Παρασκευή, 23 Ιανουαρίου 2015 02:25

“Να τελειώνουμε με τα κατεστημένα συμφέροντα και το πελατειακό κράτος”

ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΓΕΡΟΝΙΚΟΛΟΣ 
Η πολιτική εδώ και αρκετά χρόνια δεν έχει και μεγάλες συμπάθειες. Υπάρχουν ωστόσο κάποιοι άνθρωποι που μπορούν να τη βοηθήσουν να ανακτήσει το κύρος της. Άνθρωποι νέοι, δημιουργικοί, με ήθος και αρχές. Ένας τέτοιος φαίνεται ότι είναι και ο Μενέλαος Γερονικολός…

ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΓΕΡΟΝΙΚΟΛΟΣ 
Η πολιτική εδώ και αρκετά χρόνια δεν έχει και μεγάλες συμπάθειες. Υπάρχουν ωστόσο κάποιοι άνθρωποι που μπορούν να τη βοηθήσουν να ανακτήσει το κύρος της. Άνθρωποι νέοι, δημιουργικοί, με ήθος και αρχές. Ένας τέτοιος φαίνεται ότι είναι και ο Μενέλαος Γερονικολός…

Ο Μενέλαος Γερονικολός, υποψήφιος βουλευτής Μεσσηνίας με το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην “Kalamata Journal”, περιγράφει τι τον συναρπάζει στην πολιτική. Εξηγεί γιατί στηρίζει τον Γιώργο Παπανδρέου, επισημαίνει ποιες θα είναι οι προτεραιότητές του εφόσον εκλεγεί, ενώ καλεί τους ψηφοφόρους να αναλογιστούν τις ευθύνες τους ώστε να μη χρεώσουν και στην επόμενη γενιά χρέη και προβλήματα που δημιούργησαν άλλοι…

-Ένας νέος άνθρωπος, επιτυχημένος επιχειρηματίας, τι βρίσκει στην πολιτική; Οι νέοι γιατί δεν νοιάζονται για την πολιτική;
Στην πολιτική μας δίνεται η δυνατότητα να αλλάξουμε τον τόπο μας και τις ζωές μας προς το καλύτερο. Η πολιτική είναι συναρπαστική γιατί δίνει την ευκαιρία, σε αυτούς που έχουν όρεξη να προσφέρουν, να αλλάξουν την κοινωνία.
Στην Ελλάδα η πολιτική ναι μεν έχει συνδεθεί με τα παραπάνω αλλά με έναν στρεβλό, πελατειακό τρόπο, που δίνει χώρο στην διαφθορά και εν τέλει συνέβαλε στο τέλμα στο οποίο βρισκόμαστε.
Εγώ ως άνθρωπος της δημιουργίας, της δράσης και της παραγωγής, αισθάνομαι πως το κάλεσμα της προσφοράς έφτασε. Της ανιδιοτελούς προσφοράς. Έχοντας γυρίσει όλο τον κόσμο διαφημίζοντας τα ελληνικά και δη τα μεσσηνιακά προϊόντα, γνωρίζω τις δυνατότητες του τόπου μας και έχω όρεξη για πολλή δουλειά από όποιο μετερίζι μου ζητηθεί. 
Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι φανερό πως βρίσκεται δύο σκάλες πάνω από όλους τους πολιτικούς της γενιάς του. Αυτό για εμένα, μαζί με την νέα, χωρίς δεσμεύσεις, προσπάθεια που κάνει, με βρίσκει σύμφωνο και έτοιμο να τον βοηθήσω. Ο συνδυασμός της κίνησης του Γιώργου Παπανδρέου με την όρεξή μου για προσφορά στον τόπο μου με καινούργιες ιδέες, με ώθησε να κατέβω με το Κίνημα.
Κάνετε λάθος πως τους νέους δεν τους ενδιαφέρει η πολιτική. Οι (παλαιο)πολιτικοί τους απογοήτευσαν! Γιατί φόρτωσαν τη γενιά μου χρέη και καταρράκωσαν την αξιοπρέπειά μας είτε με λάθη είτε με την ανικανότητά τους να κυβερνήσουν είτε -πολύ περισσότερο- που μερικοί έφτασαν στο σημείο να είναι εγκληματίες του κοινού ποινικού Δικαίου. Εμείς οι νέοι πολιτικοί αν θα έχουμε την ευκαιρία θα αλλάξουμε αυτή την εικόνα στον κόσμο. 

-Γιατί υποψήφιος με τον Γιώργο Παπανδρέου και το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών;
Από που να αρχίσει κανείς; Είναι ο μόνος που έκανε ριζοσπαστικές αλλαγές στον τόπο μας τα τελευταία δέκα χρόνια. Το ήθος και το ύφος του δεν συγκρίνεται με κανενός άλλου πολιτικού αυτή τη στιγμή. Έχει ακόρεστη όρεξη να τρέξει για την Ελλάδα, να οργώσει τον κόσμο όλο. Μιλάει με διεθνείς παράγοντες με μεγάλη ευκολία, αντιπροσωπεύει την Ελλάδα σε πολλά διεθνή φόρα. Έχει τεράστια εμπειρία στην χάραξη πολιτικής από τα πρώτα του χρόνια και μετέπειτα ως υπουργός και ως πρωθυπουργός. Έχει αποδείξει, και το πλήρωσε, πως είναι διατεθειμένος να συγκρουστεί σκληρά με τα συμφέροντα που λυμαίνονται τον τόπο μας. Έχει να επιδείξει και στην πράξη και ως μέλος μιας βαθύτατα δημοκρατικής οικογένειας πολύ θετικό κοινωνικό πρόγραμμα και έργο. Έχει την κουλτούρα εκείνη που είναι αναγκαία για να ενώσει και να συσπειρώσει τους Έλληνες. Δεν φοβάται να παραδεχθεί τα λάθη του και να κάνει αυτοκριτική.
Όπως καταλαβαίνετε, δεν θα μπορούσα ποτέ να κατέβω με κάποιον άλλο. Επίσης αισθάνομαι πως πρέπει και εγώ να βοηθήσω ούτως ώστε να αποκατασταθεί η ιστορική αλήθεια και επιτέλους να συνεχίσουμε στον δρόμο των δύσκολων και αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

-Τι πιστεύετε πως χρειάζονται οι Μεσσήνιοι και η Μεσσηνία; Αν εκλεγείτε ποια θα είναι η πρώτη σας προτεραιότητα;
Η Μεσσηνία χρειάζεται ό,τι και η υπόλοιπη Ελλάδα. Ένα κράτος που δουλεύει για τον πολίτη, που δεν είναι πελατειακό, που εξασφαλίζει ίσες ευκαιρίες για όλους, που τον βοηθάει στην καθημερινότητά του. Αλλά επίσης ένα κράτος που απελευθερώνει πόρους για την ανάπτυξη. Η κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου, με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, την Διαύγεια, τον οικονομικό εισαγγελέα, με το opengov, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, έδειξε ένα δείγμα γραφής αλλά η κατάσταση που παρέλαβε και η πραξικοπηματική ανατροπή του, άφησαν πολλές τομές στη μέση και άλλες δεν πρόλαβαν να αρχίσουν καν.
Πρώτη μου προτεραιότητα αν εκλεγώ, θα είναι να βοηθήσω μέσα από τις επιτροπές του Κινήματος και πιθανώς της Βουλής στην χάραξη του λεγόμενου Ελληνικού Σχεδίου, το οποίο χρειάζεται η χώρα μας και το οποίο, μετά από δημοψήφισμα, θα μας εξουσιοδοτήσει ο ελληνικός λαός να φέρουμε εις πέρας. Έχω πολλές νέες ιδέες, πολλές παραστάσεις από καλώς κείμενα του εξωτερικού και πολλή όρεξη για δουλειά. Πιστεύω θα βοηθήσω θετικά προς αυτή την προσπάθεια που όμως πρέπει επιτέλους όλοι μας να βάλουμε πλάτη για να πραγματοποιηθεί.

-Τι κρίνεται στις εκλογές της Κυριακής; Ποιό είναι το μήνυμά σας προς τους ψηφοφόρους;
Στις εκλογές της Κυριακής κρίνεται άλλη μια φορά αυτό που είπε ο Γιώργος Παπανδρέου: Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε. Μαζί με τον λαό, με την έγκρισή του -μέσω δημοψηφίσματος- να περάσουμε το Ελληνικό Σχέδιο. Να συνεννοηθούν οι δυνάμεις της αλλαγής και να τελειώνουμε με τα κατεστημένα συμφέροντα, τη διαφθορά και το πελατειακό κράτος. Μπορούμε, και πιστεύω το θέλουν πια όλες οι υγιείς δυνάμεις, να αλλάξουμε σελίδα στην ιστορία της Ελλάδας, με πλήρως δημοκρατικό τρόπο.
Κάνοντας ρήξη με τον κακό εαυτό μας και όχι με την Ευρώπη. Προτείνουμε ήθος συνεργασίας και όχι τη σύγκρουση. Αποφεύγουμε τις κοκορομαχίες που ζήσαμε τα δυόμισι τελευταία χρόνια και βάζουμε την εθνική συνεννόηση μπροστά! Τάσεις ρεβανσισμού μακριά από μας. Να μην υπάρξει άλλη γενιά που να πληρώσει τα σπασμένα της προηγούμενης, αλλά και να μην μπορεί να πει η μια προς την άλλη, πως δεν γνώριζε.

Συνέντευξη στον Σταύρο Χ. Μαρτίνο