Τρίτη, 11 Αυγούστου 2015 15:01

Τριάντα χρόνια προσφοράς και δημιουργίας από το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 
Πέρασαν τριάντα χρόνια με μουσικές, με τραγούδια, με τα ευγενέστερα συναισθήματα, με ψυχική καλλιέργεια. Το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας γιορτάζει τα 30 του χρόνια με συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων. Ένα σχήμα που ξεκίνησε με μουσικούς παιδιά, τα οποία όμως έχουν μεγαλώσει, κάνουν καριέρα σε ορχήστρες στο εξωτερικό και την Ελλάδα αλλά κάθε καλοκαίρι συναντιούνται με συγκίνηση και αγάπη στο Δημοτικό Ωδείο, για να κάνουν πρόβες με την ορχήστρα στην οποία νιώθουν ότι οφείλουν ένα μεγάλο μέρος γι’ αυτό που έχουν γίνει…

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, στις εννέα το βράδυ, στο Κάστρο της Καλαμάτας, με ελεύθερη είσοδο. Το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της Φάρις, Θανάσης Ηλιόπουλος, ο εκπρόσωπος του Δημοτικού Ωδείου Στάθης Γυφτάκης και μουσικοί της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων, απεύθυναν κάλεσμα στον κόσμο να προσέλθει στη σημαντική αυτή γιορτή.
Ο Θανάσης Ηλιόπουλος μιλώντας για το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας υπογράμμισε ότι η προσφορά του είναι ανεκτίμητη και ότι πρόκειται για το σημαντικότερο ίσως δημοτικό ωδείο στην περιφέρεια της χώρας, σύμφωνα με τη γνώμη όχι μόνο της Καλαμάτας αλλά γενικά των ανθρώπων της μουσικής.

Όπως πρόσθεσε, το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας έχει πετύχει σημαντικές διακρίσεις στην Ελλάδα, έχει ακόμη και διεθνή παρουσία, ενώ πολλές και εξαιρετικές είναι και οι διακρίσεις των σπουδαστών του.
Ο πρόεδρος της Φάρις τόνισε ότι αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους όσους έχουν εργαστεί για το Δημοτικό Ωδείο και ευχήθηκε να συνεχιστεί αυτή η πορεία, τονίζοντας ότι αυτή είναι η επιδίωξη και της σημερινής διοίκησης της Φάρις.
Από την πλευρά του ο Στάθης Γυφτάκης ευχαρίστησε θερμά το Δήμο Καλαμάτας και τη Φάρις για τη στήριξή τους προς το Δημοτικό Ωδείο, ιδίως μάλιστα τα τελευταία δύσκολα χρόνια, όπως πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων ο Στάθης Γυφτάκης σημείωσε ότι ιδρύθηκε το 2003, με μαέστρο τον Ιβάν Μάντζαρη και με την ιδιαιτερότητα ότι πρόκειται για μια ορχήστρα με βασικά μέλη τους ίδιους τους σπουδαστές του ωδείου και όχι συνεργαζόμενους επαγγελματίες και καθηγητές. Ο Στάθης Γυφτάκης ανέφερε ότι είναι πολύ συγκινητικό το γεγονός ότι η Ορχήστρα ξεκίνησε με μουσικούς μικρά παιδιά τα οποία σήμερα έχουν γίνει μουσικοί με υποχρεώσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας και στο εξωτερικό, ωστόσο οι ίδιοι θεωρούν χρέος τους να επιστρέφουν κάθε καλοκαίρι στο Δημοτικό Ωδείο και να παίζουν για την Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, η οποία είναι γι’ αυτούς ένας αδιάσπαστος δεσμός.
Επίσης ο Στάθης Γυφτάκης αναφέρθηκε στη συμβολή, όσον αφορά την ίδρυση και λειτουργία της Ορχήστρας, των καθηγητών Ηλέκτρας Βεζύρογλου και Λουκά Γεώργα, ενώ σημείωσε ότι στη συναυλία της Πέμπτης θα παρουσιαστεί ένα θαυμάσιο και ανάλαφρο μουσικό πρόγραμμα, με μουσικές από τον κινηματογράφο αλλά και το κλασικό ρεπερτόριο. Σημείωσε, τέλος, ότι θα παρουσιαστούν ενορχηστρώσεις κομματιών από τους μουσικούς της ορχήστρας, τον Λουκά Λυμπερόπουλο που είναι το πρώτο φλάουτο και τον Γιάννη Μανωλακάκη, που είναι το πρώτο κλαρινέτο.
Για τους δεσμούς των νέων μουσικών με την ορχήστρα μίλησαν η Σοφία Άιζενμπαχ, που παίζει βιολί και βιόλα και ο Γιάννης Μανωλακάκης, που είναι το πρώτο κλαρινέτο.
Στ.Μ.