Τετάρτη, 08 Απριλίου 2015 00:58

Περικοπή 25% στον προϋπολογισμό του φετινού Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Περικοπή 25% στον προϋπολογισμό του φετινού Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

«ΘΑ ΣΤΥΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΕΤΡΑ» 
Γίνεται το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας να κρατήσει το υψηλό του επίπεδο, όταν ο προϋπολογισμός του μειώνεται κατά σχεδόν 25% σε σχέση με πέρσι; Αυτό θα φανεί στις 23 Ιουλίου, με τη λήξη της διοργάνωσης. Πάντως η δημοτική αρχή και η διοίκηση της Φάρις δηλώνουν ότι ο Δήμος δεν έχει να δώσει περισσότερα χρήματα…

«ΘΑ ΣΤΥΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΕΤΡΑ» 
Γίνεται το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας να κρατήσει το υψηλό του επίπεδο, όταν ο προϋπολογισμός του μειώνεται κατά σχεδόν 25% σε σχέση με πέρσι; Αυτό θα φανεί στις 23 Ιουλίου, με τη λήξη της διοργάνωσης. Πάντως η δημοτική αρχή και η διοίκηση της Φάρις δηλώνουν ότι ο Δήμος δεν έχει να δώσει περισσότερα χρήματα…

Χθες το μεσημέρι, κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Φάρις, εγκρίθηκε ο κατ’ αρχήν προϋπολογισμός του φετινού, 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, που θα ανέλθει στα 400.000 ευρώ, δηλαδή 130.000 ευρώ λιγότερα από πέρσι.
Ο πρόεδρος της Φάρις, Θανάσης Ηλιόπουλος, τόνισε ότι «πρέπει να στύψουμε την πέτρα», ότι η οικονομική κατάσταση είναι δύσκολη, ωστόσο το Φεστιβάλ επιβάλλεται όχι μόνο να πραγματοποιηθεί κανονικά αλλά και να κρατήσει το επίπεδο χάρη στο οποίο έχει καταξιωθεί διεθνώς.
Ο κ. Ηλιόπουλος σημείωσε ότι υπάρχει υπόσχεση από το υπουργείο Πολιτισμού πως θα δοθεί κάποια οικονομική επιχορήγηση, το ύψος της οποίας όμως δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη.
Πρόσθεσε ότι θα καταβληθεί ακόμη πιο εντατική προσπάθεια για τη συλλογή χορηγιών και για την περικοπή των εξόδων που ενδεχομένως είναι περιττά.
Παρά τη μείωση του προϋπολογισμού ο πρόεδρος της Φάρις ανακοίνωσε ότι δεν θα μειωθούν οι ημέρες της διοργάνωσης. Θα περιοριστούν όμως οι χώροι των παραστάσεων, γιατί όσο πιο πολλοί είναι τόσο αυξάνεται το κόστος. Ειδικότερα σημείωσε ότι το Φεστιβάλ θα γίνει στο Μέγαρο Χορού και πιθανόν και στο αμφιθέατρο του κάστρου. Για την πρεμιέρα του Φεστιβάλ έχει επιλεγεί η καλλιτεχνική ομάδα, που αποτελείται από 22 καλλιτέχνες. Η πρεμιέρα θα γίνει στις 16 Ιουλίου και η λήξη στις 23.
Ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας, Τάσος Πολυχρονόπουλος, υπογράμμισε ότι το Φεστιβάλ Χορού είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση για την πόλη και τον πολιτισμό και για το λόγο αυτό έπρεπε να έχει γίνει έγκαιρα μια μεγάλη και σε βάθος συζήτηση για τα προβλήματα που υπάρχουν, όπως ο ίδιος έχει επανειλημμένως ζητήσει. Πρόσθεσε ότι το οικονομικό δεν είναι το μόνο ζήτημα που υπονομεύει το μέλλον του Φεστιβάλ αλλά υπάρχουν και τα εξίσου σοβαρά θέματα της οργανωτικής του διάθρωσης, μετά από την αποδιάρθρωση που έχει επέλθει, του χαρακτήρα και του περιεχομένου του Φεστιβάλ κ.ά. Ο κ. Πολυχρονόπουλος υπογράμμισε πάντως ότι αυτή τη στιγμή προέχει η διοργάνωση του 21ου Φεστιβάλ Χορού, ωστόσο το Σεπτέμβρη θα πρέπει να γίνει αυτή η μεγάλη συζήτηση που προτείνει.
Ο Μιχάλης Αντώνοπουλος, της «Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών», πρότεινε η διοργάνωση του Φεστιβάλ να περάσει στην ευθύνη του Γραφείου Υποψηφιότητας της Καλαμάτας για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, διότι πρόκειται για συναφή αντικείμενα και επειδή υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό.
Ο εκτελεστικός διευθυντής του Γραφείου Υποψηφιότητας, Έκτωρ Τσατσούλης, απάντησε ότι ο κανονισμός της ευρωπαϊκής επιτροπής δεν επιτρέπει στις δομές που διαχειρίζονται τα ζητήματα των πολιτιστικών πρωτευουσών να αναλαμβάνουν οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο.
Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, Σταύρος Βόλαρης, σημείωσε από την πλευρά του ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας προβληματισμός για το περιεχόμενο του Φεστιβάλ, διότι, όπως είπε, τα τελευταία χρόνια παρουσιάζονται δυσνόητες παραστάσεις σε σχέση με τα προηγούμενα.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των Σχολείων της Φάρις, Αλέξανδρος Μπουφέας, πρότεινε από την πλευρά του παραστάσεις του Φεστιβάλ Χορού να παρουσιάζονται και σε άλλους Δήμους της Μεσσηνίας ή σε όμορους Νομούς, ώστε να μοιράζεται το κόστος της διοργάνωσης.
Πάντως ο πρόεδρος της Φάρις, Θανάσης Ηλιόπουλος, σημείωσε ότι θα γίνει αναλυτική συζήτηση για το φετινό Φεστιβάλ Χορού σε επόμενη συνεδρίαση, παρουσία της υπεύθυνης Βίκυς Μαραγκοπούλου.
Τέλος επισημαίνεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε την κάλυψη δαπάνης προκειμένου η Βίκυ Μαραγκοπούλου να ταξιδέψει στη Βιέννη, για θέματα του φετινού Φεστιβάλ.
Στ.Μ.