Τρίτη, 12 Μαϊος 2015 03:00

«Διχασμός» για την ονομασία του αμφιθεάτρου του Εργατικού Κέντρου

ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΑΝΑΓΗ ΚΟΥΜΑΝΤΟΥ
Ένθερμα αποδέχθηκε το ακροατήριο, προχθές στην εκδήλωση για τους φονευθέντες λιμενεργάτες το ματωμένο Μάη του 1934, την πρόταση του Παναγή Κουμάντου για την ανάκληση της απόφασης…

…με την οποία αποδίδεται στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου το όνομα του μεγάλου σκηνοθέτη «Θεόδωρου Αγγελόπουλου».
Ο πρώην δήμαρχος Καλαμάτας και ερευνητής του εργατικού-συνδικαλιστικού κινήματος της πόλης, Παναγής Κουμάντος, ζήτησε να δοθεί στο αμφιθέατρο η ονομασία «Αίθουσα 9ης Μαΐου 1934» και χειροκροτήθηκε έντονα για την πρότασή του αυτή.
Σημειώνεται ότι η ονομασία «Θεόδωρος Αγγελόπουλος» δόθηκε στο αμφιθέατρο με απόφαση της δημοτικής αρχής Καλαμάτας, που πέρασε κατά πλειοψηφία και από το Δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς να προηγηθεί ούτε καν επικοινωνία με το Εργατικό Κέντρο. Το κτήριο του Εργατικού Κέντρου ανήκει στον ΟΑΕΔ, ο οποίος έχει παραχωρήσει τη χρήση του αμφιθεάτρου στο Δήμο Καλαμάτας, που, στη συγκεκριμένη περίπτωση, αγνόησε με τρόπο ανεξήγητο και αδικαιολόγητο το Εργατικό Κέντρο.
Ο Παναγής Κουμάντος ήταν αιχμηρός στη σχετική αναφορά του, η οποία έγινε στο πλαίσιο της ομιλίας του για τα γεγονότα του Μάη του 1934 και τη δολοφονία των ναυτεργατών: «Η ιστορική μνήμη δεν δίδεται αντιπαροχή ούτε και νοθεύεται με ευκαιριακούς συμβιβασμούς. Τιμάμε τους ανθρώπους της τέχνης αλλά η απόφαση της ονομασίας του αμφιθεάτρου πρέπει να ανακληθεί. Καταθέτω πρόταση να μετονομαστεί σε αμφιθέατρο της 9ης Μαίου 1934».
Στ.Μ.