Κυριακή, 11 Μαϊος 2014 00:00

Πάμε για δεύτερη Κυριακή ίσως σε όλη τη Μεσσηνία

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ 
Είκοσι οκτώ υποψήφιοι δήμαρχοι για τους έξι Δήμους της Μεσσηνίας και οκτώ υποψήφιοι περιφερειάρχες για τη μεγάλη καρέκλα της Τρίπολης. Όπως λένε πολλά προγνωστικά, πιθανότατα σε κανένα Δήμο του Νομού δεν θα έχει βγει το βράδυ της Κυριακής νέος δήμαρχος, ενώ βέβαιο είναι ότι δεν θα υπάρχει και νέος περιφερειάρχης…

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ 
Είκοσι οκτώ υποψήφιοι δήμαρχοι για τους έξι Δήμους της Μεσσηνίας και οκτώ υποψήφιοι περιφερειάρχες για τη μεγάλη καρέκλα της Τρίπολης. Όπως λένε πολλά προγνωστικά, πιθανότατα σε κανένα Δήμο του Νομού δεν θα έχει βγει το βράδυ της Κυριακής νέος δήμαρχος, ενώ βέβαιο είναι ότι δεν θα υπάρχει και νέος περιφερειάρχης…

Οι λογαριασμοί λοιπόν θα μείνουν ανοιχτοί για να κλείσουν στο δεύτερο γύρο των εκλογών. Η ρευστότητα είναι μεγάλη, ο κόσμος δεν εκδηλώνεται, πολλοί λένε ότι την πρώτη Κυριακή θα ψηφίσουν τους συγγενείς τους που θέτουν υποψηφιότητα αλλά τη δεύτερη μπορεί να «διορθώσουν» την ψήφο τους, να ψηφίσουν δηλαδή προτάσσοντας πολιτικά κριτήρια. Όταν ξεκινούσε όμως η προεκλογική περίοδος τα πράγματα ήταν διαφορετικά, υποψήφιοι όπως ο Παναγιώτης Νίκας στο Δήμο Καλαμάτας, ο Πέτρος Τατούλης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Στάθης Αναστασόπουλος στο Δήμο Μεσσήνης, παρουσιάζονταν ως αδιαφιλονίκητα φαβορί. Γι’ αυτό και μιλούσαν τότε για νίκη από την πρώτη Κυριακή. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Παναγιώτης Νίκας ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία με μια φανταχτερή εκδήλωση στο ακριβό «Elite City Resort» αλλά μετά επέλεξε έναν πιο αθόρυβο αγώνα, χωρίς συγκεντρώσεις, χωρίς να απαντάει στους συνυποψηφίους του, χωρίς να πολυφαίνεται. 
Από τους έξι νυν δημάρχους της Μεσσηνίας οι δύο δεν βάζουν και πάλι υποψηφιότητα. Ο ένας είναι ο δήμαρχος Τριφυλίας, Κώστας Κόλλιας, που ουσιαστικά κόπηκε από τη Νέα Δημοκρατία για χάρη του Παναγιώτη Κατσίβελα. Ο δεύτερος είναι ο δήμαρχος Οιχαλίας, Φίλιππος Μπάμης, που τελικά έμεινε μόνος του, τον εγκατέλειψαν οι περισσότεροι συνεργάτες του για χάρη άλλων υποψήφιων δημάρχων. 
Φέτος κατεβαίνουν και δύο γυναίκες ως υποψήφιες δήμαρχοι. Η Σοφία Αποστολοπούλου, στο Δήμο Πύλου-Νέστορος, που ήταν υποψήφια και στις προηγούμενες εκλογές, και η Γιώτα Γεωργακοπούλου, στο Δήμο Οιχαλίας, που ουσιαστικά ηγήθηκε του συνδυασμού του Φίλιππου Μπάμη.

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Τη διοίκηση του Δήμου Καλαμάτας διεκδικούν έξι υποψήφιοι δήμαρχοι, αριθμός μεγάλος που ενδεχομένως θα οδηγήσει και σε δεύτερο εκλογικό γύρο.
Τρίτη φορά υποψήφιος δήμαρχος, διεκδικώντας την τρίτη συνεχόμενη επανεκλογή του, είναι ο Παναγιώτης Νίκας, που στηρίζεται «ημιεπίσημα» από τη Νέα Δημοκρατία και τον Αντώνη Σαμαρά. Οι υπεραισιόδοξοι του συνδυασμού λένε ότι θα εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό μεγαλύτερο του 54% που είχε πάρει στις προηγούμενες εκλογές από τον πρώτο γύρο. Οι αισιόδοξοι λένε ότι θα το φτάσει το 50%, ενώ οι υπόλοιποι λένε ότι θα πλησιάσει μεν το όριο αλλά δεν θα μπορέσει τελικά να το αγγίξει, οπότε όλα θα κριθούν στον δεύτερο γύρο.
Να αλλάξει σελίδα στο Δήμο Καλαμάτας φιλοδοξεί ο γιατρός Μανώλης Μάκαρης, υποψήφιος δήμαρχος που στηρίζεται από το ΣΥΡΙΖΑ, τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τους Οικολόγους Πράσινους.
Υποψήφιος για δεύτερη συνεχόμενη φορά είναι ο Θόδωρος Μπρεδήμας, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, ο οποίος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ αλλά τώρα δηλώνει «πάνω από κόμματα, χρώματα και συρματοπλέγματα».
Υποψήφιος δήμαρχος Καλαμάτας, στηριζόμενος από το ΚΚΕ, είναι ο Δημήτρης Οικονομάκος, ο νεότερος υποψήφιος στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, 33 ετών.
Ανεξάρτητος υποψήφιος δήμαρχος είναι ο Μιχάλης Αντωνόπουλος, γεωλόγος, που στις προηγούμενες εκλογές ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον Παναγιώτη Νίκα, εξελέγη αλλά στη συνέχεια ακυρώθηκε η υποψηφιότητά του επειδή ως ιδιώτης είχε συνάψει σύμβαση για κάποια μελέτη με το Δήμο τον τελευταίο χρόνο πριν από τις εκλογές.
Υποψήφιος δήμαρχος για πρώτη φορά κατεβαίνει και ο Γιώργος Δημητρούλιας, επικεφαλής συνδυασμού που αυτοπροσδιορίζεται ως εθνικιστικός.

ΔΗΜΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ
Πέντε οι υποψήφιοι δήμαρχοι στο Δήμο Μεσσήνης όπου διεξάγεται ένας ιδιαίτερα ενδιαφέρον προεκλογικός αγώνας.
Ο Στάθης Αναστασόπουλος επιδιώκει να εκλεγεί δήμαρχος για δεύτερη συνεχόμενη φορά. Υποψήφιος δήμαρχος κατεβαίνει και ο βουλευτής της Ν.Δ. Δημήτρης Σαμπαζιώτης, ενώ ο Γιώργος Τσώνης, δημοτικός σύμβουλος επί σειρά ετών, βγήκε μπροστά και φιλοδοξεί ότι θα είναι ο επόμενος δήμαρχος. Ο πρώην δήμαρχος Μεσσήνης, Κώστας Σπυρόπουλος, διεκδικεί να επανέλθει στο θώκο του, ενώ δεύτερη συνεχόμενη φορά κατεβαίνει υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ ως υποψήφιος δήμαρχος ο Κώστας Αποστολόπουλος.

ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ
Στο Δήμο Πύλου-Νέστορος οι υποψήφιοι δήμαρχοι είναι τέσσερις.
Ο Δημήτρης Καφαντάρης επιδιώκει και μια δεύτερη συνεχόμενη θητεία. Τον δημαρχιακό θώκο διεκδικεί ο Ηλίας Κανάκης, επικεφαλής του συνδυασμού «Κοινωνία σε Κίνηση». Πρώτη φορά υποψήφιος δήμαρχος κατεβαίνει ο Νίκος Καραμπάτσος, επικεφαλής συνδυασμού που στηρίζεται και από το ΣΥΡΙΖΑ. Ξανά υποψήφια δήμαρχος, υποστηριζόμενη από το ΚΚΕ, για το Δήμο Πύλου-Νέστορος, είναι η Σοφία Αποστολοπούλου.

ΔΗΜΟΣ ΟΙΧΑΛΙΑΣ
Τελικά πέντε είναι οι υποψήφιοι δήμαρχοι στο Δήμο Οιχαλίας, όπου αρχικά είχαν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους περισσότερα από δέκα πρόσωπα! Μάλιστα και οι πέντε είναι πρώτη φορά υποψήφιοι δήμαρχοι μετά την αποχώρηση του δημάρχου, Φίλιππου Μπάμπη.
Υποψήφιος δήμαρχος Οιχαλίας είναι ο γιατρός Ηλίας Σακελλαριάδης, επικεφαλής συνδυασμού, στον οποίο έχουν ανακοινώσει την υποστήριξή τους οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Το δημαρχιακό θώκο διεκδικεί στην Οιχαλία ο Αριστείδης Σταθόπουλος, ενώ ένα μέρος του συνδυασμού του Φίλιππου Μπάμη έχει ενταχθεί στο συνδυασμό της Γιώτας Γεωργακοπούλου. Υποψήφιος δήμαρχος είναι και ο Κώστας Δημητρακόπουλος, ενώ με την υποστήριξη του ΚΚΕ στις εκλογές κατεβαίνει και ο Κώστας Ρεϊτζόπουλος, ο νεότερος υποψήφιος δήμαρχος στο Νομό, ηλικίας 29 ετών.

ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ
Στο Δήμο Τριφυλίας οι υποψήφιοι δήμαρχοι είναι τέσσερις.
Υποψήφιος δήμαρχος είναι ο Παναγιώτης Κατσίβελας, που και στις προηγούμενες εκλογές ήθελε να διεκδικήσει το Δήμο αλλά δεν του το επέτρεψε το ασυμβίβαστο της ιδιότητάς του ως διευθυντής του Κέντρου Υγείας στους Γαργαλιάνους. Τον Δήμο διεκδικεί και ο Ευστάθιος Ανδρινόπουλος, δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό του Κώστα Κόλλια και πρώην αντιδήμαρχος. Υποψήφιος είναι και ο Γιώργος Θεοδωρακόπουλος, επικεφαλής συνδυασμού που στηρίζεται από το ΣΥΡΙΖΑ. Δεύτερη φορά υποψήφιος δήμαρχος Τριφυλίας, υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ, είναι ο Σαράντος Κουκούμης.

ΔΗΜΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ
Στο Δήμο Δυτικής Μάνης οι υποψήφιοι δήμαρχοι είναι τέσσερις και μάλιστα οι ίδιοι που ήταν και στις εκλογές του 2010, με τη διαφορά ότι έχει αλλάξει μόνο ο υποψήφιος που στηρίζεται από το ΚΚΕ.
Ο Δημήτρης Γιαννημάρας επιδιώκει δεύτερη συνεχόμενη θητεία. Απέναντί του κατεβαίνουν υποψήφιοι δήμαρχοι Δυτικής Μάνης οι πρώην δήμαρχοι, Λεύκτρου Γιάννης Μαραμπέας και Αβίας Παναγιώτης Μπασάκος. Υποψήφιος με την υποστήριξη του ΚΚΕ είναι ο Παναγιώτης Κουφαλάκος.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Οι υποψήφιοι περιφερειάρχες Πελοποννήσου είναι οκτώ, αριθμός μεγάλος που προοιωνίζει δεύτερο εκλογικό γύρο.
Ο Πέτρος Τατούλης, επικεφαλής του συνδυασμού «Νέα Πελοπόννησος», διεκδικεί δεύτερη θητεία, με υποψήφια αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας την πρώην δήμαρχο Μελιγαλά Ελένη Αλειφέρη-Καραθανάση. Στηρίζεται από τη Νέα Δημοκρατία και ημιεπίσημα από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, όχι όμως από τη βάση του κόμματος και ορισμένες οργανώσεις της.
Ο Οδυσσέας Βουδούρης επανέρχεται στην Πελοπόννησο ως υποψήφιος περιφερειάρχης με το συνδυασμό «Πελοπόννησος Πρώτα», με υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας το Νίκο Πατσαρίνο, περιφερειακό σύμβουλο, εκπρόσωπο της «Αγωνιστικής Συνεργασίας». Η υποψηφιότητα του Οδυσσέα Βουδούρη στηρίζεται από το ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Γιώργος Δέδες, παραιτηθείς αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας με την παράταξη του Πέτρου Τατρούλη, είναι υποψήφιος περιφερειάρχης με το συνδυασμό «Δημοκρατική Πελοποννησιακή Συνεργασία - Πράξη Ανάπτυξης», με τον οποίο συμπορεύτηκε ο συνδυασμός που έφτιαχνε ο Μπάμπης Βακαλόπουλος, με την υποστήριξη της Δημοκρατικής Αριστεράς. Υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας είναι ο Παναγιώτης Αλευράς, παραιτηθείς αντιπεριφερειάρχης με την παράταξη του Πέτρου Τατούλη. Ο συνδυασμός εκτός από τη στήριξη της Δημοκρατικής Αριστεράς φαίνεται ότι στηρίζεται και από ένα μεγάλο κομμάτι του ΠΑΣΟΚ.
Ο Νίκος Γόντικας είναι δεύτερη φορά υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου με το συνδυασμό «Λαϊκή Συσπείρωση», που στηρίζεται από το ΚΚΕ. Υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας είναι ο Νίκος Διασάκος, απερχόμενος επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας.
Η Δήμητρα Λυμπεροπούλου είναι υποψήφια περιφερειάρχης με το συνδυασμό «Πελοπόννησος Οικολογική», υποστηριζόμενη από τους Οικολόγους Πράσινους και τους Πειρατές. Υποψήφια αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας είναι η Παναγιώτα Μπάκα (Μπούκη).
Ο Γιάννης Μανώλης είναι υποψήφιος περιφερειάρχης με το συνδυασμό «Πελοποννησιακή Ένωση, καθαρά χέρια», με υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας τον Παναγιώτη Ξεροβάσιλα.
Ο Παναγιώτης Κάτσαρης, που για λίγες ψήφους έχασε την εκλογή του ως περιφερειακός σύμβουλος το 2010, είναι υποψήφιος περιφερειάρχης με το συνδυασμό «Ανταρσία στο Μωριά-Συμπόρευση ανατροπής», που στηρίζεται από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας είναι ο Δονάτος Νίκου.
Ο Δημήτρης Δολτσινιάδης είναι υποψήφιος περιφερειάρχης Μεσσηνίας με το συνδυασμό «Ελληνική Αυγή», που στηρίζεται από τη Χρυσή Αυγή. Υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας είναι ο Νικήτας Μανδραπήλιας από την Κυπαρισσία.
Στ.Μ.