Παρασκευή, 05 Ιουνίου 2015 00:00

Το γραφείο που υπολογίζει πότε και πόση σύνταξη δικαιούται ένας πολίτης

COMPASS-ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΚΟΥΝΗΣ 
Μπορώ να βγω στη σύνταξη; Να βγω τώρα ή να περιμένω; Να αγοράσω ένσημα; Πόση σύνταξη θα πάρω, θα με φτάνει να ζήσω; Δύσκολα ερωτήματα. Η Compass όμως, του Απόστολου Γκούνη, μπορεί να δώσει τις έγκυρες απαντήσεις. Είναι η επιχείρηση της Καλαμάτας που ειδικεύεται στον υπολογισμό της σύνταξης, συν τις υπόλοιπες υπηρεσίες οικονομικής διαχείρισης που παρέχει…

Ο Απόστολος Γκούνης μας μιλάει για το τι πρέπει να προσέξει ο πολίτης πριν πάρει την οριστική απόφαση να υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης. Τονίζει πάντως ότι δεν χρειάζεται οι εργαζόμενοι που είναι κοντά στη σύνταξη να φορτώνονται με άγχος για το πότε θα φύγουν και πως η λογική του «όπου φύγει-φύγει» μπορεί να οδηγήσει σε λάθη. Μας λέει, χωρίς να παινεύει τον εαυτό του, ότι η Compass, μέχρι τώρα δεν έχει πέσει ποτέ έξω στους υπολογισμούς της, ενώ υπογραμμίζει τον παραλογισμό που συναντάει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπου για θέματα συνταξιοδότησης εργαζομένων άλλα απαντάει ο ένας υπάλληλος και άλλα ο άλλος! Ας του δώσουμε όμως το λόγο…

-Η επιχείρησή σας παρέχει απαραίτητες πληροφορίες στους πολίτες που θέλουν να συνταξιοδοτηθούν. Είναι μεγάλο το άγχος των εργαζόμενων σήμερα για το πότε θα βγουν στη σύνταξη;
Θα έλεγα ότι είναι το καθημερινό άγχος των περισσότερων  δημοσίων υπαλλήλων, όχι τόσο των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα. Πιστεύω ότι εάν μπορέσει κάποιος να κρυφτεί σε μια δημόσια υπηρεσία, αυτό που θα ακούσει από τους υπαλλήλους να συζητούν, σε ένα διάλειμμα της δουλειάς τους, είναι πόσα χρόνια έχει ο ένας και πόσα ο άλλος στη δουλειά και αν τους βγάζουν τα χρόνια για να βγουν στη σύνταξη.
Θεωρώ όμως ότι ο κόσμος πρέπει να ηρεμήσει, να βάλει στην άκρη αυτό το θέμα και να ασχοληθεί με τη δουλειά του, να σκέπτεται ότι όσο δουλεύει επιτελεί ένα λειτούργημα για την κοινωνία και είναι χρήσιμος.

-Εκείνοι πάντως που δεν αντέχουν και θέλουν να βγουν στη σύνταξη, τι πρέπει να κάνουν;
Πρώτα πρώτα να πάνε στους ειδικούς. Να μην κάθονται μόνοι τους να κάνουν υπολογισμούς, ούτε και να υπολογίζουν πότε μπορούν θα βγουν στη σύνταξη, κάνοντας σύγκριση με τα χρόνια στη δουλειά που είχε ένας συνάδελφός τους και ο οποίος έχει πλέον συνταξιοδοτηθεί.
Υπάρχουν πολλές παγίδες και κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Εμείς κάνουμε πέντε χρόνια αυτή τη δουλειά και έχουμε συναντήσει ελάχιστες ίδιες περιπτώσεις. Άλλος μπορεί να έκανε πριν μπει στο Δημόσιο άλλη δουλειά και να έχει διαδοχική ασφάλιση, άλλος μπορεί να απέκτησε παιδιά νωρίτερα ή αργότερα. Είναι λάθος να υπολογίζει κανείς πότε θα πάρει σύνταξη και πόση θα πάρει, κάνοντας σύγκριση με άλλες περιπτώσεις.
Έχουν υπάρξει άνθρωποι που ήρθαν εδώ κατόπιν εορτής, ενώ είχαν υποβάλει την αίτηση συνταξιοδότησης χωρίς έλεγχο και αντιμετώπισαν προβλήματα και σε αυτή την περίπτωση όμως το αντιμετωπίσαμε.
Ένα παράδειγμα θα πω: Ένας άντρας στο Δημόσιο μπορεί να φύγει στη σύνταξη εάν έχει ανήλικο τέκνο  το 2011 και είχε 25 χρόνια δουλειάς. Κάποιοι όμως βιάστηκαν να εξαγοράζουν το στρατό για να βγουν στη σύνταξη και συμπλήρωναν 25 το 2010 που αυτό είναι απαγορευτικό και έχαναν το δικαίωμα συνταξιοδότησης με της ευεργετικές διατάξεις. Χρειάζεται λοιπόν πολύ μεγάλη προσοχή.

-Η δική σας επιχείρηση τι ακριβώς υπηρεσίες παρέχει όσον αφορά τα συνταξιοδοτικά;
Ως επί το πλείστον ασχολούμαστε με το Δημόσιο, με το ΙΚΑ και με τον ΟΑΕΕ και αν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση και με το ΝΑΤ υπολογίζουμε και αυτές τις συντάξεις.
Εκείνο που θέλω να σημειώσω είναι ότι εάν το Δημόσιο έκανε καλά τη δουλειά του –δεν κατηγορώ τους δημοσίους υπαλλήλους που δεν την κάνει- εμείς δεν θα χρειαζόμασταν, γιατί οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να ενημερώνονται από τα Ταμεία τους για αυτά τα θέματα.
Πιστεύω ότι κάποια στιγμή το Δημόσιο θα μπορέσει να εξυπηρετήσει τον κόσμο. Μέχρι τότε όμως το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα συνεχίσει να χρειάζεται περίπου ένα χρόνο μέχρι να βγάλει τη σύνταξη ενός ανθρώπου, ενώ εμείς την υπολογίζουμε μέσα σε δέκα ημέρες περίπου.
Βέβαια για να το καταφέρουμε αυτό εργαζόμαστε πολλές ώρες και εμείς και οι συνεργάτες μας.

-Συνεργάζεστε και με άλλα γραφεία;
Έχουμε συνεργάτες σε όλη την Ελλάδα, δικηγόρους και οικονομολόγους στην Αθήνα, στην Κρήτη, στη Λάρισα, παντού. Δεν γίνεται να βγει η δουλειά μόνο από εμάς.

-Τι ποσοστό επιτυχίας έχετε; Πόσο μέσα πέφτετε;
Δεν θέλω να το παινευτώ αλλά μέχρι τώρα δεν μας έχει τύχει ούτε μία περίπτωση που να έχουμε κάνει λάθος. Δίνουμε βέβαια πάρα πολύ προσοχή.
Τώρα τελευταία αντιμετωπίζουμε κάποιες δυσκολίες με κάποιες περιπτώσεις, για τις οποίες συναντάμε έναν παραλογισμό στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Άλλα μας λέει ο υπάλληλος στον 7ο όροφο και άλλα ο υπάλληλος στον 6ο! Οι υπάλληλοι μεταξύ τους δεν μπορούν να συμφωνήσουν και αναμένουμε να εκδοθεί διάταξη για το θέμα αυτό. Οι συνεργάτες μας πηγαίνουν από υπάλληλο σε υπάλληλο στο Γενικό Λογιστήριο και ο καθένας τους δίνει διαφορετική απάντηση. Είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που προσπαθούμε να αναδείξουμε.

-Αν κάποιος έχει θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης αλλά του αρέσει και η δουλειά, να μείνει ή να φύγει;
Επαναλαμβάνω στον κόσμο ότι δεν πρέπει να αγχώνεται και να μην επηρεάζεται από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που παραπληροφορούν ή σκορπούν πανικό για τα δικά τους συμφέροντα.
Το ζήτημα είναι ότι η έννοια της θεμελίωσης της σύνταξης δεν υφίσταται όπως την αντιλαμβάνεται ο πολύς κόσμος. Δηλαδή ακόμη και αν μπορεί κάποιος να βγει στη σύνταξη αλλά συνεχίσει να εργάζεται, εάν αλλάξει ο νόμος του ασφαλιστικού κανείς δεν μπορεί να του εγγυηθεί ότι θα εξαιρεθεί από τις αλλαγές που θα γίνουν επί το δυσμενέστερο.

-Άρα είναι καλύτερο όποιος μπορεί να φύγει να το κάνει;
Όχι, δεν λέω όπου φύγει φύγει… Πρώτα πρώτα πρέπει οι εργαζόμενοι να κάνουν τον προγραμματισμό τους. Να δουν αν τα χρήματα που θα παίρνουν ως σύνταξη θα τους φτάνουν για να ζήσουν και να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους. Να έχουν δε στο νου τους ότι οι πληρωμές καθυστερούν, ότι για μεγάλο διάστημα θα παίρνουν το 50% της σύνταξης, ότι τα επικουρικά κάνουν δύο χρόνια να βγουν...

-Η διαδικασία που ακολουθείτε ποια είναι; Πως εξυπηρετείτε τον κόσμο;
Υπάρχουν δύο στάδια. Το ένα είναι όταν κάποιος θέλει απλά να ενημερωθεί πότε μπορεί να φύγει, να βρει με ποια διάταξη μπορεί να φύγει, να γίνει καταμέτρηση ενσήμων κ.λπ. Το δεύτερο στάδιο είναι να κάνουμε πλήρη μελέτη, να καταγράψουμε όλα τα έτη, αν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση να υπολογίσουμε τη σύνταξη σε όλα τα ταμεία, να υπολογίσουμε τις κρατήσεις, να υπολογίσουμε τα επικουρικά, να δούμε πόσο στοιχίζουν οι εξαγορές κ.λπ Βγάζουμε δηλαδή πως θα είναι η επόμενη ημέρα της συνταξιοδότησης.

-Τι άλλο κάνει η επιχείρηση Compass;
Είμαστε ένα σημείο ολοκληρωμένης εξυπηρέτησης. Αναλαμβάνουμε την λογιστική υποστήριξη επιχειρήσεων, επιχειρηματικά πλάνα, μελέτες, φορολογικές δηλώσεις, έχουμε εσωτερικό συνεργάτη για ασφαλιστικά προγράμματα. Επιπλέον κάνουμε οικονομοτεχνικές μελέτες, αν και αυτή την περίοδο το επενδυτικό περιβάλλον είναι «παγωμένο» λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει ως προς την οικονομική κατάσταση της χώρας.
Σε ό,τι αφορά ειδικά τα συνταξιοδοτικά, το 2011 που ξεκινήσαμε είδαμε ότι η Μεσσηνία είχε πρόβλημα, είχε κενό, στο θέμα αυτό. Είμαστε ουσιαστικά το πρώτο γραφείο που ασχολείται με συντάξεις στην Καλαμάτα και θεωρώ ότι παρέχουμε πολύτιμες υπηρεσίες.