Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2015 00:00

Για φακέλωμα πολιτών με πρόσχημα κλινικές εξετάσεις καταγγέλλεται η ΝΟΔΕ ΝΔ

ΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΕΣΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 
Καταγγελία σε βάρος της Νομαρχιακής Διοικούσας Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, εξέδωσε το Σωματείο Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας, με αφορμή την κλινική εξέταση που διοργανώνει για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, στις 19 και 20 Ιούνη…

Όπως τονίζει το Σωματείο, για να κλείσει κάποια γυναίκα ραντεβού προκειμένου να εξεταστεί, πρέπει να τηλεφωνήσει στα γραφεία της ΝΟΔΕ Ν.Ε. Μεσσηνίας και να δώσει στοιχεία σχετικά με το ιατρικό ιστορικό της και την οικονομική της κατάσταση!
Η καταγγελία, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος και η γραμματέας του Σωματείου, Μανώλης Μάκαρης και Χρυσάνθη Μάλλιου αντίστοιχα, έχει ως εξής:
«Θετική ήταν η καταρχήν άποψη του Σωματείου μας  για τη διημερίδα που διοργανώνει στις 19 και 20 Ιουνίου η ΝΟ.Δ.Ε. Μεσσηνίας (νομαρχιακή διοικούσα επιτροπή της  Νέας Δημοκρατίας) σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς  με σκοπό τον πληθυσμιακό έλεγχο των γυναικών κατά του καρκίνου του μαστού. Όμως μετά από πληροφόρηση που είχαμε από ασθενείς που ενδιαφέρθηκαν  για την σχετική εξέταση, ο τρόπος  που επιχειρείται να πραγματοποιηθεί το εγχείρημα  ακυρώνει το θετικό της πρωτοβουλίας και θέτει έντονους προβληματισμούς.
Συγκεκριμένα για να κλείσει κάποιος πολίτης ένα ραντεβού πρέπει να χρησιμοποιήσει το τηλέφωνο το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα κατά την συνέντευξη τύπου των διοργανωτών της ημερίδας και είναι το 2721028630, το οποίο αντιστοιχεί στα γραφεία του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας στην Καλαμάτα. Εκεί θα πρέπει να δώσει τα στοιχεία της ταυτότητας, το οικογενειακό εισόδημα και το ιατρικό ιστορικό.
Καταγγέλλουμε την συγκεκριμένη απαράδεκτη τακτική  που οδηγεί στο φακέλωμα των πολιτών. Η άποψη μας είναι ότι:
1.      Δεν πρέπει να εμπλέκονται κομματικά γραφεία σε ιατρικές πράξεις καθώς  τα προσωπικά στοιχεία των ασθενών δεν πρέπει να είναι διαθέσιμα στον οποιοδήποτε.
2.      Το ιατρικό ιστορικό πρέπει να λαμβάνεται από επαγγελματίες υγείας και όχι κομματικά όργανα τα οποία ούτε τις απαραίτητες γνώσεις έχουν, ούτε δεσμεύονται από το ιατρικό απόρρητο και σε καμιά περίπτωση δεν διασφαλίζουν την εχεμύθεια.
3.      Παράλληλα οι φορείς που έχουν δώσει την  αιγίδα τους  στην συγκεκριμένη δράση (ο ιατρικός σύλλογος Μεσσηνίας και η ιατρική εταιρεία Μεσσηνίας κλπ) πρέπει να επιληφθούν του θέματος έτσι ώστε να προστατευτούν οι πολίτες.
Σε κάθε περίπτωση, και εάν ο σκοπός είναι πράγματι ανιδιοτελής, οι διοργανωτές θα πρέπει να προχωρήσουν στην αναθεώρηση του απαράδεκτου τρόπου συλλογής προσωπικών στοιχείων».