Τετάρτη, 27 Μαϊος 2015 00:00

Πανέμορφη Βέργα με κρυμμένα μονοπάτια και αλώνια

Πανέμορφη Βέργα με κρυμμένα μονοπάτια και αλώνια

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ 
Η Βέργα δεν είναι μόνο όσο όμορφη φαίνεται. Έχει και άλλες, «κρυμμένες» ομορφιές, τα εκπληκτικά μονοπάτια και αλώνια της, μερικά από τα οποία παρουσίασαν σήμερα οι εκπρόσωποι του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Βέργας», σε συνάντηση που διοργάνωσαν για την ενημέρωση εκπροσώπων των δημοτικών παρατάξεων…

Η ενημέρωση έγινε από τον Κώστα Μαρκάκη, ενόψει της αναμενόμενης συνεδρίασης του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων του υπουργείου Πολιτισμού, για τον χαρακτηρισμό λιθόκτιστων αλωνιών, μονοπατιών και βρυσών της Βέργας ως μνημείων της προβιομηχανικής περιόδου.
Παραβρέθηκαν και μέλη του Συλλόγου, ενώ για να ενημερωθεί προσήλθε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλης Μάκαρης, καθώς και εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης Καλαμάτας, Αλέξης Ανδρινόπουλος, και ο Στέφανος Κουνιάζος από την Οικολογική Κίνηση Καλαμάτας.  

 

Επιπλέον όμως έδωσε το «παρών» και ο μηχανικός Γιώργος Μπουγάς, σε ιδιοκτησία του οποίου, στην περιβόητη πλέον θέση «Ροβόλα», υπάρχουν αλώνι και μονοπάτι, το οποίο, σύμφωνα με το Σύλλογο, είναι τμήμα του κύριου μονοπατιού που συνέδεε την Κάτω με την Πάνω Βέργα. Ο Γιώργος Μπουγάς από την πλευρά του θεωρεί αυθαίρετο τον ισχυρισμό του Συλλόγου και υποστηρίζει ότι μέλη του Συλλόγου αυτό που επιδιώκουν είναι να μπλοκάρουν επενδυτικό του σχέδιο, παρ΄ ότι δεν σκοπεύει να καταστρέψει ούτε το αλώνι ούτε το μονοπάτι. 
Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης και επιπλέον έχουν κατατεθεί μηνύσεις εναντίον μελών του Συλλόγου για πλαστογραφία, συκοφαντική δυσφήμιση, οικοδομικές αυθαιρεσίες.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος μετά την ενημερωτική συνάντηση που διοργάνωσε, σημειώνεται ότι διαπιστώθηκε το εξής: «Στο τμήμα της Παλαιάς Κοινοτικής Οδού μέσα στη "φουρκέτα" της Οδού Ευαγγελίστριας στη "Ροβόλα", διασώζονται λίθινοι αναβαθμοί και σκαλοπάτια του αρχαίου λιθόστρωτου, παρά τις εκσκαφές και τις επιχώσεις που έχουν γίνει.
Τούτο αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την κήρυξη και αυτού του λιθόστρωτου τμήματος της παλαιάς ημιονικής οδού ως μνημείου της προβιομηχανικής περιόδου».
Στ.Μ.