Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2015 00:00

Ανήθικη η σκοπιμότητα της εκδήλωσης για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΙΑΤΡΕΙΩΝ 
Το γεγονός ότι η τοπική Νέα Δημοκρατία καλεί γυναίκες σε προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού, με ραντεβού «μέσω του ιδιωτικού τηλεφώνου του κυρίου Σαμαρά», φανερώνει ότι πρόκειται για εκδήλωση με «ανήθικο πολιτικό όφελος για τη ΝΔ εις βάρος των ανθρώπων που έχουν ανάγκη και εις βάρος της αληθινής αλληλεγγύης», υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Φίλων του Δικτύου Ιατρείων Κοινωνικής Αλληλεγγύης Καλαμάτας.

Παράλληλα ο Σύλλογος αφήνει αιχμές για τον Ιατρικό Σύλλογο, την Ιατρική Εταιρεία, τη Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου και Πανεπιστημιακή Κλινική του Πανεπιστημίου της Αθήνας, για το γεγονός ότι έχουν θέσει υπό την αιγίδα τους την εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας, παρά το ότι τα ραντεβού κλείνονται μέσω του συγκεκριμένου τηλεφώνου.
Ειδικότερα ο Σύλλογος σημειώνει: «Ο Σύλλογος Φίλων του Δικτύου Ιατρείων Κοινωνικής Αλληλεγγύης κατάπληκτος παρακολουθεί τελευταία να “ξεδιπλώνεται” εκδήλωση προληπτικής Ιατρικής απευθυνόμενη σε άπορους και βασισμένη σε γραμματειακή υποστήριξη από την ΝΟΔΕ Μεσσηνίας, μέσω του ιδιωτικού τηλεφώνου του κυρίου Σαμαρά.
Η εκδήλωση αυτή έχει εξασφαλίσει την αιγίδα της Ιατρικής Εταιρείας Μεσσηνίας, του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, της Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας και Πανεπιστημιακής Κλινικής του ΕΚΠΑ.
Ο Σύλλογος δηλώνει εξ αρχής ότι κάθε προσπάθεια να ανακουφιστεί ο πόνος ενός αξιοπρεπούς λαού που δοκιμάζεται από την κρίση, που προκάλεσαν τα μνημόνια και επιδείνωσαν οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν από τις μνημονιακές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια και που δυστυχώς ακόμα δεν έχουν αναταχτεί, είναι ευπρόσδεκτη, αρκεί να βασίζεται στην άδολη αλληλεγγύη και να μην παράγει κανένα όφελος για κανέναν, παρά μόνο για τους δικαιούχους.
Στο πνεύμα αυτό, ο ΣΦΔΙΚΑΛ δεν μπορεί να μην καταδικάσει την εμπλοκή της ΝΟΔΕ της ΝΔ ως “γραμματείας” για την επιλογή ασθενών.
Δεν μπορεί να μην επισημάνει ότι η εκδήλωση, όπως έχει διοργανωθεί, σκοπεύει εξόφθαλμα να παράγει ανήθικο πολιτικό όφελος για την ΝΔ εις βάρος των ανθρώπων που έχουν ανάγκη και εις βάρος της έννοιας της αληθινής Αλληλεγγύης.
Δεν μπορεί να μην ερωτήσει τους φορείς που έδωσαν την αιγίδα τους και συμμετέχουν, αν γνωρίζουν τα παραπάνω, και παρά ταύτα συμφωνούν με την πρακτική της οργάνωσης και συνεχίζουν να στηρίζουν με το κύρος τους την ημερίδα.
Δεν μπορεί να αποφύγει να σκεφτεί ότι τέτοιες ενέργειες, βασισμένες σε υστερόβουλα σκεπτικά και χωριστικές πρακτικές, μπορεί να θέσουν σε διλημματική υπονόμευση τις υπάρχουσες δομές Αλληλεγγύης, και να εκθέσουν σε κίνδυνο τελείας έλλειψης υποστήριξης αυτούς που εξακολουθούν να έχουν ανάγκες.
Ο Σύλλογος θα έδινε συγχαρητήρια στους διοργανωτές, στους συμμετέχοντες και σε κείνους που έδωσαν αιγίδα, αν τα ραντεβού δεν τα έκλεινε ο κ. Σαμαράς ή έστω η ΝΟΔΕ της ΝΔ.
Από την μεριά του δηλώνει ότι θα συνεχίσει να εργάζεται με το δίκτυο των γιατρών και των εθελοντών που θέλουν να προσφέρουν στους άπορους ασθενείς μια ανάσα, χωρίς να δημιουργούνται υποχρεώσεις, μακριά από κομματικές λογικές και υστερόβουλες πρακτικές και παράλληλα να συνεχίσει τον αγώνα του για να εξασφαλιστούν σε όλους τους πολίτες, ως κοινωνικό δικαίωμα, ασφαλείς, δωρεάν και ποιοτικές υπηρεσίας υγείας».