Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2013 21:09

Απροστάτευτες ευαίσθητες περιοχές μετά την απένταξη μεγάλου έργου αποχέτευσης

Άγιος Φλώρος Άγιος Φλώρος

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Απροστάτευτη κινδυνεύει να μείνει η εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή των πηγών του Αγίου Φλώρου και του Πηδήματος, μετά την απένταξη, από το ΕΣΠΑ, του έργου για την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης λυμάτων στους πρώην Δήμους Αρφαρών, Άριος και Θουρίας…

Το έργο, η μελέτη του οποίου χρειάστηκε να περάσουν χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί, εντάχθηκε αρχικά στο ΕΣΠΑ του υπουργείου Περιβάλλοντος, με το ποσό των 12.840.000 ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός του ήταν 13.870.000 ευρώ.
Πρόσφατα όμως απεντάχθηκε και τώρα στη ΔΕΥΑΚ και το Δήμο Καλαμάτας εξετάζουν άλλες λύσεις προκειμένου να προστατευτούν έστω οι περιοχές με τα νερά, στον Άγιο Φλώρο και το Πήδημα.
Η απένταξη ωστόσο δεν ήταν ανέλπιστη, δεδομένου ότι το έργο ήταν υπερβολικά μεγάλο, με τεράστιο προϋπολογισμό. Το ενδιαφέρον είναι ότι έγκαιρα είχε εκφραστεί η άποψη ότι η δημοτική αρχή και η ΔΕΥΑΚ έκαναν λάθος επιλογή και ότι αντί για την ένταξη όλης αυτής της περιοχής των τριών πρώην Δήμων στον Βιολογικό της Καλαμάτας θα έπρεπε να γίνουν μικρές αυτόνομες μονάδες βιολογικών. Τη θέση αυτή είχε υποστηρίξει και το «Δίκτυο Ενεργών Πολιτών», του Σταμάτη Μπεχράκη.
Σύμφωνα με το νέο σχεδιασμό της δημοτικής αρχής και της ΔΕΥΑΚ, για την προστασία των πηγών του Αγίου Φλώρου πρόκειται να κατασκευαστεί στην Τοπική Κοινότητα αποχετευτικό δίκτυο, με το οποίο θα διοχετεύονται τα λύματα σε δεξαμενή και από εκεί θα μεταφέρονται με βυτιοφόρα στον Βιολογικό της Καλαμάτας. Σε ό,τι αφορά τη Θουρία, σχεδιάζεται η επέκταση του αγωγού αποχέτευσης από το Νοσοκομείο, στο οποίο έχει φτάσει, μέχρι τη συγκεκριμένη κωμόπολη, ώστε να συνδεθεί και αυτή με τον Βιολογικό της Καλαμάτας, ενώ κάτι ανάλογο εξετάζεται και για τον Άρι.
Στ.Μ.