μουσικών και ειδικό πρόγραμμα. Άρα ήταν φυσικό να κοστίζει ακριβότερα. Είναι όμως έτσι;

 

Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Kalamata Journal δείχνουν ότι ακριβώς η ίδια συναυλία που έγινε στην Καλαμάτα κόστισε στη Νέα Σμύρνη τα μισά χρήματα και ακόμη λιγότερο! Το ότι είναι η ίδια συναυλία, δηλαδή με τον ίδιο αριθμό μουσικών, το δείχνουν βίντεο που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο και μπορεί κανείς να τα συγκρίνει. 

Επίσημα έγγραφα του Δήμου Νέας Σμύρνης δείχνουν ότι η συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου, που δόθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο των “Ιωνικών Γιορτών 2024” στο θέατρο του άλσους της Νέας Σμύρνης κόστισε 23.560 ευρώ (χρηματικό ένταλμα αρ. 2.828). Η σχετική απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Νέας Σμύρνης λήφθηκε στις 23 Ιουλίου και έχει ως εξής: “...Αναθέτει, (...) ως εξής: 

  • Συναυλία υπό την διεύθυνση του Σταύρου Ξαρχάκου και με ερμηνευτές την Ηρώ Σαΐα και τον Ζαχαρία Καρούνη, που θα πραγματοποιηθεί στο Άλσος στις 5 Σεπτεμβρίου, στην εταιρεία ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ - ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ έναντι του ποσού των 19.000€ (πλέον ΦΠΑ)”.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουμε, η συναυλία στη Νέα Σμύρνη δεν ξεπέρασε σε κόστος το συγκεκριμένο ποσό (19.000 ευρώ συν φόροι 23.560 ευρώ) παρά μόνο ο Δήμος διέθεσε ακόμη άλλες 4.000 ευρώ περίπου για τα φωτιστικά-ηχητικά. 

 

Στο Δήμο Καλαμάτας και τη Φάρις στοιχεία δεν έχουν έρθει ακόμη στο Διοικητικό Συμβούλιο για το τελικό κόστος της συναυλίας. Υπάρχει όμως αναρτημένη στο Διαύγεια η απόφαση ανάθεσης του προέδρου της Φάρις, Σωτήρη Κριτσωτάκη, ύψους 34.720 ευρώ, με ημερομηνία 18 Σεπτεμβρίου: “ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΝΑΘΕΣΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ 365 2024 / Αποφασίζουμε την απευθείας ανάθεση της προμήθειας: ΑΜΟΙΒΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ - ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ - ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ Μουσική επιμέλεια, ενορχηστρώσεις, αμοιβές, φόρους και ασφαλιστικές εισφορές των καλλιτεχνών, των συντελεστών, των ηχοληπτών, των φωτιστών καθώς και έξοδα μετακίνησης για τη Συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου από την εταιρεία ΤΕΧΝΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑ Α.Μ.Κ.Ε. που εδρεύει στη ΑΘΗΝΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ 136 (...)”.  

Πέραν αυτής της απόφασης ανάθεσης αναμένονται τα στοιχεία για το κόστος της οργάνωσης και τεχνικής υποστήριξης της συναυλίας που έγινε στην Καλαμάτα (σκηνοθετική-τεχνική υποστήριξη με εξοπλισμό-συντονισμό καλλιτεχνών, προβών και τεχνικών, καλλιτεχνικός σχεδιασμός φώτων και οργάνωση τεχνικής πρόβας, δημιουργία μακέτας και ηλεκτρονικού υλικού για την προώθηση της εκδήλωσης), το οποίο έχει προϋπολογιστεί στα 18.104 ευρώ, καθώς επίσης αναμένονται τα στοιχεία για την ενοικίαση εξοπλισμού τράσσες, που έχει προϋπολογιστεί στα 4.340 ευρώ. 

Η διαφορά του κόστους της ίδιας συναυλίας που έγινε στη Νέα Σμύρνη και στην Καλαμάτα είναι τεράστια, τουλάχιστον 33.000 ευρώ και επειδή τα χρήματα αυτά δεν τα πληρώνει κάποιος ιδιώτης αλλά είναι από το ταμείο της Φάρις, ενός νομικού προσώπου του Δήμου, πρέπει να δοθούν εξηγήσεις. 

Πρέπει η δημοτική αρχή να αποδείξει ότι δεν την ένοιαζε μόνο να διοργανώσει μια εντυπωσιακή φιέστα για τα εγκαίνια του Ανοιχτού Θεάτρου αλλά και ότι προσπάθησε να το κάνει αυτό με σεβασμό και με ευθύνη για το δημόσιο χρήμα. 

Στ.Μ.