Δευτέρα, 27 Απριλίου 2015 03:00

Τραπεζοκαθίσματα και επισκεψιμότητα: Αντιδράσεις για την πλατεία 23ης Μαρτίου

ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ ΣΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ 
Τη μείωση του χώρου που παρέχεται από το Δήμο στην πλατεία 23ης Μαρτίου, για τραπεζοκαθίσματα, αποφάσισε το μεσημέρι η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Οι επαγγελματίες αντέδρασαν, μίλησαν για αδικαιολόγητη κήρυξη πολέμου στα τραπεζοκαθίσματα και τόνισαν ότι χωρίς αυτά η κίνηση στην πόλη θα ήταν οπωσδήποτε περιορισμένη…

 

Σύμφωνα με την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, η οποία ελήφθη ομόφωνα, ενώ δεν παραβρέθηκε κανένας σύμβουλος των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, δημιουργείται μια ελεύθερη ζώνη γύρω από το ηρώο της πλατείας 23ης Μαρτίου, με σκοπό την ανάδειξή του αλλά και τη βελτίωση της θέας προς τους Αγίους Αποστόλους.

Τα καταστήματα που βρίσκονται στη δυτική πλευρά της πλατείας θα πρέπει να αφήσουν περισσότερο ελεύθερο χώρο προς το ηρώο, που σημαίνει ότι θα πρέπει να μειώσουν τον αριθμό των τραπεζοκαθισμάτων τους. Τα καταστήματα που βρίσκονται στη βόρεια πλευρά της πλατείας επίσης θα έχουν λιγότερο χώρο για τα τραπεζοκαθίσματά τους, αν και καταργείται ο διάδρομος ανάμεσα στη φάτσα του μαγαζιού και στο χώρο των τραπεζοκαθισμάτων, ώστε να εξοικονομηθεί χώρος γύρω από το μνημείο.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου, Γιώργος Κωστόπουλος, που κάλεσε το Δήμο να αναλογιστεί πόσο δύσκολα τα βγάζουν πέρα αυτή την εποχή οι επαγγελματίες, να σκεφθεί τα έξοδα που έχουν επιβαρυνθεί και να προσπαθήσει να έρθει στη δική τους θέση. Η πρότασή του ήταν να γίνουν όσα πράγματα χρειάζονται για την ανάδειξη του μνημείου της πλατείας αλλά ταυτόχρονα να μην αλλάξει το καθεστώς με τα τραπεζοκαθίσματα μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ο επαγγελματίας Γιώργος Καλογερόπουλος μίλησε για καταστροφή, καθώς τόνισε ότι τώρα έχει δέκα τραπεζάκια και με τη νέα απόφαση δεν θα μπορεί να έχει πάνω από τέσσερα.

Ο επαγγελματίας Γιώργος Μαυρέας χαρακτήρισε την απόφαση υπερβολική και άδικη για τους επαγγελματίες της περιοχής.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Δήμου Καλαμάτας, Ανδρέας Ζαγάκος, τόνισε ότι έχει διαμορφωθεί μια πολιτική γενικά κατά των τραπεζοκαθισμάτων, σαν να πρόκειται για κάτι που προκαλεί κακό ενώ, όπως υπογράμμισε, αυτά δίνουν ζωή και κίνηση στην πόλη. Όπως πρόσθεσε, εάν μειωθούν τα τραπεζοκαθίσματα κάποια στιγμή θα αναγκαστούν να κλείσουν και τα καταστήματα και τότε ολόκληρη η πλατεία 23ης Μαρτίου θα είναι κενή, για να την απολαμβάνει μια φορά το χρόνο που έρχεται ο Προκόπης Παυλόπουλος και καταθέτει στεφάνι ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο Ανδρέας Ζαγάκος τόνισε ότι τέτοιες αποφάσεις δεν μπορεί να λαμβάνονται χωρίς διαβούλευση με τους επαγγελματίες.

Ο εισηγητής του θέματος, δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Δημόπουλος, κατόπιν των αντιδράσεων των επαγγελματιών, τόνισε ότι μελλοντικά μπορεί να μπει προσθήκη στην απόφαση ώστε τις ημέρες με αυξημένη κίνηση να μπορούν να πιάσουν λίγο περισσότερο χώρο για τα τραπεζοκαθίσματά τους. Επιπλέον δε σχολίασε ότι οι αντιδράσεις των επαγγελματιών είναι ορθές από την πλευρά ότι το χρονικό περιθώριο που τους δίνεται, μέχρι την 1η Ιούλη, για την εφαρμογή της απόφασης, είναι σύντομο και ενδεχομένως θα τους υποβάλει σε νέα έξοδα.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής και αντιδήμαρχος, Ανδρέας Καραγιάννης, είπε από την πλευρά του ότι συντάσσεται μελέτη για την αναμόρφωση της οδού Σταδίου (είναι γνωστή ως οδός 23ης Μαρτίου), η οποία θα προβλέπει και διαπλάτυνση των πεζοδρομίων. Με τη συγκεκριμένη μελέτη, είπε, οι επαγγελματίες θα μπορέσουν να καλύψουν ενδεχόμενα ελλείμματα που θα προκύψουν με την εφαρμογή της απόφασης για τα τραπεζοκαθίσματα.

Στ.Μ.