Παρασκευή, 03 Ιουλίου 2015 07:26

Περίπου 500 χελώνες έχουν φτιάξει μέχρι τώρα τη φωλιά τους στον Κυπαρισσιακό Κόλπο

Πολύμνια Νεστορίδου και Παναγιώτα Θεοδώρου Πολύμνια Νεστορίδου και Παναγιώτα Θεοδώρου

ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΕΛΩΝΑΚΙΑ 
Μέσα στο μήνα θα αρχίσουν να γεννιούνται τα πρώτα χελωνάκια στην ακτή του Κυπαρισσιακού Κόλπου. Από τα μέλη και τους εθελοντές του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «Αρχέλων», που είναι και φέτος πάρα πολλοί και προέρχονται από πολλές χώρες, έχουν σημανθεί περίπου 500 φωλιές…

«Μπαίνουμε στην περίοδο που έχουμε το απόγειο της ωοτοκίας», μας είπε η υπεύθυνη περιβαλλοντικής πολιτικής του «Αρχέλων», Παναγιώτα Θεοδώρου και εξήγησε: «Μέσα στον Ιούλιο θα έχουμε τη μεγαλύτερη πυκνότητα φωλιών και τη μεγαλύτερη δραστηριότητα ωοτοκίας. Περιμένουμε με χαρά εντός του μήνα να έχουμε και τα πρώτα χελωνάκια».
Η υπεύθυνη του προγράμματος Πελοποννήσου, Πολύμνια Νεστορίδου, που έχει εγκατασταθεί στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, συμπλήρωσε από την πλευρά της: «Έχουμε περίπου 500 φωλιές, είμαστε πολύ καλά», ενώ για τους εθελοντές του φετινού προγράμματος ανέφερε: «Έχουμε πάρα πολλούς εθελοντές, είναι τεράστια η ζήτηση φέτος. Είναι θεωρώ μεγάλη διαφήμιση για την περιοχή. Είναι πάρα πολλές οι οικογένειες των εθελοντών που έρχονται στην περιοχή και αγαπάνε πάρα πολύ τον τόπο. Χαρακτηριστικά μου λένε οι εθελοντές ότι “είναι το σπίτι μας εδώ”. Είναι πάρα πολλοί που έρχονται για τρίτη και τέταρτη χρονιά φέτος και ζητούν να είναι εδώ στην Κυπαρισσία. Όλα πάνε καλά».
Για τους εθελοντές η Παναγιώτα Θεοδώρου σημείωσε ακόμη: «Εθελοντές έρχονται από όλο τον κόσμο για να προστατέψουν τις θαλάσσιες χελώνες και για να κάνουν τις διακοπές τους. Ο Αρχέλων με ένα πρόγραμμα που έχει στην περιοχή από το 1983, επί 32 συναπτά έτη, έχει διαφημίσει την περιοχή της Τριφυλίας και τον Κυπαρισσιακό Κόλπο σε όλο τον κόσμο με εθελοντές που έρχονται ακόμα και από το Μεξικό και τη Βραζιλία, την Ιαπωνία και την Ινδία, ακριβώς για να δουν την περιοχή και να μάθουν για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του οικοσυστήματος».
Ωστόσο, τόσο η κ. Θεοδώρου όσο και η Νεστορίδου, αναφέρθηκαν στα προβλήματα έλλειψης διάθεσης επικοινωνίας και συνεργασίας που υπάρχει από το Δήμο και μερίδα της τοπικής κοινωνίας. Η υπεύθυνη του προγράμματος Πελοποννήσου σημείωσε σχετικά: «Το πρόβλημα που θεωρώ ότι είναι το σημαντικότερο είναι ότι δεν υπάρχει διάθεση επικοινωνίας και αντιλαμβάνομαι μια επιθετικότητα απέναντι στον Αρχέλωνα και από το Δήμο αλλά και στην περιοχή του Καλού Νερού. Ζητούμε να μαζευτούν οι ξαπλώστρες αλλά δεν γίνεται. Έχουμε τεράστια πυκνότητα φωλιών. Πρέπει να μαζευτούν οι ξαπλώστρες να κάνουν οι χελώνες τις φωλιές τους, δεν γίνεται. Προσπαθούμε να συνεννοηθούμε. Αυτό πολλές φορές είναι πολύ δύσκολο. Και θεωρώ ότι πρέπει να συνεννοηθούμε μεταξύ μας να μπορέσουμε να δούμε τι θα γίνει, για το καλό του είδους αυτού, της παραλίας και του τόπου. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το να έχεις μια φωλιά κάτω από το ξενοδοχείο σου δεν θεωρείται και αυτό ένα μεγάλο πλεονέκτημα».
Στ.Μ.