Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2015 16:25

Σε μεγαλύτερο κίνδυνο η δημόσια υγεία στη Μεσσηνία!

Χρυσάνθη Μάλλιου και Μανώλης Μάκαρης Χρυσάνθη Μάλλιου και Μανώλης Μάκαρης

ΛΕΝΕ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ 
Η δημόσια υγεία εκτίθεται σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο, ύστερα από το νέο ψαλίδισμα των εφημεριών, τόνισαν σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, οι εκπρόσωποι του Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας, ο πρόεδρος Μανώλης Μάκαρης και η γραμματέας Χρυσάνθη Μάλλιου…

ΛΕΝΕ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ 
Η δημόσια υγεία εκτίθεται σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο, ύστερα από το νέο ψαλίδισμα των εφημεριών, τόνισαν σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, οι εκπρόσωποι του Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας, ο πρόεδρος Μανώλης Μάκαρης και η γραμματέας Χρυσάνθη Μάλλιου…

Νωρίτερα, σε άλλη συνέντευξη Τύπου, ο διοικητής του Νοσοκομείου, Γιώργος Μπέζος και η θεματική αντιπεριφερειάρχης, Ντίνα Νικολάκου, αναφέρθηκαν στα πολλά και σημαντικά έργα υποδομής που υλοποιούνται. Μέσα από αυτές τις δύο συνεντεύξεις είδαμε τόσο την "καλή" όσο όμως και τη ζοφερή εικόνα της δημόσιας υγείας στη Μεσσηνία.
Ο Μανώλης Μάκαρης και η Χρυσάνθη Μάλλιου τόνισαν ότι στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2015 έφτασε εντολή στη διοίκηση του Νοσοκομείου για νέα περικοπή των εφημεριών. Υπογράμμισαν όμως ότι εάν η διοίκηση προχωρήσει πράγματι σε μια τέτοια απόφαση, τότε ο ήδη υφιστάμενος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία θα μεγαλώσει. Όπως σημείωσαν, το αποτέλεσμα των νέων περικοπών θα είναι το Τμήμα Επειγόντων να λειτουργεί χωρίς καθόλου ειδικευμένους γιατρούς όπως και κάποιες κλινικές ορισμένες ημέρες να σταματήσουν να εφημερεύουν. Η κ. Μάλλιου σημείωσε ότι τα πράγματα οδηγούνται στο να μοιραστούν οι εφημερίες μεταξύ των Νοσοκομείων Καλαμάτας και Τρίπολης, κάτι που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών.
Πρόσθεσαν ότι εάν η διοίκηση του Νοσοκομείου προχωρήσει στη μείωση των εφημεριών, τότε το Σωματείο θα αντιδράσει με προσφυγή στη δικαιοσύνη και τον εισαγγελέα, όπως το έχει πράξει και στο παρελθόν. Σημείωσαν ότι αυτό είναι απόφαση της Συνέλευσης του Σωματείου.
Ο κ. Μάκαρης ανέφερε ότι για το 2015 υπάρχει μια περικοπή των εφημεριών για τα διασυνδεόμενα νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας ύψους 14% και ειδικότερα το κονδύλι του 1.500.000 ευρώ μειώνεται στo 1.293.000 ευρώ. Εάν ισχύσει αυτό τότε θα δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα, τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου.
Η δε Χρυσάνθη Μάλλιου συμπλήρωσε ότι ήδη η Επιστημονική Επιτροπή του Νοσοκομείου όπως και η Ιατρική Υπηρεσία έχουν διαφωνήσει κάθετα με τις νέες περικοπές, ακριβώς επειδή θα δημιουργηθούν προβλήματα στη λειτουργία των Κλινικών. Επεσήμανε πάντως ότι οι Κλινικές έχουν καταθέσει προγράμματα εφημεριών που διασφαλίζουν τη λειτουργία τους και μένει τώρα η απόφαση του διοικητή, για τον οποίο πάντως σημείωσε ότι έχει καταβάλει μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να μην πειραχτεί το κονδύλι των εφημεριών.
Κατά τα άλλα, ο Μανώλης Μάκαρης τόνισε ότι υπάρχουν μεγάλα προβλήματα λόγω της έλλειψης προσωπικού και χαρακτηριστικά σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι από τις 120 θέσεις του Νοσοκομείου Καλαμάτας είναι καλυμμένες μόνο οι 71, στο Κέντρο Υγείας Πύλου είναι καλυμμένες οι 4 θέσεις από τις 27 του οργανογράμματος, στο Κέντρο Υγείας Μεσσήνης είναι καλυμμένες οι 12 από τις 25 κ.λπ. Πρόσθεσε ότι στο Νοσοκομείο έχει μείνει μόνο ένας οφθαλμίατρος με αποτέλεσμα να μην κλείνονται πλέον ραντεβού για την εξέταση των ασθενών, ενώ σχεδόν τρία χρόνια τώρα δεν υπάρχει γαστρεντερολόγος ούτε στην Καλαμάτα ούτε στην Κυπαρισσία. Επιπλέον σημείωσε ότι τα ιατρεία του πρώην ΙΚΑ υπολειτουργούν και το αποτέλεσμα είναι οι ασθενείς να συσσωρεύονται στο Νοσοκομείο.
Ο κ. Μάκαρης υπογράμμισε ότι χρειάζεται να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό και εξέφρασε την ελπίδα να δει το ζήτημα αυτό η νέα κυβέρνηση.
Τέλος, η Χρυσάνθη Μάλλιου πρόσθεσε ότι από το καλοκαίρι το Νοσοκομείο της Καλαμάτας δεν έχει φαρμακοποιό!
Στ.Μ.