Τρίτη, 11 Αυγούστου 2015 16:55

Στο παρά ένα ζητούν συμμετοχή των πολιτών για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ 
Τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης, ότι η διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης προχώρησε με αποκλεισμούς, χωρίς διάλογο και συνεργασία, έρχεται να δικαιώσει η εισήγηση του Γραφείου Υποψηφιότητας για ανάγκη ουσιαστικότερης συμμετοχής πολιτών και ειδικών στη διαμόρφωση της πρότασης. Από τη στιγμή όμως που η πρόοδος των εργασιών έχει φτάσει στο 82%, σε τί πραγματικά θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμοι οι πολίτες;…

Κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης της Προγραμματικής Σύμβασης για τη λειτουργία του Γραφείου Υποψηφιότητας, ο εκτελεστικός διευθυντής του Γραφείου, Έκτωρ Τσατσούλης, ζήτησε να δοθεί παράταση όσον αφορά τα υποέργα «Ανάπτυξη Προτάσεων Πολιτικής και Στρατηγικής» και «Ολοκλήρωση Πολιτιστικού Σχεδιασμού», με το εξής σκεπτικό: «Η καθυστέρηση της σύστασης από το Δημοτικό Συμβούλιο της Επιτροπής Πολιτιστικού Σχεδιασμού σε συνδυασμό με την πολιτικο-οικονομική κατάσταση της χώρας αλλά και την έλευση του καλοκαιριού, δημιούργησαν αρνητικές συνθήκες για την ολοκλήρωση του παραπάνω υποέργου. Η ουσιαστική ανάπτυξη των προτάσεων της Πολιτιστικής Στρατηγικής απαιτούν χρόνο και συμμετοχή πολιτών και ειδικών. Στην παρούσα χρονική στιγμή θα ήταν άτοπο να ολοκληρωθεί η διεργασία χωρίς την ευρεία συμμετοχή πολιτών αλλά και τα κατάλληλα χρονικά περιθώρια για την Επιτροπή Πολιτιστικού Σχεδιασμού να συνεισφέρει ουσιαστικά στην ανάπτυξη των προτάσεων. Αιτούμαστε την παράταση των εργασιών για να δοθεί χρόνος και στην Επιτροπή αλλά και στους πολίτες να συμμετέχουν ουσιαστικότερα στη διαδικασία. Προς το σκοπό αυτό θα συγκληθεί άμεσα η Επιτροπή Πολιτιστικού Σχεδιασμού ώστε να ξεκινήσει τις εργασίες της, οι οποίες εισηγούμαστε να μην ολοκληρωθούν πριν τα τέλη Νοεμβρίου 2015 ή τη διεξαγωγή τουλάχιστον έξι συναντήσεων. Παράλληλα θα διοργανωθούν και εκδηλώσεις ανοιχτής συμμετοχής των πολιτών για να συμβάλουν στη διαμόρφωση της πρότασης, βασιζόμενοι στα συμπεράσματα των Ομάδων Εργασίας. Τέλος, η πρόταση θα δημοσιοποιηθεί για ανοιχτή διαβούλευση στο διαδίκτυο για διάστημα τουλάχιστον ενός μήνα».
Ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Φαββατάς, ο οποίος είναι μέλος της Επιτροπής Παρακολούθησης της Προγραμματικής Σύμβασης ως εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας, ψήφισε λευκό όσον αφορά την παράταξη του συγκεκριμένου υποέργου. Μάλιστα σε σχετική γραπτή δήλωση της Επιτροπής Πολιτισμού του συνδυασμού του, με τίτλο «Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα και οι τακτικισμοί της Δημοτικής αρχής», τονίζονται τα εξής:
«Η παράταξή μας, συνεπής στη σοβαρή και υπεύθυνη αντιμετώπιση του θέματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας ‘21, άσκησε στο τελευταίο ΔΣ τεκμηριωμένη κριτική προς τη δημοτική αρχή  για την υποβάθμιση της όλης διαδικασίας, η οποία ουσιαστικά εξελίσσεται ερήμην της πόλης.
Μαζί με το μεγαλύτερο μέρος των μειοψηφιών, καταψήφισε τις προτάσεις για την Επιτροπή Προγραμματισμού, το «Μανιφέστο» κ.α., κάνοντας σαφές ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει με προτάσεις που θα προκύψουν μέσα από την ακολουθούμενη διαδικασία.
Μετά απ’ αυτό, η δημοτική αρχή που συνειδητοποίησε ότι δεν πείθει για τη σοβαρότητα της διαδικασίας που ακολουθείται με ευθύνη της, έσπευσε να κάνει στροφή 180ο.
Με τις προτάσεις του Γραφείου Υποψηφιότητας ‘21 στο Συμβούλιο Παρακολούθησης, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 5.8.15, εμφανίζεται να υιοθετεί ένα μέρος από αυτά που επί 10 μήνες η παράταξή μας ζητούσε να εφαρμοστούν και η ίδια επίμονα αρνιόταν.
Τώρα, που το έργο έχει ολοκληρωθεί κατά 82%, θυμήθηκε ότι η πολιτική στρατηγική για την επόμενη 10ετία πρέπει να απασχολήσει σοβαρά την πόλη αλλά και την αρμόδια επιτροπή, την οποία όμως συγκρότησε με αποκλεισμούς και επί 7 μήνες κράτησε ανενεργή.
Μπορεί, βέβαια, να αναγνωρίζει έτσι έστω και εμμέσως την ορθότητα των θέσεων και της κριτικής μας όλο αυτό το διάστημα αλλά και τις ευθύνες της για την «εχθρική» αντιμετώπισή μας, όπως και των άλλων παρατάξεων.
Όμως, αυτό γίνεται πολύ αργά πια
Κυρίως, όμως, είναι εντελώς υποκριτικό και υστερόβουλο. Επιδιώκει έτσι να βγει η ίδια από τη δύσκολη θέση που με ευθύνη της περιήλθε και ταυτόχρονα να επιμερίσει και σε άλλους τις ευθύνες.
Εμείς, ασφαλώς δε συναινέσαμε, ούτε θα το κάνουμε στη συνέχεια.
Όπως δηλώσαμε και στο ΔΣ, θα συνεχίσουμε το ίδιο υπεύθυνα να παρακολουθούμε και να ελέγχουμε την όλη διαδικασία, ώστε ο χρόνος που χάθηκε, να μην εξελιχθεί και σε ζημιά για την πόλη».
Στ.Μ.