Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2014 00:00

Βίοι εν μέρει παράλληλοι με τις καθαρίστριες του υπ. Οικονομικών

Σχολικοί φύλακες σε παλιότερη συνέντευξη με το δήμαρχο Καλαμάτας, ο οποίος άσκησε έφεση κατά της δικαστικής απόφασης που τους δικαιώνει, κατ' εντολή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Σχολικοί φύλακες σε παλιότερη συνέντευξη με το δήμαρχο Καλαμάτας, ο οποίος άσκησε έφεση κατά της δικαστικής απόφασης που τους δικαιώνει, κατ' εντολή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης

ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 
Την ημέρα που θα τελείωνε η περιπέτεια και ο εφιάλτης της ανεργίας για τους σχολικούς φύλακες της Καλαμάτας, επέλεξε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση να παρατείνει την αγωνία τους…

ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 
Την ημέρα που θα τελείωνε η περιπέτεια και ο εφιάλτης της ανεργίας για τους σχολικούς φύλακες της Καλαμάτας, επέλεξε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση να παρατείνει την αγωνία τους…

Ύστερα από τη δικαστική απόφαση που πέτυχαν οι 21 σχολικοί φύλακες του Δήμου Καλαμάτας για να επιστρέψουν στην εργασία τους, με πλήρεις αποδοχές, ενώ ήταν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι περίμεναν να εκπνεύσει η προβλεπόμενη από το νόμο προθεσμία ώστε να τελεσιδικήσει η απόφαση του Πρωτοδικείου Καλαμάτας και να πιάσουν ξανά δουλειά.
Την τελευταία όμως ημέρα της προθεσμίας ο γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Γιώργος Διδασκάλου, έδωσε εντολή στο Δήμο Καλαμάτας να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του Πρωτοδικείου. Έτσι οι σχολικοί φύλακες αντί να επιστρέψουν στα σχολεία τους οφείλουν να περάσουν ξανά από τη δικαστική αίθουσα. Είναι υπόθεση που σε κάποιο βαθμό θυμίζει την περιπέτεια των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών, αν και οι δεύτερες έχουν εκδηλώσει με αγωνιστικότητα τη δίκαιη διεκδίκησή τους.
Αυτό το θέμα όμως έχει προκαλέσει σοβαρή αντιπαράθεση μεταξύ της δημοτικής αρχής Καλαμάτας και της μείζονος μειοψηφίας, παράταξης του Μανώλη Μάκαρη.
Η δημοτική αρχή εισηγήθηκε σε σχετικά πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου να μην ασκηθεί έφεση κατά της απόφασης του Πρωτοδικείου, ώστε πράγματι οι σχολικοί φύλακες να γυρίσουν στα σχολεία.
Όμως η απόφαση ακυρώθηκε από το γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Και αμέσως μετά την ακύρωση ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, υπάκουσε στην εντολή και αποφάσισε ο ίδιος την άσκηση έφεσης.
Σήμερα, κατά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καλαμάτας, οι σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας, Σταμάτης Μπεχράκης και Δημήτρης Φαββατάς, κατηγόρησαν τη δημοτική αρχή ότι έπρεπε να φέρει ξανά το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο αντί να λάβει απόφαση ο ίδιος ο δήμαρχος, τονίζοντας ότι το Δημοτικό Συμβούλιο είναι το ανώτατο όργανο του Δήμου και δεν μπορεί ο δήμαρχος να ακυρώνει μια ομόφωνη απόφασή του. Επιπλέον δε ο Σταμάτης Μπεχράκης σχολίασε ότι δημοτική αρχή διδάσκει υποταγή και αγνοεί ότι οι αιρετοί έχουν μαζί τους τη λαϊκή εντολή να διαχειρίζονται τα θέματα.
Ωστόσο οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας και ιδίως ο εισηγητής, Θανάσης Ηλιόπουλος, απάντησε ότι η νομοθεσία δεν άφηνε κανένα απολύτως περιθώριο στο Δήμο και στο δήμαρχο, από το εφαρμόσει την εντολή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και να ασκήσει την έφεση.
Τα πνεύματα όμως οξύνθηκαν όταν οι σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας υποστήριξαν ότι ενδεχομένως ήταν σε γνώση της δημοτικής αρχής πως θα υπήρχε η συγκεκριμένη εξέλιξη, κάτι που έκανε τους συμβούλους της πλειοψηφίας να αντιδράσουν έντονα επιμένοντας ότι η δημοτική αρχή και ο δήμαρχος προασπίζουν τα συμφέροντα των σχολικών φυλάκων και όλων των εργαζομένων του Δήμου. Χαρακτηριστικά ο Γιώργος Φάββας έκανε λόγο για ανήθικους υπαινιγμούς, ενώ ο Θανάσης Ηλιόπουλος είπε ότι είναι άλλο πράγμα η υποταγή και άλλο η μη συμμόρφωση με το νόμο, προσθέτοντας επίσης : «Παίξτε θέατρο κάντε ό,τι γουστάρετε αλλά μη συκοφαντείτε».
Στ.Μ.