Δευτέρα, 25 Μαϊος 2015 00:00

Πρόταση σε δημόσιο διάλογο για τη Ναυαρίνου

ΧΡ. ΜΑΛΑΜΑ - M. GONZALEZ 
Την πεζοδρόμηση τμήματος της παραλιακής οδού Ναυαρίνου, από την Ηρώων μέχρι την Καρακούση (απόληξη της Κρήτης) προτείνουν δύο αρχιτέκτονες, εν όψει του διαλόγου που αναμένεται να γίνει το βράδυ στο Δημαρχείο. Υπογραμμίζουν ωστόσο ότι η πιο σωστή πρόταση μπορεί να προκύψει εφόσον ο Δήμος προκηρύξει ανοιχτό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό…

Την πρότασή τους παρουσιάζουν δημόσια η Χριστίνα Μάλαμα και ο Mario Gonzalez, αρχιτέκτονες μηχανικοί του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Αυτή έχει ως εξής: «Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε με χαρά και ενδιαφέρον το διάλογο γύρω από το ζήτημα της πεζοδρόμησης της οδού Ναυαρίνου. Κατ’ αρχήν θα θέλαμε να επισημάνουμε την προσωπική μας άποψη ότι α) εν γένει οι πεζοδρομήσεις λειτουργούν θετικά και αναβαθμίζουν την ποιότητα του αστικού ιστού γύρω τους – όπως εύκολα αναγνωρίζουμε και στα λιγοστά τοπικά παραδείγματα στην Καλαμάτα. Την Αριστομένους και το Ιστορικό Κέντρο. Β) ότι ο αστικός σχεδιασμός αποτελεί ένα πολύπλοκο και δύσκολο επιστημονικό αντικείμενο, ακριβώς επειδή ξεπερνά κατά πολύ τους κανόνες της αισθητικής και καλείται να συνθέσει μέσα από αντικρουόμενες καταστάσεις και να οργανώσει στον ίδιο χώρο λειτουργίες επιθετικές μεταξύ τους. Για το λόγο αυτό η επιστημονική μας άποψη παραμένει πως για να πετύχουμε την αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου της πόλης μας ο μόνος δόκιμος τρόπος είναι να δημοπρατηθεί από το Δήμο ανοιχτός διαγωνισμός αστικού σχεδιασμού μετά από ενδελεχή και ολοκληρωμένη καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης.
Για το σκοπό αυτό θα μπορούσε να απευθυνθεί είτε στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας είτε στο Σύλλογο Αρχιτεκτόνων είτε ακόμα και στην Europan για έναν διεθνή διαγωνισμό χωρίς ιδιαίτερο κόστος αλλά με την εξασφάλιση μιας πετυχημένης εφαρμογής.
Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαμε να απολαύσουμε ένα αντίστοιχο ή και καλύτερο των απεικονιζόμενων παραδειγμάτων.
Ωστόσο ως ενεργοί πολίτες και κάτοικοι της Καλαμάτας θα τολμήσουμε να εκθέσουμε τις σκέψεις μας επί χάρτου για το παραλιακό μέτωπο. Δεν θεωρούμε ότι καταθέτουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση εφαρμογής. Κάθε άλλο. Πρόκειται για μια υπόθεση εργασίας προκειμένου ο διάλογος που έχει ξεκινήσει να γίνεται με αντικείμενο το σχεδιασμό και όχι αυθαίρετα.
Ελπίζουμε ότι μέσω της εργασίας μας θα γίνει ακόμη πιο κατανοητό ότι χρειάζεται σχεδιασμός για αναζήτηση της ιδανικής λύσης.
Έτσι λοιπόν, κατά τη γνώμη μας, δεν τίθεται ανάγκη πεζοδρόμησης του τμήματος από το λιμένα έως την Ηρώων. Το οδικό δίκτυο είναι φορτωμένο ενώ υπάρχει πλατύ πεζοδρόμιο που εξυπηρετεί πεζούς και ποδηλάτες. Προτείνουμε την πεζοδρόμηση της Ναυαρίνου από την Ηρώων έως την Κρήτης, που αποτελεί τμήμα με μεγαλύτερη επισκεψιμότητα λουομένων και εκτενή αμμουδιά. Τα υπάρχοντα πεζοδρόμια διατηρούνται και ο ενδιάμεσος χώρος αποδίδεται στην ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και στη διάνοιξη ποδηλατόδρομου και ζωνών πρασίνου. Ο ποδηλατόδρομος έχει επαρκές πλάτος ώστε να δύναται να εξυπηρετήσει τη διέλευση οχημάτων εκτάκτου ανάγκης (π.χ. ασθενοφόρο) αλλά και οχημάτων τροφοδοσίας καταστημάτων σε συγκεκριμένες πρωινές ώρες».