Τετάρτη, 01 Απριλίου 2015 18:05

Α. Ζαγάκος: Χρειάζεται να ενταθούν οι προσπάθειες προβολής της Καλαμάτας

Του Θανάση Παντέ 
Βρήκα τον Ανδρέα Ζαγάκο, πρόεδρο του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Δήμου Καλαμάτας και πάνω απ’ όλα φίλο, στο κατάστημά του «…στο κύμα», έχοντας μόλις επιστρέψει από το ταξίδι στη Θεσσαλονίκη, όπου…

Του Θανάση Παντέ 
Βρήκα τον Ανδρέα Ζαγάκο, πρόεδρο του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Δήμου Καλαμάτας και πάνω απ’ όλα φίλο, στο κατάστημά του «…στο κύμα», έχοντας μόλις επιστρέψει από το ταξίδι στη Θεσσαλονίκη, όπου…

…συμμετείχε με άλλους εκπροσώπους φορέων στην αποστολή προβολής της Καλαμάτας, μαζί με το Δήμο.
Χαλαρός πάντα αλλά έτοιμος και για νέες δράσεις, μιλήσαμε τόσο για το επιτυχημένο 2o Σχολείο Τουρισμού αλλά και για το ταξίδι στη Θεσσαλονίκη.
Οι συζητήσεις με τον Ανδρέα Ζαγάκο αποπνέουν πάντα μία θετική διάθεση και όχι άδικα, αφού ο ίδιος είναι πάντα αισιόδοξος και πρόθυμος να συνεισφέρει σε ό,τι αφορά την προβολή και ανάδειξη της Καλαμάτας αλλά και της Μεσσηνίας γενικότερα.
Η συζήτηση που έγινε έχει ως εξής:

● Από το επιτυχημένο 2ο Σχολείο Τουρισμού, στην Θεσσαλονίκη για προβολή της Καλαμάτας. Πόσο μεγάλη η διαφορά της προσπάθειας;
«Θεωρώ ότι η προσπάθεια είναι εξίσου μεγάλη. Το 2ο Σχολείο Τουρισμού είχε απόλυτη οργανωτική και εκπαιδευτική επιτυχία, ενώ η αποστολή μας στην Θεσσαλονίκη, παρά τις όποιες αντιξοότητες, είχε τελικά οργανωτική και επικοινωνιακή επιτυχία. Είναι βέβαιο όμως ότι υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω βελτίωση της αποτελεσματικότητας, τόσο στον τουριστικό τομέα όσο και στην προώθηση των τοπικών προϊόντων.
Σημαντική επίσης ήταν η συμμετοχή της Ένωσης Ξενοδόχων, που έδωσε το «παρών» με τον γραμματέα της Δημήτρη Πατριαρχέα, που βοήθησε την όλη προσπάθεια, όπως και ο Σύλλογος Ενοικιαζομένων Δωματίων «Μαγική Μεσσηνία».
Θέλω να σταθώ όμως ιδιαίτερα και να δώσω συγχαρητήρια στο «Elite City Resort» για την καθοριστική του συμβολή στις εκδηλώσεις, στο επίπεδο της γαστρονομίας και προώθησης προϊόντων με τη δυνατή ομάδα του, τον διευθυντή Νίκο Μαλαπέτσα, τον μετρ Παύλο Κατσιρέα και τον σεφ Θεόδωρο Τζινέλλη, που διέπρεψαν».

● Συναντήσεις έγιναν με άλλους φορείς;
«Σημαντική συνάντηση ήταν αυτή που έγινε με εκπροσώπους του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου, όπου είχαμε μία πρώτη επαφή για την προετοιμασία επίσκεψης Σέρβων δημοσιογράφων του τουριστικού ρεπορτάζ, για την προώθηση της περιοχής μας». 

● Οι Σέρβοι είναι ξεχωριστή αγορά για την Ελλάδα, ιδιαίτερα στον βορρά.
«Έτσι είναι, αλλά στόχος μας είναι να καταφέρουμε να τους πείσουμε να έρθουν και ως την Πελοπόννησο, που όπως μας είπαν είναι γι’ αυτούς σχεδόν μυθικός προορισμός.
Υπολογίζεται πως γύρω στο 1.100.000 Σέρβοι κάθε χρόνο κάνουν διακοπές στη βόρεια Ελλάδα, φτάνοντας νότια μέχρι Κατερίνη και μόνο 50.000 να καταφέρουμε να έρθουν ως την Καλαμάτα, θα είναι τεράστια επιτυχία». 

● Κάτι ιδιαίτερο από την εκδήλωση στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης;
«Έγινε και είχε πρωταγωνιστές τους γνωστούς Καλαματιανούς συμβούλους της ελάσσονος μειοψηφίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, Ρία Καλφακάκου και Γιώργο Αβαρλή, για τους οποίους ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης είπε χαριτολογώντας: «Ολόκληρη Καλαμάτα, αυτά τα δύο αγριοκάτσικα βρήκε ο Σαμαράς να μου στείλει;». Στη συνέχεια εκθείασε την συμβολή τους στον δήμο και την αποτελεσματική τους παρέμβαση σε σημαντικά ζητήματα.
Τον Γιάννη Μπουτάρη κάλεσε στην Καλαμάτα, με αφορμή το Φεστιβάλ Χορού ως επίσημο προσκεκλημένο, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας και η πρόταση έγινε φυσικά αμέσως δεκτή».

● Έμαθα ότι στην πλατεία Αριστοτέλους, χόρεψαν καλαματιανά, αληθεύει;
«Βεβαίως. Προηγήθηκε όμως στον κινηματογράφο «Ολύμπιον» η προβολή του ντοκιμαντέρ του Μπάμπη Τσόκα «Αγγιξα, αγάπησα, έσκαψα», για τον Πέτρο Θέμελη και την Αρχαία Μεσσήνη κι εκεί ο κ. Θέμελης αποθεώθηκε από τους παρευρισκόμενους και πιστεύω δικαιολογημένα, άλλωστε είναι γνωστή η προσφορά του σε όλους.
Ο Μπάμπης Τσόκας ήταν εκεί και μίλησε, όπως και ο εκπρόσωπος της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας Παναγιώτης Μπαζίγος».

● Είσαστε τελικά μία δυνατή ομάδα;
«Θεωρώ πως ναι, κι έχασες που δεν ήρθες μαζί μας».

Αυτά μεταξύ άλλων είπαμε με τον Ανδρέα και πλέον αναμένουμε να δούμε απτά δείγματα αποτελεσματικότητας από το ταξίδι στην Θεσσαλονίκη.
Στο πρώτο ταξίδι για την προβολή της Καλαμάτας, ο δήμος μπορούμε να πούμε ότι στάθηκε αξιοπρεπώς, βασιζόμενος στους ελεύθερους επαγγελματίες που στήριξαν την πρωτοβουλία του. Ελπίζουμε και στη συνέχεια να εκτιμηθεί η συμβολή τους.
Όσον αφορά τη Δημοτική Αρχή, συγχαρητήρια που αποφάσισε να γίνει εξωστρεφής.