Παρασκευή, 08 Αυγούστου 2025 19:02

Καλαμάτα: Μια μη συμπεριληπτική πόλη - Σπάνιο να δεις στάση του αστικού λεωφορείου ελεύθερη από αυτοκίνητα…

Κεντρική στάση στη Νέδοντος, σχεδόν μονίμως κατειλημμένη από παράνομα σταθμευμένα αυτοκίνητα Κεντρική στάση στη Νέδοντος, σχεδόν μονίμως κατειλημμένη από παράνομα σταθμευμένα αυτοκίνητα

Όλοι μιλούν για συμπερίληψη. Όλοι είναι υπέρ της ισότιμης συμμετοχής όλων των ανθρώπων στη ζωή της πόλης. Άλλο όμως τα λόγια και άλλο η πραγματικότητα. Αυτό που συμβαίνει στην Καλαμάτα, σε ό,τι αφορά την ανεξέλεγκτη κατάσταση στις στάσεις των αστικών λεωφορείων, όχι μόνο δεν αποτελεί έκφραση συμπερίληψης αλλά, αντίθετα, είναι πράξη αποκλεισμού των ατόμων με αναπηρίες, αλλά και των μεγάλης ηλικίας ατόμων όπως και των μικρών παιδιών με τις ή τους συνοδούς τους, από το να χρησιμοποιήσουν την αστική συγκοινωνία, όπως όλος ο υπόλοιπος κόσμος, για να πάνε στη δουλειά τους, σε μια εκδήλωση, σε μια επίσκεψη, μια βόλτα κ.λπ

 

Η συντριπτική πλειοψηφία των στάσεων των αστικών λεωφορείων στον αστικό ιστό της Καλαμάτας είναι σχεδόν μονίμως κατειλημμένες, κατά τις ώρες λειτουργίας της αγοράς, από παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Υπάρχουν μάλιστα στάσεις του αστικού, όπως στη βόρεια πλευρά της οδού Πλαστήρα (Γουλιμίδες), που έχουν χωροθετηθεί από το Δήμο σε θέσεις στάθμευσης!

Το αποτέλεσμα είναι το αστικό λεωφορείο, σε περίπτωση που μεταφέρει κάποιο άτομο με αναπηρίες, να μην μπορεί να προσεγγίσει στην άκρη του πεζοδρομίου, αφού παρά το κράσπεδο είναι παρκαρισμένα αυτοκίνητα, και να μην μπορεί να ανοίξει τη ράμπα, που όλα τα λεωφορεία του Αστικού διαθέτουν, για την αποβίβαση. 

Σε ό,τι αφορά τα άτομα μεγάλης ηλικίας ή τους/τις συνοδούς μικρών παιδιών με καροτσάκι, η επιβίβαση ή αποβίβαση από το λεωφορείο είναι μια δύσκολη άσκηση, λόγω των αυτοκινήτων που είναι σταθμευμένα στα σημεία των στάσεων. 

Όμως αυτή η ανεξέλεγκτη κατάσταση στις στάσεις του αστικού λεωφορείου δημιουργεί προβλήματα και στη ροή της κυκλοφορίας των οχημάτων, γιατί τα λεωφορεία αναγκάζονται να σταματούν για επιβίβαση-αποβίβαση στο δρόμο, μιας και η στάση είναι κατειλημμένη και να σχηματίζονται από πίσω ουρές αυτοκινήτων και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις οξύθυμοι οδηγοί να αντιδρούν με εκνευρισμό. 

Μια κεντρική στάση που αντιμετωπίζει μονίμως πρόβλημα κατάληψης από παράνομα σταθμευμένα αυτοκίνητα είναι η πρώτη της οδού Νέδοντος, μετά τη γέφυρα του “Πάνθεον”. Εκεί αναγκάζεται το λεωφορείο να σταματάει στο δρόμο για επιβίβαση-αποβίβαση και πολλές φορές δημιουργείται συμφόρηση, από τα αυτοκίνητα που μπαίνουν στη Νέδοντος από την 23ης Μαρτίου, την Αρτέμιδος, την Είρας. 


Στην οδό Ύδρας και κάτω στην οδό Βασιλίσσης Όλγας

Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση, όσον αφορά τις κατειλημμένες στάσεις, για την γραμμή 8 του Αστικού ΚΤΕΛ, η οποία συνδέει την ανατολική συνοικία με το κέντρο της πόλης. Όλες οι στάσεις επί των οδών Ύδρας, Ξενοφώντος, Βασιλίσσης Όλγας, Ακρίτα είναι συνήθως πιασμένες από αυτοκίνητα. Τη γλιτώνουν μόνο οι λίγες στάσεις που βρίσκονται χωροθετημένες μπροστά σε πυλωτές πολυκατοικιών στην Ακρίτα. 


Στην οδό Ακρίτα και κάτω η Λακωνικής ή "νέα Αθηνών της Καλαμάτας"

Γυρνώντας την πόλη πολλές φορές, διαπιστώσαμε ότι ιδιαίτερα δύσκολη έχει γίνει η κατάσταση και στη Λακωνικής, που επιτυχημένα κάποιοι τη χαρακτηρίζουν ως “νέα Αθηνών” για να δείξουν την αναρχία και αυθαιρεσία που επικρατεί. Η στάση και η στάθμευση απαγορεύονται δεξιά και αριστερά του δρόμου, όμως και δεξιά και αριστερά υπάρχουν παρκαρισμένα αυτοκίνητα… Άρα στις στάσεις δεν μπορεί να ανέβει και να κατέβει κανείς, ενώ το λεωφορείο, όπως και τα ι.χ., αφού είναι παρκαρισμένα αυτοκίνητα στην άκρη του δρόμου, κατά την κίνησή τους πιάνουν χώρο από το αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας. Εκεί σίγουρα θα γίνει ατύχημα και θα την πληρώσει οδηγός που στην ουσία δεν θα φταίει, γιατί τα παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα δεν αφήνουν χώρο για να κινηθεί νόμιμα. 


Στη Λακωνικής 

Επίσης το τμήμα της οδού Κρήτης μεταξύ Φαρών και Ακρίτα έχει πάντα αυτοκίνητα σταθμευμένα μπροστά στις στάσεις και είναι και εκεί δύσκολη η επιβίβαση-αποβίβαση ατόμου με αναπηρίες ή των ηλικιωμένων και των συνοδών μικρών παιδιών. 


Στην οδό Κρήτης

Κάπως καλή είναι η κατάσταση μόνο στις στάσεις, όχι σε όλες, όπου το Αστικό ΚΤΕΛ προέβη στη διαγράμμιση και το βάψιμο των χώρων που σύμφωνα με το νόμο είναι για να κάνουν τη στάση τους τα λεωφορεία. Φαίνεται πως η διαγράμμιση αυτή λειτούργησε αποτρεπτικά για τους οδηγούς. 


Και μια χθεσινοβραδινή φωτογραφία από τη Φαρών. Το λεωφορείο και μια ουρά ι.χ. εγκλωβισμένα από διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα δεξιά και αριστερά

Ο μόνος τρόπος όμως για να αντιμετωπιστεί αυτή η απαράδεκτη κατάσταση που διακρίνει την πόλη, είναι η συνεχής αστυνόμευση. Έτσι θα αναγκαστούν όσοι παρανομούν να σέβονται τον κόσμο που μετακινείται με την αστική συγκοινωνία. Έτσι όλο και περισσότερος κόσμος με αναπηρίες, περισσότεροι ηλικιωμένοι θα χρησιμοποιούν το αστικό λεωφορείο. Έτσι θα αναβαθμιστεί περαιτέρω η αστική συγκοινωνία και η Καλαμάτα θα γίνει πόλη συμπεριληπτική και πόλη βιώσιμης μετακίνησης. 

Στ.Μ. 

 

 

 

ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗ
ΜΠΕΧΡΑΚΗΣ