Κυριακή, 17 Μαϊος 2026 13:00

Σκέψεις για συνδιαχείριση του Μεγάρου Χορού με το Ανοιχτό Θέατρο επειδή το ένα έχει μεγάλο κόστος και το άλλο καλά έσοδα

Σκέψεις για συνδιαχείριση του Μεγάρου Χορού με το Ανοιχτό Θέατρο επειδή το ένα έχει μεγάλο κόστος και το άλλο καλά έσοδα

Το αυξημένο κόστος λειτουργίας και συντήρησης του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας έχει οδηγήσει τη δημοτική αρχή σε σκέψεις για συνδιαχείριση με το Ανοιχτό Θέατρο, όπου τα έσοδα είναι ικανοποιητικά και φαίνεται ότι μπορούν να καλύψουν ανάγκες και του πρώτου. «Θα μπορούσαν να ενοποιηθούν δυο-τρεις χώροι για συνδιαχείριση», είπε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος στρατηγικού σχεδιασμού, Βασίλης Παπαευσταθίου, αφού επισήμανε ότι το Μέγαρο έχει πάρα πολύ μεγάλα έξοδα ενώ το Ανοιχτό Θέατρο «έχει βρει τον βηματισμό του και φέτος θα φιλοξενήσει πάνω από 65 παραγωγές».

 

Αυτή την απάντηση έδωσε ο αντιδήμαρχος στον σύμβουλο της μείζονος μειοψηφίας, Δημήτρη Φαββατά, που έθεσε τα εξής ερωτήματα στην ειδική συνεδρίαση για τη λογοδοσία της δημοτικής αρχής: Ποιο είναι το ετήσιο κόστος λειτουργίας και συντήρησης του Μεγάρου Χορού; Ποια είναι ετησίως τα έσοδα προς το δήμο Καλαμάτας από το Μέγαρο Χορού; Τι προτίθεται εν τέλει να κάνει η δημοτική αρχή, προκειμένου το Μέγαρο Χορού, αυτό το πολιτιστικό κόσμημα του δήμου μας που κάθε χρόνο φυτοζωεί, να βρει τη θέση που του αρμόζει στην πολιτιστική ζωή του τόπου μας, έτσι ώστε αφενός να μην επιβαρύνει οικονομικά τους δημότες και αφετέρου να δικαιώσει τελικά το λόγο για τον οποίο κατασκευάστηκε, να γίνει δηλ. ένας ανοιχτός, λειτουργικός και ζωντανός χώρος τέχνης και πολιτισμού;

Σημειώνεται ότι και σήμερα υπάρχει συνδιαχείριση του Μεγάρου Χορού και του Ανοιχτού Θεάτρου από τη Φάρις, στα οποία έχει παραχωρήσει ο Δήμος Καλαμάτας τους δύο αυτούς χώρους. Δεν γίνεται όμως τα επιπλέον έσοδα του ενός χώρου να διατεθούν για τις ανάγκες του άλλου, γιατί η Φάρις έχει ένα ενιαίο ταμείο για όλους τους τομείς της.

Στην ερώτηση του Δημήτρη Φαββατά απάντησε και ο πρόεδρος της Φάρις, Σωτήρης Κριτσωτάκης, που σημείωσε ότι το ενεργειακό κόστος για τη λειτουργία του Μεγάρου Χορού είναι τεράστιο και ότι ο Δήμος για τη συντήρηση και λειτουργία του Μεγάρου διαθέτει στη Φάρις 99.000 ευρώ το χρόνο, ποσό όμως που δεν φτάνει, όπως είπε.

Στ.Μ.