Τρίτη, 28 Απριλίου 2015 03:00

Ο Γιώργος Φερετζάκης εξελέγη Συνήγορος του Δημότη και της Επιχείρησης

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Ο δικηγόρος Αθηνών, Γιώργος Φερετζάκης, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό του Παναγιώτη Νίκα πριν από ένα χρόνο, εξελέγη το βράδυ Συνήγορος του Πολίτη και της Επιχείρησης στο Δήμο Καλαμάτας. Υποψηφιότητα έθεσαν επίσης οι…

…δικηγόροι Κωνσταντίνα Τζάνου και Ευσταθία Μίχου.

Ο Γιώργος Φερετζάκης εξελέγη Συνήγορος του Δημότη και της Επιχείρησης με τη δεύτερη, καθώς στην πρώτη ψηφοφορία του έλειψε μόλις μία ψήφος για να φτάσει τα 2/3 των μελών του Σώματος, που προβλέπει η νομοθεσία. Ειδικότερα, στην πρώτη ψηφοφορία πήρε 26 ψήφους και στη δεύτερη 27. Η Κωνσταντίνα Τζάνου πήρε οκτώ ψήφους και στις δύο ψηφοφορίες, ενώ η Ευσταθία Μίχου πήρε μία στην πρώτη και καμία στη δεύτερη. Σημειώνεται ότι η Ευσταθία Μίχου δεν παρέστη στο Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να παρουσιάσει την υποψηφιότητά της, όπως έκαναν οι συνυποψήφιοί της.

Ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, άφησε να εννοηθεί ότι συνεχίζει να θεωρεί περιττό το συγκεκριμένο θεσμό, επαναλαμβάνοντας ότι εξ ορισμού συνήγοροι των δημοτών είναι οι ίδιοι οι δημοτικοί σύμβουλοι μαζί με το δήμαρχο. Ωστόσο πρόσθεσε ότι αν δεν εκλέξει το Δημοτικό Συμβούλιο Συνήγορο τότε μπορεί να ορίσει από μόνος του ο υπουργός Εσωτερικών. Υπογράμμισε λοιπόν ο δήμαρχος ότι αυτό πρέπει να αποφευχθεί και γι’ αυτό είναι κρίσιμο να εκλεγεί Συμπαραστάτης από το Σώμα.

Αργότερα, μετά την εκλογή του Γιώργου Φερετζάκη, ο δήμαρχος τον συνεχάρη και δήλωσε ότι η δημοτική αρχή δεν πρόκειται να παρέμβει στο έργο του. Συνεχάρη επίσης και την Κωνσταντίνα Τζάνου, την οποία και διαβεβαίωσε ότι θα αναλάβει νομικό αντικείμενο του Δήμου και ειδικότερα των νομικών του προσώπων.

Τον Γιώργο Φερετζάκη συνεχάρη και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλης Μάκαρης, τονίζοντας ότι η εκλογή Συμπαραστάτη ήταν θέμα που η δική του παράταξη εισηγήθηκε στη δημοτική αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο.

Συγχαρητήρια έδωσε και ο επικεφαλής της Αλλαγής, Θόδωρος Μπρεδήμας.

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Δημήτρης Οικονομάκος, τόνισε ότι ο θεσμός του Συνήγορου του Δημότη και της Επιχείρησης είναι αντιλαϊκός, ότι ουσιαστικά πρόκειται για συνήγορο της δημοτικής αρχής και ότι η νέα κυβέρνηση τον αντιλαϊκό αυτό θεσμό τον υποστηρίζει.

Ο δήμαρχος είπε ότι η μηνιαία αποζημίωση του Συνήγορου του Δημότη και της Επιχείρησης ανέρχεται στα 600 ευρώ περίπου και πως ο Συνήγορος θα παρέχει καθημερινά υπηρεσίες.

 

Στ.Μ.