Σάββατο, 13 Δεκεμβρίου 2025 15:42

Έργο 4.550.000 για να μην πλημμυρίζει η Καλαμάτα από την Ευριπίδου και κάτω με την παραμικρή βροχή!

Έργο 4.550.000  για να μην πλημμυρίζει η Καλαμάτα από την Ευριπίδου και κάτω με την παραμικρή βροχή!

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Δ.ΠΤΩΧΟΥ

Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με απόφαση του περιφερειάρχη, Δημήτρη Πτωχού, το έργο που θα λύσει ένα μόνιμο πολύ σοβαρό πρόβλημα στην Καλαμάτα, αυτό της μετατροπής των δρόμων σε ποτάμια, όπως της Φαρών, της Φιλελλήνων, της Ακρίτα, της Κρήτης, από την Ευριπίδου και κάτω, με την παραμικρή σχετικά δυνατή βροχή. Ειδικότερα εντάχθηκε, με χρηματοδότηση 4.550.000 ευρώ, το έργο “Κεντρικός Συλλεκτήρας Ομβρίων Ζώνης Ι Καλαμάτας”, στο περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα “Πελοπόννησος”. 

 

Σε δήλωσή του ο περιφερειάρχης κ. Πτωχός σημείωσε σχετικά: «Η ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα “Πελοπόννησος” 2021–2027 αποτελεί μια ουσιαστική παρέμβαση για την ασφάλεια και την καθημερινότητα της πόλης της Καλαμάτας. Πρόκειται για ένα έργο που έρχεται να δώσει λύση σε ένα διαχρονικό πρόβλημα, απαντά σε πραγματικές ανάγκες, ενισχύει την ανθεκτικότητα του παραλιακού μετώπου και προστατεύει κατοίκους, επισκέπτες και υποδομές. Στόχος μας είναι κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο να μετατρέπεται σε έργο με μετρήσιμο αποτέλεσμα, που βελτιώνει την ποιότητα ζωής και στηρίζει έναν σύγχρονο, βιώσιμο αναπτυξιακό σχεδιασμό για κάθε περιοχή της Πελοποννήσου».

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου στο σχετικό δελτίο Τύπου σημειώνει: “Το έργο αφορά την κατασκευή του κεντρικού συλλεκτήρα παροχέτευσης ομβρίων και δευτερευόντων αγωγών στη Ζώνη Ι της Καλαμάτας, με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής, την οδική ασφάλεια και τη λειτουργία του παραλιακού μετώπου της πόλης.

Η παρέμβαση περιλαμβάνει υπόγεια έργα σε υφιστάμενες οδούς, υδροσυλλογές και φρεάτια ελέγχου, ενώ προβλέπεται η προστασία περίπου 5,8 χιλιομέτρων ακτογραμμής, ενισχύοντας παράλληλα την ανθεκτικότητα της περιοχής απέναντι στην κλιματική κρίση.

Το έργο είναι απολύτως συμβατό με το εγκεκριμένο Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας και αναμένεται να ωφελήσει άμεσα περισσότερους από 60.000 κατοίκους και επισκέπτες, αναβαθμίζοντας ουσιαστικά το αστικό και παραλιακό περιβάλλον της Καλαμάτας.

Η υλοποίησή του θα ενισχύσει σημαντικά τον στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου για σύγχρονες, ανθεκτικές και βιώσιμες υποδομές, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγραμματισμού παρεμβάσεων που σταδιακά ενεργοποιείται σε όλη την Περιφέρεια και θα αποτυπωθεί με αντίστοιχες ανακοινώσεις και σε άλλες Περιφερειακές Ενότητες”.

 

ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος από την πλευρά του δήλωσε σχετικά : «Η ένταξη του έργου “Κεντρικός Συλλεκτήρας Ομβρίων Ζώνης Ι Καλαμάτας” στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα “Πελοπόννησος 2021–2027”, αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη για την πόλη μας. Πρόκειται για ένα κρίσιμο έργο υποδομής, το οποίο αναμένεται να δώσει λύση στην αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής νότια της οδού Ευριπίδου και το οποίο αναμένεται, πέραν της ενίσχυσης της ανθεκτικότητας της περιοχής, να συμβάλλει στην περαιτέρω βελτίωση της λειτουργίας της παραλιακής ζώνης καθώς και στην καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών. Για το εν λόγω έργο ο Δήμος Καλαμάτας και η ΔΕΥΑΚ, εκπόνησαν τις απαραίτητες μελέτες και εξασφάλισαν όλες τις προβλεπόμενες εγκρίσεις, έχοντας ξεκάθαρο στρατηγικό σχεδιασμό και στόχο την υλοποίησή του. Για το έργο αναζητούσαμε χρηματοδότηση και πλέον αυτή εξασφαλίστηκε, σε συνέχεια και άλλων σημαντικών εντάξεων που έχουν προηγηθεί, μέσα από μια ουσιαστική και παραγωγική συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου.  Θέλω δε να ευχαριστήσω προσωπικά τον φίλο Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχό, ο οποίος αποδεικνύει στην πράξη το ενδιαφέρον του για την περιοχή, υποστηρίζοντας έργα ουσίας που απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες και προσκλήσεις. Με σχέδιο, επιμονή και συνεργασίες, προχωράμε στην υλοποίηση ακόμη ενός σπουδαίου έργου υποδομής που ήταν στον προγραμματισμό μας και πλέον μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης προς όφελος της Καλαμάτας».