Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2013 03:39

Οι αλλαγές στην περιμετρική Καλαμάτας γίνονται με υπογραφή υπουργού που δεν ήταν υπουργός!

Οι αλλαγές στην περιμετρική Καλαμάτας γίνονται με υπογραφή υπουργού που δεν ήταν υπουργός!

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΕΣ;
Οι αλλαγές στην περιμετρική οδό Καλαμάτας γίνονται με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) η οποία υπογράφεται από υπουργό που είχε αντικατασταθεί μήνες πριν από τη συγκεκριμένη απόφαση! Εύλογο είναι να αναρωτιέται κανείς για τη νομιμότητα αυτής της ΚΥΑ και τη νομιμότητα των αλλαγών που γίνονται στην περιμετρική…

Το «Kalamatajournal» συνεχίζει να ψάχνει το μεγάλο θέμα που αποκάλυψε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, την έρευνα του OLAF (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης) για να εξακριβωθεί εάν ήταν εσκεμμένη η πολύμηνη καθυστέρηση, από την πλευρά των δημόσιων υπηρεσιών της Ελλάδας, για την έγκριση της τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας και τον κλάδο Λεύκτρου-Σπάρτης. Σύμφωνα με τον Νίκο Χουντή το ελληνικό Δημόσιο φέρεται να υπέστη οικονομική ζημία 68.000.000 ευρώ, που ο ευρωβουλευτής λέει ότι αποδόθηκαν στον κατασκευή του αυτοκινητόδρομου ως αποζημίωση για την πολύμηνη καθυστέρηση.
Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό ποια ακριβώς τμήματα του αυτοκινητόδρομου αφορά η έρευνα του OLAF. Πάντως, το «Kalamatajournal» ψάχνοντας το θέμα διαπίστωσε και αποκάλυψε, όσον αφορά την περιμετρική οδό της Καλαμάτας, ότι η έγκριση της τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων καθυστέρησε 23 μήνες! Τροποποίηση που αφορά τους συνδετήριους κλάδους της περιμετρικής με την οδό Αρτέμιδος, καθώς και τη μετακίνηση του κόμβου του Νέδοντα 430 μέτρα δυτικότερα, στο ρέμα Ανδριανού στην Αγιάννα. Ενώ η απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ για τις τροποποιήσεις εκδόθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2009, η Κοινή Υπουργική Απόφαση έγκρισης των τροποποιημένων περιβαλλοντικών όρων εκδόθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2011!
Η καινούργια αποκάλυψη που κάνει το «Kalamatajournal» είναι ακόμη πιο σοβαρή από την παραπάνω διετή σχεδόν καθυστέρηση. Διαβάζοντας τη συγκεκριμένη Κοινή Υπουργική Απόφαση της 11ης Ιανουαρίου 2011, είδαμε ότι μεταξύ των πέντε υπουργών που την υπογράφουν είναι και η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή. Όμως η Κατερίνα Μπατζελή είχε παραιτηθεί-αντικατασταθεί από υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης από τις 7 Σεπτεμβρίου 2010, δηλαδή τέσσερις ολόκληρους μήνες πριν την ΚΥΑ που φέρει το όνομα και την υπογραφή της. Υπενθυμίζουμε ότι η Κατερίνα Μπατζελή είχε αντικατασταθεί από τον Κώστα Σκανδαλίδη, που θα έπρεπε να υπογράφει τη συγκεκριμένη ΚΥΑ.
Αυτό που έχει συμβεί πώς μπορεί να χαρακτηριστεί άραγε, αλλά και κατά πόσο μπορεί να παράγει νόμιμα αποτελέσματα μια ΚΥΑ που υπογράφει υπουργός η οποία είχε αποχωρήσει μήνες πριν από το υπουργείο;
Υπενθυμίζουμε ότι με την περιμετρική οδό υπάρχουν και άλλα ζητήματα, όπως η μετακίνηση του κόμβου του Νέδοντα στο ρέμα Ανδριανού, παρότι το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο απεικονίζει τον κόμβο στην όχθη του ποταμού. Τώρα επιχειρείται η αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, ώστε η μετακίνηση του κόμβου να γίνει με νόμιμο τρόπο, ταυτόχρονα όμως ο Δήμος Καλαμάτας έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση του ΓΠΣ…!
Πρόκειται λοιπόν για μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και σοβαρή υπόθεση, που παίρνει άλλες διαστάσεις μετά και την ερώτηση του ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την έρευνα που διεξάγει ο OLAF.
Σταύρος Μαρτίνος