Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2015 19:30

«Η Καλαμάτα προσφέρει μικρές εμπειρίες ζωής που μένουν στον τουρίστα»

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΤΡΑΝΑΚΑΣ 
Έχει σημασία να προσπαθούμε να καταλάβουμε πως μας βλέπουν οι άλλοι που έρχονται στον τόπο μας με γνώσεις και περγαμηνές, ιδιαίτερα στον χώρο του τουρισμού. Ένας εξ αυτών είναι ο Γεράσιμος Τρανάκας…

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΤΡΑΝΑΚΑΣ 
Έχει σημασία να προσπαθούμε να καταλάβουμε πως μας βλέπουν οι άλλοι που έρχονται στον τόπο μας με γνώσεις και περγαμηνές, ιδιαίτερα στον χώρο του τουρισμού. Ένας εξ αυτών είναι ο Γεράσιμος Τρανάκας…

…διευθυντής του “Horizon Blue”. Κατάγεται από την Κέρκυρα και τώρα διευθύνει το νέο ξενοδοχείο που ήδη συμπληρώνει ένα χρόνο λειτουργίας.
Πολυταξιδεμένος και με ανοικτούς ορίζοντας, ο Γεράσιμος Τρανάκας όχι μόνο προσαρμόστηκε στη ζωή της μεσσηνιακής πρωτεύουσας αλλά γρήγορα άρχισε να την γνωρίζει καλά και να ανακαλύπτει τις ομορφιές της.
Αυτή η γνωριμία και οι ανακαλύψεις που προέκυψαν ήταν φυσικό να τον ενθουσιάσουν και να συμβάλλουν καθοριστικά ώστε να σχηματίσει ολοκληρωμένη άποψη για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας, την οποία και εκθέτει στη συζήτηση που ακολουθεί.
Στον υπό διαμόρφωση τουριστικό χάρτη της χώρας με τους νέους προορισμούς η Καλαμάτα μπορεί να διεκδικήσει μια αξιοπρόσεκτη θέση.
Με εμπειρία 18 ετών στο χώρο του τουρισμού σε Κέρκυρα, Κω, Γιάννενα, Ρώμη, ο διευθυντής του “Horizon Blue” είναι αισιόδοξος για τη μελλοντική πορεία της Καλαμάτας και επιχειρηματολογεί

● Πώς σου φαίνεται ως πόλη η Καλαμάτα;
«Μου αρέσει που είναι ζωντανή πόλη όλο το χρόνο. Έχει καλή ποιότητα ζωής, καλό κλίμα και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις».
● Ως τουριστικό προορισμό πώς την βλέπεις;
«Το καλοκαίρι στη διάρκεια της υψηλής περιόδου θα υπάρχει πληρότητα και θα ’χει πρόβλημα κλινών, με όσους επιπλέον έρχονται.
Το ζήτημα είναι τις άλλες εποχές τι γίνεται. Στόχος μας είναι η επέκταση της τουριστικής σεζόν και την περίοδο Απρίλιος – Μάιος και Σεπτέμβριος – Οκτώβριος, που ο καιρός είναι ακόμα καλός».
● Τι χρειάζεται να γίνει κατά την άποψή σας;
«Χρειάζεται να υπάρχει στήριξη από τους επιχειρηματίες της Παραλίας. Η Παραλία πρέπει να είναι στη ζωή των Καλαματιανών συνέχεια, όλο το χρόνο, αλλά για να γίνει αυτό χρειάζεται τα μαγαζιά της παραλιακής ζώνης να λειτουργούν όσο γίνεται περισσότερο.
Κάνει εντύπωση στους ξένους που τον Οκτώβριο κι ενώ ο καιρός είναι καλός, δεν έχει κίνηση η Παραλία».
● Το «Horizon Blue» λειτουργεί μόλις ένα χρόνο, ποια φιλοσοφία έχει ως ξενοδοχείο υψηλών προδιαγραφών;
«Θέλουμε να είμαστε εξωστρεφείς. Γι’ αυτό και επιχειρούμε ανοίγματα. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η συνάντηση με τους άλλους ξενοδόχους, που πραγματοποιήσαμε στο τέλος της περασμένης σεζόν, από τη Μαντίνεια μέχρι την Μπούκα, όπου τους καλέσαμε και τους παρουσιάσαμε τους στόχους μας για τη διεθνή τουριστική αγορά. Η συνάντηση είχε θετική απήχηση και δεν λειτουργεί ανταγωνιστικά. Είναι σημαντική η συνεργασία των ξενοδοχείων και μία τέτοια σημαντική συνεργασία είναι κι αυτή που θα γίνει στα πλαίσια της παρουσίας που θα έχει ο Δήμος Καλαμάτας στη Θεσσαλονίκη, τέλη Μαρτίου.
Θεωρώ πως οι συνεργασίες που γίνονται βοηθούν την πόλη να πάει μπροστά. Οτιδήποτε γίνεται στην πόλη πρέπει να στηρίζεται.
Χρειάζεται να υπάρχει τουριστική κουλτούρα και παιδεία, που να διαπνέει τα πάντα και όλους τους εμπλεκομένους, από τον μαγαζάτορα μέχρι τον περιπτερά».
● Συμφωνείς φαντάζομαι με το Σχολείο Τουρισμού;
«Είναι αναμφισβήτητα μια πολύ αξιόλογη προσπάθεια και χαίρομαι που έχει επιτυχία».
● Η Καλαμάτα τι έχει που μπορεί να την κάνει να ξεχωρίσει;
«Η Καλαμάτα μπορεί να αξιοποιήσει και να «πουλήσει» μεσογειακό λάιφ στάιλ, δηλαδή την εμπειρία. Παραδείγματα που θα μπορούσα να αναφέρω είναι το ουζάκι δίπλα στην παραλία, το σουβλάκι στο χέρι, η μπίρα μετά το μπάνιο σε ένα μαγαζί της Παραλίας, όλα αυτά είναι μικρές εμπειρίες ζωής που μένουν στον τουρίστα.
Αυτά που εμείς θεωρούμε αυτονόητα για τους ξένους είναι εμπειρίες ζωής.
Η Καλαμάτα έχει νησιωτικό χαρακτήρα κι ας μην είναι νησί. Η Παραλία της είναι νησιωτικού τύπου».
● Μπορεί να καθιερωθεί ως προορισμός;
«Ασφαλώς και μπορεί, αρκεί να αναπτυχθούν οι αναγκαίες υποδομές (κλίνες, παροχή υπηρεσιών), ενώ χρειάζεται πληροφόρηση και μάρκετινγκ».
● Πώς βλέπεις τη σεζόν που σε λίγο θα ξεκινήσει;
«Η αίσθηση είναι πως η σεζόν φέτος θα είναι πολύ καλή και θα έχει μεγάλη διάρκεια. Η ζήτηση που ήδη υπάρχει δείχνει πως οι ξένοι θα είναι περισσότεροι από τους Έλληνες στην υψηλή περίοδο».
● Υπάρχει κάποια εκδήλωση που θα γίνει στο «Horizon», με ιδιαίτερο ενδιαφέρον;
«Από 25 έως 29 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί στο «Horizon Blu» το Φεστιβάλ Μπριτζ Καλαμάτας, πανελληνίου χαρακτήρα και με πολλές συμμετοχές».
● Πες μου κάτι που χαρακτηρίζει το «Horizon Blu» ως ξενοδοχείο;
«Είναι μία καινούργια προσπάθεια στο χώρο του ποιοτικού τουρισμού στην Καλαμάτα. Κατασκευάστηκε από ανθρώπους που εργάζονται και ζουν στη Μεσσηνία και σχεδόν όλο το προσωπικό που απασχολείται στο ξενοδοχείο είναι Μεσσήνιοι. Τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε επίσης είναι όλα μεσσηνιακά, από προμηθευτές και μικρούς παραγωγούς.
Απευθυνόμαστε σε ένα εκλεπτυσμένο κοινό, κυρίως του εξωτερικού, που θέλει να γνωρίσει τις ανέσεις που προσφέρει το «Horizon», αλλά και να κυκλοφορήσει στην πόλη και να ζήσει από κοντά όσα αυτή έχει να του προσφέρει». 
Θανάσης Παντές