Παρασκευή, 22 Μαϊος 2015 00:00

Διαφωνεί ο δήμαρχος με την πρόταση Κωνσταντινέα για το στρατόπεδο

«ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑ» 
Τη διαφωνία του διατύπωσε σήμερα ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, με την πρόταση που υπέβαλε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Κωνσταντινέας, στο υπουργείο Άμυνας, για την αξιοποίηση του στρατοπέδου, τώρα που έχει μειωθεί η επάνδρωσή του…

Ο δήμαρχος τόνισε ότι το στρατόπεδο πρέπει να παραμείνει αποκλειστικά στη διάθεση του στρατεύματος, προσθέτοντας όμως ότι για την πρόταση του Πέτρου Κωνσταντινέα, για τη δημιουργία δηλαδή κέντρου διαχείρισης και πρόληψης κρίσεων, ο Δήμος θα μπορούσε να συμβάλει ώστε να εξευρεθεί άλλος χώρος.
Όπως σημείωσε ο δήμαρχος, «θεωρούσαμε και θεωρούμε ότι το θέμα της λειτουργίας του στρατοπέδου Παπαφλέσσα και του 9ου Συντάγματος Πεζικού «Γιαννιτσά» απαντήθηκε με τις δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου στις 23 Μαρτίου 2015, στην Καλαμάτα και ότι ουσιαστικά δεν υφίσταται κανένα ζήτημα. Ο Υπουργός είχε πει τότε μεταξύ άλλων: «Επειδή ο κ. Δήμαρχος ανησυχούσε σε σχέση με τη μονάδα του Στρατού, η μονάδα του Στρατού θα παραμείνει στο στρατόπεδο, αλλά όπως αντιλαμβάνεστε δεν είναι δυνατόν η Καλαμάτα να έχει πληρότητα 400% στο Πεζικό και ο Έβρος να έχει 20% και 30%. Θα παραμείνει με τις απαιτούμενες δυνάμεις, οι οποίες χρειάζονται για να λειτουργεί το στρατόπεδο. (…) Άρα, δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία για κλείσιμο του στρατοπέδου».
Ανησυχούμε, όμως, με δηλώσεις που αναφέρονται σε χρησιμοποίηση του χώρου για τις ανάγκες της Πολιτικής Προστασίας ή ως χώρου εκπαίδευσης για την πρόληψη καταστροφών, δηλαδή για θέματα που αφορούν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Πρέπει να δηλώσουμε ξεκάθαρα ότι ο χώρος είναι καθαρά στρατιωτικός και επιμένουμε να χρησιμοποιείται μόνο για τις ανάγκες του στρατεύματος, χωρίς καμία υποβάθμιση του καθαρά στρατιωτικού ρόλου του.
Υπάρχουν άλλοι χώροι για τις δραστηριότητες που αναφέρονται και ο Δήμος Καλαμάτας μπορεί να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση».