Η παρουσίαση του προγράμματος των Ακαδημιών έγινε από τον επικεφαλής της Ομάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών, Κώστα Βλαχονικολό, τον υπεύθυνο τον Ακαδημιών, Τάσο Νέτα και η μέλος της ΟΑΚ Μαρία Γιαννάκη…
“Η εικόνα που έχουμε για το πως λειτουργεί η Ισπανία, η Γερμανία, η Αυστρία, μας ώθησε να δημιουργήσουμε τις Ακαδημίες της εθελοντικής μας ομάδας. Το όραμά μας είναι να συμβάλουμε στη διαμόρφωση μιας κοινωνίας με περισσότερους συνειδητοποιημένους και εκπαιδευμένους πολίτες στα πλαίσια της πολιτικής προστασίας. Να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά σε μια διαφορετική κουλτούρα, η οποία ουσιαστικά απουσιάζει. Οι Ακαδημίες νέων είναι μια πρωτοποριακή δράση για τα ελληνικά δεδομένα και μέσα από αυτές θέλουμε να δώσουμε στα παιδιά εργαλεία ζωής, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν σε δύσκολες συνθήκες αλλά και να συμβάλλουν ενεργά στην προστασία της κοινωνίας ευρύτερα” επισήμανε μεταξύ άλλων ο Κώστας Βλαχονικολός.
“Η πρόληψη, η σωστή προετοιμασία είναι το κλειδί για την διαχείριση φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών και θεωρούμε ότι τα παιδιά και οι έφηβοι, που αποτελούν τους πολίτες του αύριο και είναι η δύναμη του σήμερα, με κατάλληλη εκπαίδευση θα μπορούν να γίνουν φορείς αυτής της αλλαγής, θα μπορούν να μάθουν να προστατεύουν τον εαυτό τους και ταυτόχρονα την οικογένειά τους, το περιβάλλον, καλλιεργώντας μαζί αξίες μέσα από τις Ακαδημίες, όπως της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και της υπευθυνότητας” είπε από την πλευρά του Τάσος Νέτας.
Πρόσθεσε ότι μαθήματα θα γίνονται κάθε Σάββατο τόσο θεωρητική εκπαίδευση πάνω στις βασικές έννοιες της πολιτικής προστασίας όσο και βιωματικές ασκήσεις και εκπαιδευτικά παιχνίδια για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών αλλά και περιβαλλοντικές δράσεις εκπαίδευσης, όπως γνώστη και επαφή μετ ην οικιακή κομποστοποίηση, την ανακύκλωση τη διαχείριση απορριμμάτων “που θα τα βοηθήσουν να συνειδητοποιήσουν πως να σέβονται και να προστατεύουν το περιβάλλον”.
Η εκπαίδευση, συνέχισε ο κ. Νέτας, “θα είναι διαδραστική και τα παιχνίδια και δραστηριότητες θα προσαρμόζονται ανάλογα με την ηλικία. Πισταύουμε ότι η πρωτοβουλία αυτή, που είναι πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα, σύμφωνα με την έρευνα που έχει γίνει, θα αφήσει πολύ ισχυρό αποτύπωμα στην τοπική κοινωνία. Ο σκοπός μας είναι να αποκτήσουν τα παιδιά γνώσεις ζωής, να χτίσουν δεσμούς συνεργασίας, να μάθουν να σέβονται και να προστατεύουν το συνάνθρωπο και το περιβάλλον. Παράλληλα να ενισχυθεί η κουλτούρα του εθελοντισμού και θα δημιουργήσει σταδιακά ένα δίκτυο αυριανών ενεργών πολιτών οι οποίοι θα μπορούν να συνδράμουν όπου και όταν υπάρχει ανάγκη”.
Η μηνιαία συνδρομή, σημείωσαν οι εκπρόσωποι της ΟΑΚ, είναι συμβολική, για την κάλυψη των εξόδων της ακαδημίας και συγκεκριμένα ανέρχεται σε 20 ευρώ.
Τέλος ο επικεφαλής της ΟΑΚ σημείωσε ότι η Ομάδα ιδρύθηκε πριν από 15 χρόνια, είναι πιστοποιημένη εθελοντική οργάνωση πολιτικής προστασίας, σκοπό έχει την αντιμετώπιση καταστροφών από φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές και, στα πλαίσια των δυνατοτήτων της την πρόληψη. Η ΟΑΚ διαθέτει στόλο πυροσβεστικών οχημάτων και 80 εκπαιδευμένους εθελοντές που μπορούν να ανταποκριθούν σε συμβάντα στα οποία μπορεί να συμβάλει.
Στ.Μ.