Η Επιτροπή Ειρήνης στο κάλεσμά της για συμμετοχή στη συγκέντρωση ζητά “Ποτέ πια Χιροσίμες” με το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου (απόσπασμα από το «Ο δωδεκάλογος της Γ’ Μαραθώνιας πορείας»)
«…Πιστεύω στον άνθρωπο.
Όλους μας μία κοινή μοίρα μας ενώνει:
η πάλη κατά του πολέμου, κατά της δυστυχίας και του θανάτου
η πάλη κατά της φτώχιας και του φόβου
η πάλη κι η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.
Βαδίζω ενάντια σ’ όλες τις προκαταλήψεις που χωρίζουν τους ανθρώπους
βαδίζω για την Ειρήνη,
κι αισθάνομαι στο πρόσωπό μου την ανάσα της Ανθρωπότητας.
Δεν ξεχνώ το τρομερό νέφος που σαβάνωσε τη Χιροσίμα.
Δεν ξεχνώ τους 200.000 νεκρούς της Χιροσίμα.
Πέρασαν χρόνια από τότε. Δεν ξεχνώ.
Δεν ξεχνώ την τερατώδη απειλή
κατά της Ανθρωπότητας και του Πολιτισμού».
Στο κάλεσμά του το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Μεσσηνίας τονίζει: “Συμπληρώθηκαν 80 χρόνια από το έγκλημα των Αμερικάνων ιμπεριαλιστών με τη ρίψη των ατομικών βομβών σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι. Χιλιάδες τα θύματα από αυτήν την δολοφονική επίθεση, αλλά και από την ραδιενέργεια.
Οκτώ δεκαετίες μετά, η απειλή ενός γενικευμένου πολέμου και ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος παραμένει ανοιχτή και οξυμένη. Οι ανταγωνισμοί ανάμεσα σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και από την άλλη Ρωσία και Κίνα, κλιμακώνονται σε όλα τα επίπεδα: στρατιωτικά, οικονομικά, γεωπολιτικά και τεχνολογικά. Η συνολική προετοιμασία για πολεμική αντιπαράθεση εκφράζεται και στο πεδίο της οικονομίας. Η στρατηγική της “πολεμικής οικονομίας” που υιοθετούν ΝΑΤΟ και ΕΕ σημαίνει τεράστια αύξηση εξοπλισμών και δαπανών για πολεμική προπαρασκευή, την ίδια ώρα που οι λαοί στενάζουν από την ακρίβεια, την ανεργία, την υποβάθμιση της Υγείας, της Παιδείας και της πολιτικής προστασίας.
Καμιά ανοχή στο έγκλημα στην Παλαιστίνη από το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ που με την ανοιχτή στήριξη ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης συνεχίζεται με γενοκτονικό χαρακτήρα, ενώ η φωτιά του πολέμου επεκτείνεται σε ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Κανένας εφησυχασμός απέναντι σε όλα αυτά, αλλά και την επικίνδυνη πολιτική των μέχρι και σήμερα κυβερνήσεων και της σημερινής της ΝΔ, που έχουν δώσει Γή και ύδωρ στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ συμμετέχοντας και εμπλέκοντας τη χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και έχοντας γεμίσει τη χώρα από άκρη σε άκρη με Αμερικανονατοικές Βάσεις.
Τώρα πρέπει ενεργά κι’άλλοι εργαζόμενοι να μπουν στην μάχη! Δεν θυσιάζουμε την ζωή μας!
Απαιτούμε :
- Απεμπλοκή της Ελλάδας από τον πόλεμο και κάθε πολεμικό σχεδιασμό. Να κλείσουν οι ΝΑΤΟϊκές βάσεις.
- Καμιά συνεργασία με το κράτος – δολοφόνο Ισραήλ. Να φύγει η ισραηλινή εταιρεία από την 120 ΠΕΑ στο αεροδρόμιο Καλαμάτας.
- Λευτεριά στην Παλαιστίνη! Να σταματήσει η γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού και να αναγνωριστεί το Παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967 με βάση την απόφαση του ΟΗΕ”.
Από την πλευρά της η Α’ ΕΛΜΕ θέτει τα εξής αιτήματα:
- Κανενός είδους συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.
- Κλείσιμο όλων των ευρωατλαντικών βάσεων στην Ελλάδα.
- Όχι πυρηνικά στον Άραξο ή οπουδήποτε αλλού στη χώρα μας.
- Να επιστρέψουν όλες οι ελληνικές δυνάμεις και τα ακριβοπληρωμένα συστήματα και εξοπλισμοί από τις επιχειρήσεις στο εξωτερικό.
- Καμία αλλαγή συνόρων και των Συνθηκών που τα καθορίζουν.
- Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ.
Ο Ελληνικός λαός έχει τη δύναμη να πρωταγωνιστήσει και να οικοδομήσει την ειρήνη, τη φιλία και την αλληλεγγύη με τους άλλους λαούς».
Αρ. Μητρώου Μ.Η.Τ. 262004