Παρασκευή, 14 Νοεμβρίου 2014 00:00

Στον έλεγχο του Δήμου το Καλαματιανό Καρναβάλι

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕΡΙΔΑΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ 
Υπό τον έλεγχό του παίρνει ο Δήμος Καλαμάτας το Καλαματιανό Καρναβάλι, το οποίο μέχρι τώρα γινόταν από εθελοντές, οι περισσότεροι εκ των οποίων όμως τυχαίνει να είναι μέλη ή και εκλεγμένοι με το συνδυασμό του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα…

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕΡΙΔΑΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ 
Υπό τον έλεγχό του παίρνει ο Δήμος Καλαμάτας το Καλαματιανό Καρναβάλι, το οποίο μέχρι τώρα γινόταν από εθελοντές, οι περισσότεροι εκ των οποίων όμως τυχαίνει να είναι μέλη ή και εκλεγμένοι με το συνδυασμό του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα…

Το Διοικητικό Συμβούλιο της «Φάρις», κατά τη σημερινή του συνεδρίαση αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, να θέσει το Καλαματιανό Καρναβάλι υπό την ομπρέλα του, όπως σημειώθηκε χαρακτηριστικά, με την αιτιολογία ότι πρόκειται για μια διοργάνωση που έχει μεγαλώσει πολύ και δεν την αντέχουν οι πλάτες των εθελοντών…
Τη συνεδρίαση όμως παρακολούθησε ένας εκ των εθελοντών και πρωτεργατών του Καλαματιανού Καρναβαλιού, ο Νίκος Κουρής, ο οποίος εξέφρασε την απορία του και την αντίρρησή του γι’ αυτή την εξέλιξη, επικαλούμενος μάλιστα δηλώσεις του δημάρχου, Παναγιώτη Νίκα, τα προηγούμενα χρόνια, ότι ο Δήμος στηρίζει τους εθελοντές χωρίς ωστόσο να μπλέκεται στο έργο τους, γιατί τα καταφέρνουν με επιτυχία.
Την εισήγηση έκανε η αντιπρόεδρος της Φάρις, Αναστασία Μπελογιάννη, η οποία είναι και πρόεδρος του Συλλόγου Καλαματιανό Καρναβάλι, που είχε πέρσι την ευθύνη της όλης διοργάνωσης.
Όπως σημείωσε, είναι ανάγκη το Καλαματιανό Καρναβάλι να τεθεί υπό τον έλεγχο της Φάρις ώστε να προχωρήσει ακόμη πιο μπροστά. Ζήτησε λοιπόν να συσταθεί μια πενταμελής επιτροπή δημοτικών συμβούλων, η οποία στη συνέχεια θα συστήσει μια άλλη γνωμοδοτική επιτροπή με εκπροσώπους φορέων και εθελοντών και μαζί θα μεριμνήσουν για τη σύνταξη του κανονισμού λειτουργίας του καρναβαλιού και για τη διοργάνωση του 2015. Η πενταμελής επιτροπή θα αποτελείται από τέσσερις συμβούλους της πλειοψηφίας και έναν της μείζονος μειοψηφίας.
Ο Μιχάλης Αντωνόπουλος, μέλος του Δ.Σ. της Φάρις και επικεφαλής της Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών, σχολίασε ότι ουσιαστικά δημιουργείται μια μονοπαραταξιακή επιτροπή και άρα το Καρναβάλι δεν έρχεται υπό τον έλεγχο της Φάρις αλλά στον πλήρη έλεγχο της δημοτικής αρχής.
Επιπλέον ο Μιχάλης Αντωνόπουλος τόνισε ότι θα έπρεπε να έχει προηγηθεί ένας απολογισμός της περσινής διοργάνωσης, το πόσο κόστισε δηλαδή, πόσα χρήματα έδωσαν οι χορηγοί, πού δαπανήθηκαν, τι όφελος υπήρξε για την πόλη και ακολούθως να συζητηθούν οι αλλαγές που προτείνονται.
Ο Τάσος Πολυχρονόπουλος, εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας, δήλωσε ότι σε γενικές γραμμές βλέπει θετικά την πρόταση, τόνισε όμως ότι πρέπει να προηγηθεί ένας ολοκληρωμένος διάλογος για αυτό το θέμα και επειδή δεν υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια για να γίνει αυτός ο διάλογος, ζήτησε οι αλλαγές να ισχύσουν από τη μεθεπόμενη διοργάνωση. Με βάση αυτή την αιτιολογία ο Τάσος Πολυχρονόπουλος απείχε από την ψηφοφορία.
Ο εθελοντής Νίκος Κουρής με την τοποθέτησή του προκάλεσε απορίες τουλάχιστον στους συμβούλους της αντιπολίτευσης. Είπε ότι ο Σύλλογος που πραγματοποίησε πέρσι το καρναβάλι δεν έχει προβεί ακόμη σε διοικητικό και οικονομικό απολογισμό, παρ’ ότι εδώ και μήνες το ζητάει ο ίδιος και άλλα μέλη. Είπε επίσης ότι οι ίδιοι οι εθελοντές είχαν απευθυνθεί στη Φάρις για να συμμετέχει στη διοργάνωση του καρναβαλιού αλλά τότε αρνήθηκε, ενώ τέλος ανήγγειλε ότι για το θέμα αυτό θα υπάρξει παρέμβαση από εθελοντές που δεν συμφωνούν με την ένταξη του καρναβαλιού στον έλεγχο του Δήμου Καλαμάτας.
Σημειώνεται, τέλος, ότι σε πρόσφατο δελτίο Τύπου του Δήμου Καλαμάτας σημειωνόταν ότι σε σύσκεψη που έγινε για το Καλαματιανό Καρναβάλι 2014 ο δήμαρχος έδωσε κατευθύνσεις ώστε να μην υπάρξουν ακρότητες…
Στ.Μ.