Παρασκευή, 14 Νοεμβρίου 2014 00:00

Σχεδόν ανύπαρκτη η πρωτοβάθμια δημόσια περίθαλψη στην Καλαμάτα

Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΜΑΚΑΡΗ ΣΤΟ ΠΕΔΥ 
Ελλείψεις, ελλείψεις, ελλείψεις… και «σπρώξιμο» των πολιτών στον ιδιωτικό τομέα από το λεγόμενο δημόσιο σύστημα υγείας. Αυτό διαπίστωσε σήμερα αντιπροσωπεία της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, με τον επικεφαλής Μανώλη Μάκαρη, κατά την επίσκεψή της στο ΠΕΔΥ Καλαμάτας…

Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΜΑΚΑΡΗ ΣΤΟ ΠΕΔΥ 
Ελλείψεις, ελλείψεις, ελλείψεις… και «σπρώξιμο» των πολιτών στον ιδιωτικό τομέα από το λεγόμενο δημόσιο σύστημα υγείας. Αυτό διαπίστωσε σήμερα αντιπροσωπεία της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, με τον επικεφαλής Μανώλη Μάκαρη, κατά την επίσκεψή της στο ΠΕΔΥ Καλαμάτας…

Ειδικότερα, το ΠΕΔΥ επισκέφθηκαν και συναντήθηκαν με τον διευθυντή και με την πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων, οι δημοτικοί σύμβουλοι Δημήτρης Φαββατάς και Παναγιώτης Αλούπης, ο τοπικός σύμβουλος Νίκος Μπιτσάνης και τα μέλη του συνδυασμού Μαρίνα Γεώργα, Ηλίας Στέλιος και Τασία Κανελλοπούλου.
Όπως σημειώνει η δημοτική παράταξη σε σχετική ανακοίνωσή της, «σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία οι δομές του δημόσιου συστήματος υγείας αντί να ενισχύονται συρρικνώνονται. Τρανή απόδειξη η σημερινή κατάσταση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην πόλη μας.
Όσον αφορά το ΠΕΔΥ (πρωτοβάθμιο εθνικό δίκτυο υγείας) στην Καλαμάτα η απλή παράθεση των δεδομένων δείχνει την ηθελημένη απαξίωση της δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας:
Οι ιατροί που υπηρετούν  τώρα στο ΠΕΔΥ Καλαμάτας είναι 19 ενώ ήταν 46. Παράλληλα δεν εκτελούνται ακτινολογικές εξετάσεις  -ενώ πριν υπήρχαν 2 ακτινολόγοι, και επιτελούντο μια σειρά εξετάσεων: κλασικές ακτινογραφίες, υπέρηχοι  οργάνων, Triplex αγγείων μέτρηση οστικής πυκνότητας, πανοραμική- δεν υπάρχουν ακτινολόγοι και δεν πραγματοποιείται καμία εξέταση ενώ υπάρχει ο αντίστοιχος εξοπλισμός.
Επίσης δεν υπάρχει μικροβιολογικό εργαστήριο, ενώ πριν υπήρχαν 3 μικροβιολόγοι και 2 βιοχημικοί και  πλέον δεν εκτελούνται αιματολογικές, βιοχημικές, ανοσολογικές και ορμονολογικές μολονότι υπάρχει ο αντίστοιχος εξοπλισμός.
Νευρολόγοι υπήρχαν 2 τώρα κανένας, οφθαλμίατροι 3 ενώ τώρα κανένας, γαστρεντερολόγοι 2, σήμερα επίσης κανένας, αιματολόγος 1, τώρα κανένας , ενδοκρινολόγος 1 και πλέον κανένας (στην ειδικότητα αυτή δεν υπάρχει ούτε  συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ ιδιώτης ιατρός), ωτορινολαρυγγολόγοι 2 ,τώρα κανένας, κυτταρολόγοι 2, τώρα κανένας, ορθοπεδικοί 3, τώρα 2  και τέλος καρδιολόγοι 3 μόνιμοι και 2συμβασιούχοι ενώ τώρα 2 (και δεν έχουν τη δυνατότητα επιτέλεσης υπέρηχου καρδιάς τρίπλεξ).
Το δωρεάν τηλεφωνικό ραντεβού 184  δεν υφίσταται. Το κλείσιμο ραντεβού δεν μπορεί να γίνει μέσω της  υπηρεσίας του ΠΕΔΥ Καλαμάτας αλλά μόνο με κλήση προς τις ιδιωτικές εταιρείες.
Παρατηρείται πασιφανής περιορισμός του ιατρικού έργου μόνο στην συνταγογραφία.
Και βέβαια όλοι μπορούν να αντιληφθούν ότι τα παραπάνω σαφώς δεν συνιστούν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι η βάση της ιατρικής. Αν έγκαιρα διαγνωσθεί και αντιμετωπιστεί η νόσος τότε δεν θα χρειαστούν οι πολυδάπανες εξετάσεις και θεραπείες.
Στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης η πρόσβαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας έχει μειωθεί ενώ παρατηρείται το φαινόμενο υπερχρησιμοποίησης των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, δηλαδή μετατόπισης του βάρους από την πρωτοβάθμια στη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας. Από την άλλη μεριά έχει μειωθεί η δημόσια δαπάνη για την υγεία ενώ έχει αυξηθεί η ιδιωτική δαπάνη.
Ουσιαστικά  με την ακολουθούμενη σήμερα  πολιτική το σύστημα υγείας σταδιακά αποδομείται έως ότου φτάσει να προσφέρει μόνο ελάχιστα, ενώ όλες οι προηγμένες υπηρεσίες υγείας θα προσφέρονται μονάχα  μέσω των ασφαλιστικών εταιρειών.
Η δημοτική παράταξη «Ανοιχτός Δήμος» πιστεύει στην καθολική υγειονομική ασφάλιση των πολιτών και στη χορήγηση ενιαίας φροντίδας υγείας σε όλους.
Στο πλαίσιο αυτό έχουμε προτείνει μάλιστα την ένταξη του Δήμου Καλαμάτας σε ευρωπαϊκά προγράμματα και τη  δημιουργία δημοτικών Κέντρων Πρόληψης Υγείας (ΚΕΠ Υγείας) για την ανάπτυξη προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής της υγείας. Αυτό το πρόγραμμα έρχεται σε εφαρμογή σε 14 δήμους της χώρας και προσφέρει δωρεάν προληπτικές εργαστηριακές εξετάσεις στους δημότες.
Παράλληλα, επισημαίνοντας ότι με την υποβάθμιση του ΠΕΔΥ δεν υφίσταται πλέον ολοκληρωμένη δημόσια πρωτοβάθμια φροντίδα στην πόλη της Καλαμάτας, καλούμε το Υπουργείο Υγείας να προχωρήσει τάχιστα στην στελέχωση των κενών θέσεων ιατρικού προσωπικού έτσι ώστε να αξιοποιηθεί ο πανάκριβος εξοπλισμός του «ΠΕΔΥ Καλαμάτας».
Γενικότερα χρειάζεται μια πολιτική υγείας η οποία θα είναι προσανατολισμένη στις ανάγκες των πολιτών και θα βάζει ως πρώτη προτεραιότητα την έγκαιρη πρόληψη των ασθενειών αντιμετωπίζοντας πάντα σε ισότιμη βάση τον πάσχοντα συνάνθρωπο».