Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2015 15:27

Ο δήμαρχος κάνει επικοινωνιακή πολιτική με την Πολιτιστική Πρωτεύουσα λέει ο Μάκαρης

Ο δήμαρχος κάνει επικοινωνιακή πολιτική με την Πολιτιστική Πρωτεύουσα λέει ο Μάκαρης

ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ Ο ΝΙΚΑΣ 
Η υποψηφιότητα της Καλαμάτας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021 αξιοποιείται ως μέσο επικοινωνιακής πολιτικής του δημάρχου, Παναγιώτη Νίκα, υποστηρίζει ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλης Μάκαρης, που τονίζει ακόμη ότι η δημοτική αρχή έχει θέσει τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο περιθώριο…

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Μανώλης Μάκαρης, με αφορμή την παρουσίαση της υποψηφιότητας της Καλαμάτας στους δημοσιογράφους της Αθήνας, στο Μπενάκειο Μουσείο, σχολίασε ότι η δημοτική αρχή σε αυτή την εκδήλωση δεν προσκάλεσε την αντιπολίτευση, ενώ, αντίθετα, προσκάλεσε διάφορα άλλα πρόσωπα.
Πρόσθεσε ότι υπάρχουν επιτροπές για τη υποψηφιότητα της Καλαμάτας οι οποίες είτε δεν έχουν συγκροτηθεί ακόμη είτε δεν έχουν συνεδριάσει ποτέ ή, αν έχουν συνεδριάσει, δεν έχουν προσκληθεί οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Επίσης είπε ότι η δημοτική αρχή δεν έχει φέρει ακόμη στο Δημοτικό Συμβούλιο ως θέμα συζήτησης την υποψηφιότητα της πόλης, παρότι η παράταξή του το έχει ζητήσει εδώ και μήνες.
Τέλος, ο Μανώλης Μάκαρης χαρακτήρισε «δημαρχοκεντρική» την υποψηφιότητα της Καλαμάτας για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και ότι έχει υπό τον έλεγχό του το Γραφείο Υποψηφιότητας.
Ο δήμαρχος διέψευσε όσα ανέφερε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και μάλιστα τόνισε ότι στη διαδικασία της υποψηφιότητας συμμετέχουν φίλοι της παράταξης του Μανώλη Μάκαρη, τους οποίους μπορεί να τους ρωτήσει αν υπάρχει καμία παρέμβαση από τη δημοτική αρχή.
Επίσης ο Παναγιώτης Νίκας ανέφερε ότι η ενότητα που υπάρχει στην Καλαμάτα όσον αφορά την υποψηφιότητα της πόλης δεν υπάρχει σε άλλες υποψήφιες πόλεις της χώρας και τόνισε ότι εάν κατακτηθεί ο τίτλος, που εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα κατακτηθεί, τότε θα πρόκειται για κατόρθωμα ολόκληρου του Δημοτικού Συμβουλίου και όχι της δημοτικής αρχής μόνο.
Ακόμη ο δήμαρχος Καλαμάτας τόνισε ότι έχει δώσει εντολή στον πρόεδρο της Φάρις, Θανάση Ηλιόπουλο, για τη συγκρότηση επιτροπής σχετικά με την Πολιτιστική Πρωτεύουσα, στην οποία τόνισε ότι δεν θα υπάρχει πλειοψηφία και μειοψηφία αλλά ενωμένες παρατάξεις για το συγκεκριμένο σκοπό.
Σε ό,τι αφορά το Γραφείο Υποψηφιότητας, ο δήμαρχος τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένας έλεγχος από τον ίδιο, προσθέτοντας ότι «αν πας να καπελώσεις κάτι το κονταίνεις, το μικραίνεις, πεθαίνεις». Πρόσθεσε δε ότι εξάλλου δεν γνωρίζει το συγκεκριμένο αντικείμενο, ότι δεν μπορεί να παρακολουθήσει το έργο των υπευθύνων του Γραφείου Υποψηφιότητας αλλά μπορεί –και το κάνει- να τους βοηθάει όσο γίνεται.
Στ.Μ.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Σχετικά με την εκδήλωση παρουσίασης της υποψηφιότητας της Καλαμάτας στην Αθήνα, σε σχετικό δελτίο Τύπου του Δήμου Καλαμάτας σημειώνονται τα εξής:
Δυναμικό «παρών» στη διεκδίκηση του τίτλου της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το 2021 έδωσε η Καλαμάτα, στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου του Δήμου Καλαμάτας και του Γραφείου Υποψηφιότητας KALAMATA:21, σήμερα Τρίτη 23 Ιουνίου 2015 και ώρα 12.30 μετά το μεσημέρι, στο Μουσείο Μπενάκη, στην Αθήνα. Η συνέντευξη διεξήχθη παρουσία εκπροσώπων της πολιτείας, των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, του πολιτιστικού χώρου από την Ελλάδα, αλλά και της διπλωματίας και πολιτιστικών ιδρυμάτων ευρωπαϊκών χωρών. Η συνέντευξη αφορούσε στην υποψηφιότητα της Καλαμάτας, στην πορεία της, αλλά και στο όραμά της κατά τη διεκδίκηση του τίτλου της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το έτος 2021.
Π. ΝΙΚΑΣ: Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 2021 ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ
Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Ε. Νίκας άνοιξε την εκδήλωση, τονίζοντας – μεταξύ άλλων - ότι ο στόχος της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας ενώνει τους πολίτες, τις παρατάξεις, αλλά και όλη τη Μεσσηνία, καθώς μία τέτοια προσπάθεια δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο στα στενά όρια της πόλης ή του Δήμου Καλαμάτας. Η Καλαμάτα, διεκδικώντας δυναμικά να φιλοξενήσει τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το 2021, έχει τη στήριξη των Δήμων της Μεσσηνίας.
Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Ο Δήμαρχος Καλαμάτας ανέφερε στο χαιρετισμό του τα ακόλουθα:
«Η Καλαμάτα είναι μία πόλη με πλούσια ιστορική διαδρομή, έντονη πολιτιστική δραστηριότητα, με εκδηλώσεις διεθνούς επιπέδου, με κυριότερο  το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού, αλλά και σύγχρονες πολιτιστικές υποδομές όπως το Μέγαρο Χορού.
Πρόσφατα η Καλαμάτα απέκτησε προσβασιμότητα μέσω του αυτοκινητοδρόμου και του αναβαθμισμένου διεθνούς Κρατικού Αερολιμένα Καλαμάτας  «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος», προσβάσεις που την καθιστούν το κέντρο μιας ευρύτερης περιοχής και έναν νέο, ανέγγιχτο πόλο έλξης για επισκέπτες αλλά και νέους μόνιμους κατοίκους.
Η Καλαμάτα επιδιώκει την ανάδειξή της σε Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα για το 2021. Το Δημοτικό μας Συμβούλιο πορεύεται ενωμένο προς αυτόν τον σκοπό και αφήνει έξω τις όποιες πολιτικές διαφωνίες, στηρίζοντας πλήρως το Γραφείο Υποψηφιότητας, το όργανο στο οποίο ανατέθηκε η διεκδίκηση του τίτλου.
Η προσπάθεια αυτή όμως, δεν περιορίζεται στα όρια του Δήμου Καλαμάτας, αλλά περιλαμβάνει ολόκληρη τη Μεσσηνία. Ήδη οι υπόλοιποι Δήμοι της Μεσσηνίας έχουν λάβει τις ανάλογες αποφάσεις και όχι μόνο στηρίζουν, αλλά και συμμετέχουν σε αυτήν την προσπάθεια. Θα ήθελα να τους ευχαριστήσω ιδιαίτερα για αυτή τους την στήριξη και να τονίσω ότι η Καλαμάτα πάντα είχε την υποστήριξη των Δήμων της Μεσσηνίας.
Ο Δήμος Καλαμάτας φιλοδοξεί - καταβάλλοντας όλες τις αναγκαίες προσπάθειες, στις οποίες προσδοκούμε και την αρωγή των φίλων μας, όπως έχει ήδη κάνει ο κ. Αχιλλέας  Κωνσταντακόπουλος μέσω μίας χορηγίας της ΤΕΜΕΣ ΑΕ - να ανακηρυχθεί η Καλαμάτα Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα, με στόχο να προβληθούν η πλούσια ιστορία και ο πολιτισμός της πόλης και της Μεσσηνίας μας, αλλά και να αναδειχθεί το σύγχρονο πρόσωπο της περιοχής μας.
Το 2021 συμπίπτει με τη διακοσιοστή επέτειο από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης στην Καλαμάτα, στις 23 Μαρτίου 1821. Εδώ εκδόθηκε, εκείνη την ημέρα, η «Προειδοποίησις εις τας ευρωπαϊκάς αυλάς», το πρώτο διπλωματικό κείμενο των επαναστατημένων Ελλήνων, στο οποίο συγκεφαλαιώνονται οι αξίες του ελληνικού πολιτισμού και τα ιδανικά του, όπως αυτά διακηρύχθηκαν από το Διαφωτισμό, για να γίνουν και πάλι κτήμα όλου του κόσμου.
Διακόσια χρόνια μετά ξαναδιαβάζουμε το κείμενο αυτό, και τηρώντας τις αξίες του, προχωράμε με σύγχρονη ματιά στο να δημιουργήσουμε μία Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα, αντάξια της ιστορίας μας και των δυνατοτήτων μας.
Το 2021 θα είναι η χρονιά της Καλαμάτας, και ελπίζουμε να έχουμε την ευκαιρία να σας φιλοξενήσουμε, μαζί με τους χιλιάδες Ευρωπαίους που θα έρθουν να γιορτάσουν μαζί μας».
Επίσης, χαιρετισμό απέστειλε και ο Δήμαρχος Πύλου Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης.
Ο ΕΚΤΩΡ ΤΣΑΤΣΟΥΛΗΣ
Στη συνέχεια, ο εκτελεστικός διευθυντής του KALAMATA:21 Έκτωρ Τσατσούλης αναφέρθηκε επιγραμματικά στις μέχρι τώρα δράσεις του Γραφείου Υποψηφιότητας, που είναι η ολοκλήρωση της εκτενούς χαρτογράφησης των πολιτιστικών πόρων της πόλης, η έρευνα για την πολιτιστική ζωή της Καλαμάτας και ο σχεδιασμός της Πολιτιστικής Στρατηγικής της δεκαετίας, οι οποίες και αποτελούν ήδη την κληρονομιά της διαδικασίας της υποψηφιότητας. Επιπλέον, αναφορά έγινε στις συνεργασίες που έχουν ήδη ξεκινήσει με πολιτιστικούς φορείς και ιδρύματα στην Καλαμάτα, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
«Η Καλαμάτα τώρα ανοίγεται στον κόσμο και τώρα αποκτά εξωστρέφεια. Αυτή είναι η στιγμή όπου η Καλαμάτα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη μιας γρήγορα αναπτυσσόμενης πόλης, μίας πόλης που τα επόμενα χρόνια θα γίνει νέος πόλος έλξης, τόσο επισκεπτών, όσο και νέων κατοίκων. Η Καλαμάτα αυτή θέλουμε να συζητάει με όρους αειφορίας, πολιτιστικής ανάπτυξης και καινοτομίας. Η διαφάνεια, η σωστή διαχείριση, η προστασία του περιβάλλοντος και η οικολογία, ο καθημερινός πολιτισμός και ο σεβασμός, η διαφορετικότητα και το διαφορετικό, η υιοθέτηση του καινοτόμου και των νέων τεχνολογιών, η πολιτιστική επιχειρηματικότητα, αλλά και ο εθελοντισμός, η ερασιτεχνική δημιουργία, η τέχνη για λίγους, αλλά και η λαϊκή τέχνη, το εξεζητημένο και το απλοποιημένο, το σύγχρονο και το παλιό, όλα αυτά συνθέτουν την εικόνα της υποψηφιότητας της Καλαμάτας, αλλά και της φιλοσοφίας που την ακολουθεί», επεσήμανε ο κ. Τσατσούλης.
Όμως, η διεκδίκηση του τίτλου σημαίνει και αντιμετώπιση των σκοτεινών της σημείων και των προβλημάτων της, προκαλώντας τους πολίτες της να κοιτάξουν την πόλη τους κατάματα. Μία πόλη που διεκδικεί έναν τέτοιο ευρωπαϊκό τίτλο πρέπει να τολμάει να ονειρεύεται, να οραματίζεται και να σχεδιάζει μακροπρόθεσμα.
Σε αυτό το σκοπό συντελούν καθημερινά έμπρακτα και οι πολίτες της Καλαμάτας καταθέτοντας τις ιδέες και τις προτάσεις τους, κάνοντας την Καλαμάτα «Μία πόλη, μία ομάδα, μία ψυχή, ένα όραμα, ένα στόχο, ανεξάντλητες ιδέες», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Τσατσούλης.
Η ΕΛΕΝΑ ΠΕΓΚΑ
Η Έλενα Πέγκα, καλλιτεχνική διευθύντρια του KALAMATA:21, παρουσίασε την κεντρική ιδέα της υποψηφιότητας της Καλαμάτας, η οποία αντανακλάται στο σύνθημα«KalamataRising». Η κα Πέγκα εξήγησε πως η κεντρική ιδέα σηματοδοτεί μια πόλη που αναδύεται, που ανατέλλει, που ανέρχεται, που κινητοποιείται, αλλά και που εγείρεται. Αυτό το έκανε η Καλαμάτα και με την Επανάσταση του 1821, το έκανε και με το σεισμό το ’86, έτσι και τώρα θέλει να αντιμετωπίσει την όποια οικονομική κρίση, να ξεφύγει από την εσωστρέφειά της, αλλά και να προστατευθεί από μία άναρχη τουριστική ανάπτυξη. Η Καλαμάτα είναι μία πόλη που πρόσφατα άνοιξε τις πύλες της προς την υπόλοιπη Ελλάδα και την Ευρώπη μέσω του αυτοκινητόδρομου, αλλά και του αεροδρομίου, μία πόλη που τώρα αρχίζει να ανοίγει τα φτερά της προς τα έξω, θέλει να οραματιστεί, να ανέλθει. Είναι μια πόλη που έχει τα εχέγγυα και θέλει να δημιουργήσει τις συνθήκες για την αλλαγή, για την εξέλιξη, για το άλμα που μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τη φιλοξενία του τίτλου της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Σήμερα, επιδιώκει να γράψει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της ως Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα.
Η οργανωμένη διεκδίκηση και μόνο ενός τόσο μεγάλου πολιτιστικού γεγονότος δείχνει μια πόλη αποφασισμένη να ορίσει το μέλλον της και να καθορίσει και το μέλλον μιας ολόκληρης περιοχής. Η Μεσσηνία με τα δυνατά τοπία της, που εγείρουν τις αισθήσεις και εμπνέουν με την άγρια ομορφιά τους, είναι γεμάτη αρχαιολογικούς χώρους παγκόσμιου ενδιαφέροντος, όπως η Αρχαία Μεσσήνη, το Παλάτι του Νέστορα στην Πύλο, όπου διασώθηκαν οι παλαιότερες πλάκες της Γραμμικής Β΄, η Μεθώνη, η Κορώνη. Όλος αυτός ο πλούτος θα ενταχθεί σε ένα σύγχρονο  καλλιτεχνικό πρόγραμμα, που θα είναι φτιαγμένο για όλο το χρόνο και θα εναλλάσσεται σύμφωνα με τις τέσσερις εποχές, που είναι αισθητές στην περιοχή. Το πρόγραμμα θα αφορά όλες τις ηλικίες και πρωτίστως τους νέους. Ξένοι δημιουργοί, στοχαστές, ερευνητές και ομάδες θα συνεργαστούν με Έλληνες αλλά και ντόπιους και θα μείνουν στην Καλαμάτα ή στην ευρύτερη περιοχή για να δουλέψουν σε ειδικά σχεδιασμένα πρότζεκτς. Τα περισσότερα καλλιτεχνικά έργα που θα παρουσιαστούν, θα είναι έργα καινούργια, φτιαγμένα μέσα από την εμπλοκή των καλεσμένων με τον τόπο.
Ακόμα, η Καλαμάτα είναι μια καθαρή πόλη, έχει πάρει βραβείο για την ανακύκλωση, λειτουργεί ένα εκτεταμένο δίκτυο συνοικιακής κομποστοποίησης, οργανώνονται διεθνή εργαστήρια για την καταπολέμηση της φτώχειας, για σύγχρονη επιχειρηματικότητα και τεχνολογία, ένα ολόκληρο πρόγραμμα για τα τοπικά προϊόντα και την γαστρονομία, λειτουργεί πρόγραμμα ένταξης των παιδιών Ρομά σε σχολεία. Η κα Πέγκα αναφέρθηκε σε όσα διαθέτει τώρα η πόλη, όπως είναι ένα δραστήριο αγρόκτημα με τράπεζα σπόρων, ένα σχολείο για παιδιά με ειδικές ανάγκες που έχει εγκαταστήσει αίθουσα αισθητηριακής ολοκλήρωσης. Παράλληλα, στην πόλη υπάρχει Πανεπιστήμιο με Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών καθώς και Τμήμα Φιλολογίας, λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια ένα εξαιρετικό Ωδείο, σχολή χορού, σχολή για τα εικαστικά, σχολή βυζαντινής μουσικής, πολλές χορωδίες, σύλλογοι που ασχολούνται με την παράδοση και τα γράμματα, κέντρο νέων, πολλές δραστηριότητες για τα παιδιά. «Αυτό που προσέλαβα, είναι πως υπάρχει πολιτισμός της καθημερινότητας, ένα ενδιαφέρον για τα κοινά, και αυτό είναι ένα σπουδαίο υπόβαθρο για μια τόσο μικρή πόλη, ώστε να στηρίξει μια μεγάλη διεθνή πολιτιστική κίνηση. Δεν είναι τυχαίο που η πόλη εδώ και μια εικοσαετία στηρίζει ένα σπουδαίο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού» ανέφερε χαρακτηριστικά η καλλιτεχνική διευθύντρια.
ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Μέσα σε όλη αυτή τη διαδικασία συμμετέχουν ήδη και αποτελούν μέλη των ομάδων εργασίας του KALAMATA:21 πολίτες της Καλαμάτας. Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν αντιπροσωπευτικά ο Γιώργος Λαζαρίδης, αθλητής τένις σε αμαξίδιο και συντονιστής ομάδας εργασίας του KALAMATA:21, ο Ηλίας Σκενδερίδης, σύμβουλος ψηφιακής στρατηγικής και μέλος της ομάδας έργου “Digital Kalamata” και η Εύη Γιαννακοπούλου, ηθοποιός και μέλος ομάδας εργασίας του KALAMATA:21. Καθένας, μέσα από τη δική του εμπλοκή στο εγχείρημα, φώτισε διαφορετικές πτυχές της Καλαμάτας.
Ο Γιώργος Λαζαρίδης παρουσίασε το όραμά του για την Καλαμάτα: να είναι μια πόλη πιο προσβάσιμη, ανεκτική στη διαφορετικότητα, πιο φιλική, όχι όμως μόνο σε υποδομές, αλλά κυρίως σε νοοτροπία.
Ο Ηλίας Σκενδερίδης αναφέρθηκε και αυτός στην προσβασιμότητα της Καλαμάτας, στην ψηφιακή εποχή, στην πρόσβασή της στο διαδίκτυο και στο ρόλο που μπορεί να παίξει το ήδη εγκατεστημένο δίκτυο οπτικών ινών προς την κατεύθυνση αυτή. Τόσο ο Ηλίας όσο και η Εύη Γιαννακοπούλου αναφέρθηκαν στην πρόσβαση της Καλαμάτας από την Αθήνα και στις ιδανικές συνθήκες ζωής για μία επαρχιακή πόλη. Η Καλαμάτα αποτελεί παράδειγμα για πολιτιστική αποκέντρωση. Η «Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα». Η Εύη αναφέρθηκε στις σχολές, στα ταλέντα που αναπτύσσονται μέσα σε αυτές, στην καλλιτεχνική και πολιτιστική δραστηριότητα της πόλης που παρά την κρίση δε σταματούν, στις υποδομές αλλά και στους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής, που αναδεικνύουν τη σπουδαιότητα και την αναγκαιότητα μιας συντονισμένης προσπάθειας, μιας επαφής με το ευρωπαϊκό στοιχείο.
Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση παρευρέθησαν και οι: Πάνος Καρβούνης, επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Αλεξάνδρα Αποστολίδου και Δήμητρα Χριστοδούλου του Yπουργείου Oικονομικών, Ελένη Ράπτη, αρχαιολόγος της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ., Σπύρος Πέγκας, Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης, Anca Chisalita, Πρώτη Γραμματέας της Ρουμανικής Πρεσβείας, Juliane Stegner από το Ινστιτούτο Goethe, Αθανάσιος Θεοδωρόπουλος, Πρόεδρος ΔΣ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Έκτωρ Βερύκιος, Ειρήνη Οράτη και Ελένη Στεργίου από το Ίδρυμα Κωστοπούλου, Δημήτριος και Ελένη Μανιατάκη και Βίκυ Ιγγλέζου από το Μανιατάκειον Ίδρυμα, Πέτρος Θέμελης, Καθηγητής Αρχαιολογίας και επικεφαλής της ανασκαφής της Aρχαιολογικής Eταιρείας στην Αρχαία Mεσσήνη, Ξένη Αραπογιάννη, αρχαιολόγος και επικεφαλής της ανασκαφής στην Αρχαία Θουρία, Βίκυ Μαραγκοπούλου, καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, Δήμητρα Νικολοπούλου και Ελένη Ανδριτσοπούλου από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, για να ενημερωθούν και να στηρίξουν την προσπάθεια της Καλαμάτας. Στην εκδήλωση, επίσης, παρευρέθησαν ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, Πρόεδρος ΤΕΜΕΣ ΑΕ και η Μαρίνα Παπατσώνη Διευθύντρια Μάρκετινγκ και Ανάπτυξης της ΤΕΜΕΣ ΑΕ (Costa Navarino), υποστηρικτές και χορηγοί της υποψηφιότητας της Καλαμάτας.