Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2015 13:00

Άνεργοι πτυχιούχοι με αυξημένα προσόντα παίρνουν εφόδια στο ΠΕΔΥ Καλαμάτας

ΚΕΚ “ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ” 
Περιττεύει να επαναλάβουμε πόσο δράμα είναι να είσαι άνεργος. Όμως πάντα υπάρχουν ευκαιρίες να ξεφύγει κανείς από το δράμα του. Τέτοιες ευκαιρίες δίνει και το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης «Αγροτικό Δίκτυο», το μοναδικό στη Μεσσηνία και από τα ελάχιστα στη χώρα που υλοποιούν αυτή την περίοδο ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόγραμμα επάνω στη μεταρρύθμιση για την υγεία και το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας…

ΚΕΚ “ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ” 

Περιττεύει να επαναλάβουμε πόσο δράμα είναι να είσαι άνεργος. Όμως πάντα υπάρχουν ευκαιρίες να ξεφύγει κανείς από το δράμα του. Τέτοιες ευκαιρίες δίνει και το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης «Αγροτικό Δίκτυο», το μοναδικό στη Μεσσηνία και από τα ελάχιστα στη χώρα που υλοποιούν αυτή την περίοδο ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόγραμμα επάνω στη μεταρρύθμιση για την υγεία και το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας…

Συναντήσαμε τους καταρτιζόμενους του προγράμματος την ημέρα που πέρασαν από το στάδιο της θεωρητικής εκπαίδευσης στην πρακτική εξάσκηση, την ημέρα δηλαδή που παρουσιάστηκαν στη Μονάδα Υγείας του ΠΕΔΥ στην Καλαμάτα.
Είναι ένδεκα καταρτιζόμενοι από το ΚΕΚ «Αγροτικό Δίκτυο» στο πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας «Κατάρτιση ανέργων σε θέματα μεταρρύθμισης για το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας».
Η θεωρητική εκπαίδευσή τους ξεκίνησε το Φεβρουάριο, στα μέσα Μαρτίου άρχισε η πρακτική τους εξάσκηση στο ΠΕΔΥ της Καλαμάτας, η οποία θα ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο. Οι καταρτιζόμενοι πέρα από τα εφόδια που παίρνουν θα αμειφθούν και με το ποσό των 7.800 ευρώ περίπου.
Οι καταρτιζόμενοι είναι άνεργοι με αυξημένα προσόντα. Είναι πτυχιούχοι νοσηλευτές, οικονομολόγοι, διοικητικοί-οικονομολόγοι και «πληροφορικάριοι», με υψηλές βαθμολογίες στα πτυχία τους.
Όπως μας είπε ο διευθυντής του ΚΕΚ «Αγροτικό Δίκτυο», Παναγιώτης Παπαγεωργίου, «θεωρούμε ότι έχουμε κάνει μια μεγάλη επιτυχία καταφέρνοντας να υλοποιήσουμε το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Είμαστε οι μοναδικοί στη Μεσσηνία και από τους ελάχιστους στη χώρα που τα καταφέραμε. Από τις πληροφορίες που έχουμε, σε όλη τη χώρα παρακολουθούν το πρόγραμμα αυτό λιγότεροι από 800 καταρτιζόμενοι. Αν αφαιρέσουμε λοιπόν την Αθήνα συμπεραίνουμε ότι είναι ελάχιστα τα ΚΕΚ στην υπόλοιπη Ελλάδα που μπόρεσαν να μπουν στο πρόγραμμα».
Για την αξία του προγράμματος όμως για τους ίδιους τους καταρτιζόμενους έχει μεγαλύτερη σημασία να δούμε τι λένε οι ίδιοι.
Η Ελένη Καμπουγέρη έχει τελειώσει τη Νοσηλευτική Σχολή της Πάτρας και δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένη για όσα έχει κερδίσει μέχρι τώρα παρακολουθώντας το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Ειδικότερα μας είπε: «Μόλις τώρα τελειώσαμε με τη θεωρητικό μέρος του προγράμματος και σαφώς έχουμε μάθει πολλά πράγματα. Ως νοσηλεύτρια όμως με ενδιαφέρει πάρα πολύ το πρακτικό κομμάτι και εδώ στο ΠΕΔΥ θα μου δοθεί η ευκαιρία να έχω άμεση προσέγγιση επάνω στο αντικείμενό μου. Σίγουρα αντλούμε εμπειρίες με την εξάσκησή μας στο ΠΕΔΥ, πολύ χρήσιμες όταν στη συνέχεια βγούμε στην αγορά εργασίας».
Και η Πολυξένη Τροχαλίτη έχει τελειώσει τη Νοσηλευτική της Πάτρας και συμφώνησε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα της έχει δώσει επιπλέον εφόδια προκειμένου να διεκδικήσει αύριο εργασία. Εξέφρασε δε την ικανοποίησή της για το κλίμα που υπάρχει στο ΠΕΔΥ απέναντι στους καταρτιζόμενους, από τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό. Πάντως τόνισε ότι η κατάσταση στην αγορά εργασίας είναι πραγματικά δύσκολη. Σημείωσε ότι έχει τελειώσει τις σπουδές της από το 2012 και από τότε έχει εργαστεί μόνο για πέντε μήνες, στο πλαίσιο προγράμματος κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ, στη Σπάρτη.
Ο Νικήτας Κουπούζος είναι απόφοιτος του Τμήματος Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής του ΑΤΕΙ Πελοποννήσου. Τόνισε ότι πράγματι το πρόγραμμα είναι αρκετά ενδιαφέρον, σημειώνοντας ειδικότερα: «Στο θεωρητικό μέρος του προγράμματος μάθαμε πως λειτουργούν κάποια πράγματα στον τομέα της υγείας. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον για μένα ήταν το αντικείμενο της κοστολόγησης των φαρμάκων και άλλων υπηρεσιών στον τομέα της υγείας, η συνταγογράφηση, η διοικητική λειτουργία».
Η Αγγελική Αλευρά έχει τελειώσει Δημόσια Διοίκηση στο Πάντειο και σημείωσε ότι στο πλαίσιο του θεωρητικού μέρους του προγράμματος αποκόμισε γνώσεις επάνω σε διάφορους τομείς της υγείας, ιδίως στα διοικητικά και τα λογιστικά. Τόνισε όμως ότι εκείνοι που θα ωφεληθούν περισσότερο, από το πρακτικό μέρος του προγράμματος είναι οι νοσηλεύτριες, διότι στο ΠΕΔΥ έχουν την ευκαιρία να προσεγγίσουν άμεσα το αντικείμενό τους, αλλά και οι διοικητικοί που τοποθετήθηκαν στο διοικητικό τμήμα των υγειονομικών υπηρεσιών του πρώην ΙΚΑ. 
Τέλος, η Σταυρούλα Κακούρου, απόφοιτη της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, με μεταπτυχιακό MBA στο ίδιο τμήμα, σημείωσε για το πρόγραμμα ότι «πιστεύω πως θα μας βοηθήσει. Είναι μια καλή εμπειρία. Υπάρχει μια εξειδίκευση στον τομέα της υγείας». Πρόσθεσε πάντως ότι ανάλογα προγράμματα σε ιδιωτικές επιχειρήσεις βοηθούν ώστε κάποιοι καταρτιζόμενοι να παραμείνουν στη δουλειά μόλις ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, κάτι που δεν μπορεί να συμβεί στο Δημόσιο.
Αυτό που υπογράμμισε, από την πλευρά του, ο διευθυντής του ΚΕΚ «Αγροτικό Δίκτυο», Παναγιώτης Παπαγεωργίου, είναι ότι τα προγράμματα κατάρτισης μπορούν να οδηγήσουν με αξιώσεις τους άνεργους στην αγορά εργασίας, αρκεί να γίνεται σοβαρή δουλειά. Ειδικότερα μας είπε: «Εμείς θεωρούμε ότι τα προγράμματα όπως είναι το συγκεκριμένο Voucher υγείας αλλά και εκείνα που έχουμε υλοποιήσει στο παρελθόν ή συνεχίζουμε να υλοποιούμε μπορούν να έχουν επιτυχία και ανταπόκριση στην αγορά εργασίας, αρκεί το κάθε ΚΕΚ να τα υλοποιεί με σοβαρότητα και ευθύνη. Εμείς αυτό κάνουμε και έχουμε επιτυχία. Πρέπει να βρεις την κατάλληλη χημεία εργοδότη και καταρτιζόμενου, να αναζητήσεις επιχειρήσεις που προτίθενται να κρατήσουν τους καταρτιζόμενους και να τους προσλάβουν εφόσον δουν ότι μπορούν να προσφέρουν στην πρόοδο της επιχείρησης. Με τέτοια δουλειά από το ΚΕΚ ανεβαίνουν πολύ οι πιθανότητες να βρουν οι καταρτιζόμενοι εργασία. Εμείς έχουμε δεκάδες τέτοια παραδείγματα καταρτιζόμενων στα προγράμματά μας που σήμερα εργάζονται ως στελέχη επιχειρήσεων στη Μεσσηνία. Και το ποσοστό είναι πολύ μεγάλο. Για το δικό μας ΚΕΚ «Αγροτικό Δίκτυο» αγγίζει το 30%».
Σημειώνεται τέλος, ότι το ΚΕΚ «Αγροτικό Δίκτυο» διαθέτει εξαιρετικές υποδομές με όλες τις πιστοποιήσεις, αίθουσες πλήρως εξοπλισμένες με τεχνολογικά και άλλα μέσα, ενώ συνεργάζεται με έμπειρους εκπαιδευτές. Οι εγκαταστάσεις του βρίσκονται δυτικά της εκκλησίας της Ανάληψης, στην οδό Θεμιστοκλέους 106, ενώ το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι 27210-63221 έως 3.
Σταύρος Μαρτίνος