Τετάρτη, 05 Νοεμβρίου 2014 00:00

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ για χρέη στον ΟΑΕΕ, κόκκινα δάνεια, Επιμελητήριο

Θανάσης Βασιλόπουλος, Θεόδωρος Μπομπόνης, Γιώργος Καββαθάς, Δημήτρης Μανιάτης, Παύλος Κρανιώτης Θανάσης Βασιλόπουλος, Θεόδωρος Μπομπόνης, Γιώργος Καββαθάς, Δημήτρης Μανιάτης, Παύλος Κρανιώτης

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ 
Τι συμβαίνει με τις οφειλές και τη βιωσιμότητα του ΟΑΕΕ, τι γίνεται με τη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια, πως είναι τα πράγματα με τις τράπεζες και τη ρευστότητα, τι θα γίνει με την υποχρεωτικότητα εγγραφής στο Επιμελητήριο. Για αυτά και πολλά άλλα ζητήματα, που καίνε τους επαγγελματίες, μίλησε…

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ 
Τι συμβαίνει με τις οφειλές και τη βιωσιμότητα του ΟΑΕΕ, τι γίνεται με τη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια, πως είναι τα πράγματα με τις τράπεζες και τη ρευστότητα, τι θα γίνει με την υποχρεωτικότητα εγγραφής στο Επιμελητήριο. Για αυτά και πολλά άλλα ζητήματα, που καίνε τους επαγγελματίες, μίλησε…

…το μεσημέρι ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας, Γιώργος Καββαθάς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ με τον γραμματέα Γιώργο Κουράση και το μέλος του Δ.Σ. Δημήτρη Χριστοφορίδη ήρθαν προσκεκλημένοι του Επιμελητηρίου, έπειτα από πρωτοβουλία του β’ αντιπροέδρου, Θεόδωρου Μπομπόνη, ενώ το απόγευμα θα ενημερώσουν τα μέλη της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Καλαμάτας και Μεσσηνίας, στο παλιό Επιμελητήριο.
Ο κ. Καββαθάς τόνισε ότι οι πολιτικές που εφαρμόζονται σε ό,τι αφορά τα προβλήματα των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων όχι μόνο δεν οδηγούν στην επίλυσή τους αλλά αντίθετα δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η κατάσταση είτε θα συνεχίσει να είναι σε ύφεση είτε, στην καλύτερη περίπτωση, θα οδηγηθεί σε μια μακροχρόνια στασιμότητα.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ ξεκίνησε την τοποθέτησή του αναφερόμενος στο ζήτημα που έθεσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Δημήτρης Μανιάτης, ο οποίος και τον καλωσόρισε. Ζήτημα που αφορά την κατάργηση της υποχρεωτικής εγγραφής στα Επιμελητήρια από την 1/1/2015. Ο κ. Καββαθάς ανέφερε σχετικά ότι ευελπιστεί πως η κυβέρνηση, στη συνέλευση της Ομοσπονδίας που θα πραγματοποιηθεί στις Σέρρες σε δύο εβδομάδες περίπου, θα αλλάξει τις αποφάσεις της ως προς την κατάργηση της υποχρεωτικότητας των Επιμελητηρίων και της οικονομικής στήριξής τους. Άλλωστε, υποστήριξε, η συνδρομή που καλούνται να καταβάλουν οι επιχειρήσεις στα Επιμελητήρια δεν είναι αυτό που υπονομεύει τη βιωσιμότητά τους.
Σε ό,τι αφορά τον ΟΑΕΕ, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ υπογράμμισε ότι βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο η βιωσιμότητά του, γιατί τα μέλη του αδυνατούν να καταβάλουν τις εισφορές τους. Υποστήριξε ότι η νέα ρύθμιση για την καταβολή των οφειλών δεν πρόκειται να αλλάξει τα πράγματα και τόνισε ότι η μόνη βιώσιμη λύση είναι αυτή που προτείνει η Συνομοσπονδία, να μεταφερθεί δηλαδή το κεφάλαιο των οφειλών των εργαζομένων στο τέλος του εργασιακού τους βίου και εάν δεν μπορούν τότε να πληρώσουν να μην παίρνουν σύνταξη για την χρονική περίοδο που δεν έχουν πληρώσει. Επίσης, να μπορεί να γίνεται ελεύθερα η επιλογή της ασφαλιστικής κλάσης, ώστε εκείνοι που δεν μπορούν να πληρώσουν τις ακριβές εισφορές να πληρώνουν τουλάχιστον τις λιγότερο ακριβές.
Σχετικά με τα κόκκινα δάνεια, ο κ. Καββαθάς σημείωσε ότι η ρύθμιση που παρουσίασε ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης κ. Δένδιας είναι προς τη θετική κατεύθυνση, όχι όμως ικανή να λύσει το πρόβλημα. Πάνω σε αυτό το θέμα ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ σχολίασε ότι ο λόγος που κ. Δένδιας αντικαταστάθηκε από υπουργός Ανάπτυξης είναι επειδή η πολιτική του δεν ταυτιζόταν με την πολιτική του υπουργού Οικονομικών κ. Χαρδούβελη, προσθέτοντας ωστόσο ότι ο αντικατασταθείς υπουργός είχε κέφι, διάθεση και όρεξη να δώσει λύση στα προβλήματα των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, κάτι όμως που έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των μεγάλων ομίλων και πολυεθνικών.
Για τη ρευστότητα από τις τράπεζες ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας είπε ότι δεν υπάρχει καμία τραπεζική στήριξη των επιχειρήσεων και μάλιστα σχολίασε ότι στην Ελλάδα έχει επιτευχθεί ένα παγκόσμιο ρεκόρ, είναι η μοναδική χώρα που επιχειρεί ο ιδιωτικός τομέας χωρίς να υπάρχει καμία κάλυψη από τις τράπεζες.
Για τον ΕΝΦΙΑ ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ τόνισε ότι είναι φόρος που επιβάλλεται στο μέσον που παράγει εισόδημα και όχι στο ίδιο το εισόδημα, κάτι που οδηγεί σε μεγαλύτερη ύφεση και ζήτησε την εξαίρεση της επαγγελματικής στέγης και της βιοτεχνίας.
Τέλος ο κ. Καββαθάς υπογράμμισε ότι η κατάσταση αυτή δεν αξίζει στους Έλληνες επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους, γι’ αυτό και πρέπει να αντιδράσουν. Τους κάλεσε λοιπόν να συμμετέχουν στην απεργία της 25ης Νοέμβρη, την ημέρα κατάθεσης του προϋπολογισμού και αν μπορούν να κλείσουν και τα καταστήματά τους εκείνη την ημέρα.
Σημειώνεται ότι στη συνέντευξη Τύπου τον Γιώργο Καββαθά πλαισίωσαν ο πρόεδρος και ο α’ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου, Δημήτρης Μανιάτης και Θεόδωρος Μπομπόνης αντίστοιχα, ο πρόεδρος της ΕΤΑΠ Παύλος Κρανιώτης και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Καλαμάτας και Μεσσηνίας, Θανάσης Βασιλόπουλος.
Στ.Μ.