Τετάρτη, 06 Μαϊος 2015 03:00

Ο Καλλικράτης το εργαλείο του Νίκα για τη διαγραφή της Οικονομάκου

ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΘΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ
Την κατάργηση του Καλλικράτη ζητάει η δημοτική αρχή Καλαμάτας, ωστόσο αυτές τις ημέρες στελέχη της πλειοψηφίας «σαρώνουν» το νόμο προκειμένου να βρεθεί ο τρόπος για τη διαγραφή της Μαρίας Οικονομάκου και την καθαίρεσή της από τη θέση της προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου. Οι πληροφορίες λένε ότι ο τρόπος έχει βρεθεί, όμως ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί η απόφαση για το διαζύγιο με τη Μαρία Οικονομάκου…

Ο δήμαρχος εξακολουθεί να είναι οργισμένος με την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και επιμένει στην απαίτησή του να παραιτηθεί. Ωστόσο, φαίνεται να αφήνει ακόμη λίγο χρόνο στη Μαρία Οικονομάκου προκειμένου να ζητήσει ουσιαστικά συγνώμη για τη στάση της. Αν δεν το κάνει η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, τότε ο δήμαρχος φέρεται να σκέπτεται την εφαρμογή διατάξεων του Καλλικράτη, σύμφωνα με τις οποίες η Μαρία Οικονομάκου μπορεί να διαγραφεί από τη δημοτική ομάδα της πλειοψηφίας και αυτόματα να εκπέσει από το αξίωμα της προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου.
Σύμφωνα λοιπόν με τις παραγράφους 5 και 6 του άρθρου 66 του Καλλικράτη, η Μαρία Οικονομάκου μπορεί να διαγραφεί από την παράταξη της πλειοψηφίας εφόσον τα 2/3 των μελών της πάρουν σχετική αιτιολογημένη απόφαση. Με τις ίδιες διατάξεις, η Μαρία Οικονομάκου, ως διαγραμμένη από την πλειοψηφία, δεν θα μπορεί να είναι πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ειδικότερα, η παράγραφος 5 του άρθρου 66 του Καλλικράτη λέει: «Εάν η δημοτική παράταξη έχει τουλάχιστον τρία (3) µέλη, µε αιτιολογημένη απόφαση και µε πλειοψηφία των δύο τρίτων (2/3) αυτών, είναι δυνατόν να διαγραφεί σύμβουλος, ο οποίος είναι µέλος της». Το δε άρθρο 6 λέει: «Το µέλος του δημοτικού συμβουλίου που ανεξαρτητοποιήθηκε ή διαγράφηκε από την παράταξή του δεν µμπορεί να ενταχθεί σε άλλη παράταξη και δεν µμπορεί να εξακολουθήσει να είναι µέλος του προεδρείου ή της οικονομικής επιτροπής ή της επιτροπής ποιότητας ζωής, όπου εκλέχτηκε ως µέλος της παράταξης από την οποία ανεξαρτητοποιήθηκε ή διαγράφηκε, καθώς και να ορισθεί ή να παραμείνει αντιδήμαρχος κατά τη διάρκεια της θητείας του. Είναι δυνατή, όμως, η επανένταξή του στην παράταξη από την οποία ανεξαρτητοποιήθηκε ή διαγράφηκε, εφόσον τούτο γίνει δεκτό από τα δύο τρίτα (2/3) των µελών, προκειμένου για παρατάξεις που έχουν τουλάχιστον τρία (3) µέλη και από όλα τα µέλη, προκειμένου για παρατάξεις µε λιγότερα από τρία (3) µέλη».
Από την άλλη υπογραμμίζεται ότι η παράγραφος 1 του άρθρου 66 λέει ότι «Οι δημοτικοί σύμβουλοι έχουν απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και της ψήφου κατά συνείδηση». Και ο λόγος που απειλείται η διαγραφή και η καθαίρεση της Μαρίας Οικονομάκου, είναι ότι ψήφισε για Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης άλλη υποψήφια από το πρόσωπο που είχε επιλεγεί από το δήμαρχο και τη δημοτική ομάδα της πλειοψηφίας.
Σημειώνεται ότι η πλειοψηφία της δημοτικής αρχής του Παναγιώτη Νίκα υποστηρίζει το δήμαρχο έναντι της Μαρίας Οικονομάκου. Ωστόσο οι δημοτικοί σύμβουλοι φέρονται να επιθυμούν την εξομάλυνση της κατάστασης αντί του οριστικού διαζυγίου.
Στ.Μ.