Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2015 00:00

Τεχνογνωσία στη Μυτιλήνη και τη Μύκονο εξήγαγε το Re:Think

Η Μυρτώ Φοίφα ενημερώνει κατοίκους της Μυκόνου για το πρόγραμμα του Re:Thnik. Διακρίνεται και ο "Καλαματιανός" συνοικιακός κομποστοποιητής που λειτουργεί στο νησί Η Μυρτώ Φοίφα ενημερώνει κατοίκους της Μυκόνου για το πρόγραμμα του Re:Thnik. Διακρίνεται και ο "Καλαματιανός" συνοικιακός κομποστοποιητής που λειτουργεί στο νησί

ΝΤΑΓΙΟΠΟΥΛΟΣ3

ΣΥΝΟΙΚΙΑΚΗ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ 
Το παράδειγμα του project Re:Think, από την Καλαμάτα, όσον αφορά τη συνοικιακή κομποστοποίηση και τη διαχείριση των απορριμμάτων με τον πλέον οικολογικό και οικονομικό τρόπο, θέλουν να ακολουθήσουν η πόλη της Μυτιλήνης στη Λέσβο και το νησί της Μυκόνου. Στα δύο νησιά ξεκίνησε ήδη η λειτουργία συνοικιακών κομποστοποιητών…

Οι εκπρόσωποι του project Re:Think προσκλήθηκαν στη Μυτιλήνη και τη Μύκονο, προκειμένου να παρουσιάσουν το πρόγραμμά τους, το πώς λειτουργούν οι οικιακοί κομποστοποιητές και ποια είναι τα οφέλη τους.
Γράφουν οι εκπρόσωποι του Re:Think: «Την Παρασκευή και το Σάββατο παρευρεθήκαμε στην Μυτιλήνη και την Μύκονο αντίστοιχα. Στην Μυτιλήνη, καλεσμένοι της επιτροπής «Πράσινο Πανεπιστήμιο» του Πανεπιστημίου Αιγαίου, πήραμε μέρος στην τηλεδιάσκεψη με θέμα : Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων στο Αιγαίο. Προβλήματα – Καλές Πρακτικές, όπου ακούστηκε η καινοτόμα και πρωτοποριακή άποψή μας και σαν αποτέλεσμα είχε να μας καλέσει και το αντίστοιχο τμήμα της Χίου. Στην τηλεδιάσκεψη όπου συμμετείχαμε παρουσιάστηκαν αρκετές ιδέες που καλύπτουν σχεδόν όλο το φάσμα και τις στρατηγικές διαχείρισης των απορριμμάτων, μεταξύ αυτών και η ιδέα για την δημιουργία ενός πλωτού ΚΔΑΥ (κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών). Ωστόσο φάνηκε ξεκάθαρα η στάση του Πανεπιστημίου και της τοπικής ακαδημαϊκής κοινότητας υπέρ ενός μοντέλου κοινωνικής διαχείρισης των απορριμμάτων με το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Νωρίτερα εγκαινιάσαμε τον πρώτο τους κομποστοποιητή στο Πανεπιστήμιο και εξηγήσαμε τον τρόπο για την σωστή χρήση του. Παρατηρήσαμε ότι στην κοινωνία της Μυτιλήνης υπάρχει έντονη πρότερη εμπειρία στην αυτοδιαχείριση των οργανικών καθώς είναι η γεωργική παραγωγή με βιολογικό και φυσικό τρόπο είναι μέσα στην καθημερινότητα των Μυτιληνιών για ιδία και όχι μόνο χρήση.
Το επόμενο βήμα ήταν στην Μύκονο, όπου ο Δήμος Μυκόνου και το ΚΔΕΠΠΑΜ σε στενή συνεργασία με τον «Μοίκονος», έναν αστικό μη κερδοσκοπικό συνεταιρισμό ανακύκλωσης, εγκαινίασαν το Πράσινο Σημείο του νησιού τους. Μας έκανε εντύπωση η άψογη οργάνωση του γεγονότος, η μεγάλη συμμετοχή (πάνω από 150 άτομα) και η μεγάλη κάλυψη από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, πράγμα που μας έκανε να καταλάβουμε πώς μια κοινωνία που αντιμετωπίζει δυσκολίες στην διαχείριση, (κυρίως λόγω της χωρικής απομόνωσης) αναζητά έξυπνες, υπέρ των πολιτών και αρά βιώσιμες λύσεις για το θέμα των απορριμμάτων. Αξίζει να σημειώσουμε επίσης πως ο αστικός μη κερδοσκοπικός συνεταιρισμός «Μοίκονος» είναι ο κύριος υπεύθυνος, με την δράση του, για την αποδοχή της Κοινωνικής Διαχείρισης Απορριμμάτων από τον Δήμο σαν κάτι που αξίζει να εφαρμοστεί και να καλλιεργηθεί ανάμεσα στους κατοίκους του νησιού και έχει αναλάβει την συντήρηση του κομποστοποιητή μας. Συγχαρητήρια και στον Δήμο που επηρεάζεται από τα σωστά ερεθίσματα και πάνω απ’ όλα πράττει, βοηθώντας με αυτό τον τρόπο να μπουν οι ρίζες για ένα δίκτυο συνοικιακής κομποστοποίησης στο νησί. Κλείνοντας παραθέτουμε τη δήλωση του Δημάρχου της Μυκόνου στην οποία φαίνεται η βαρύτητα που δίνει στην συλλογική συμμετοχή της κοινωνίας στην διαχείριση των απορριμμάτων και την επιθυμία του να απλωθεί σε όλο το νησί αλλά και ο καινοτόμος χαρακτήρας αυτής της στρατηγικής.
«Καλώ όλους τους πολίτες της Μυκόνου να ενημερωθούν για τον πρωτοποριακό αυτό τρόπο δημοτικής διαχείρισης των απορριμμάτων, ώστε να κατορθώσουμε να εφαρμόσουμε το σύστημα Διαλογή στην Πηγή στην Άνω Μερά και σύντομα, ξεπερνώντας δυσκολίες, να το επεκτείνουμε σε όλη την επικράτεια του Δήμου μας. Χαίρομαι που οι επαφές μας με τον Α.Σ ΜΟΙΚΟΝΟΣ καρποφορούν, στόχος που είχε άλλωστε εξαγγελθεί και προεκλογικά».
Τέλος, κάτι που είναι καλό να επαναλαμβάνεται πάντα είναι οι κύριοι λόγοι για τους οποίους προτιμούμε και υποστηρίζουμε την Συνοικιακή Κομποστοποίηση:
α. Μειώνουμε σε σημαντικό βαθμό τον όγκο των οργανικών απορριμμάτων της γειτονιάς μας, συμβάλλοντας και ανταποδοτικά στην μείωση των δημοτικών τελών της πόλης μας.
β. Έχουμε πρόσβαση σε δωρεάν πλούσιο compost, για τις ανάγκες των σπιτιών μας αλλά και της γειτονιάς μας
γ. Μαθαίνουμε να αυτοδιαχειρίζομαστε τα σκουπίδια μας και εκπαιδευόμαστε στη σωστή διαδικασία της κομποστοποίησης, μειώνοντας έτσι το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα.
δ. Αποκτούμε βιωματικά όσο το δυνατό πιο ολοκληρωμένη άποψη για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων προς όφελος του κοινωνικού συνόλου».