Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2015 16:31

Ανατροπή με τα δίδακτρα της Φάρις: Ακριβαίνουν για κάποιες κατηγορίες!...

ΕΝΩ ΑΝΑΜΕΝΟΤΑΝ ΜΕΙΩΣΗ 
Και εκεί που οι περισσότεροι περίμεναν μια μείωση, έστω μικρή, στα δίδακτρα της Φάρις για το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας, το Εικαστικό Σχολείο και τη Σχολή Χορού, τελικά τα δίδακτρα ακριβαίνουν και μάλιστα για τις πιο ευαίσθητες κατηγορίες, καθώς οι εκπτώσεις που έχουν θεσπιστεί θα προσφέρονται στο εξής μόνο με εισοδηματικά κριτήρια…

Η σχετική απόφαση ελήφθη το μεσημέρι, κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Φάρις, όπου ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας, Τάσος Πολυχρονόπουλος, υποστήριξε ότι με τη συγκεκριμένη οικονομική πολιτική θα ενταθεί ακόμη περισσότερο το πρόβλημα με την «αιμορραγία» σπουδαστών, θα αναγκαστούν δηλαδή να διακόψουν τη φοίτησή τους ακόμη περισσότεροι σπουδαστές και θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο οι προοπτικές συνέχισης της λειτουργίας, σε υψηλό επίπεδο, των σχολών.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Φάρις, δημοτικός σύμβουλος Θανάσης Ηλιόπουλος, τόνισε ότι δεν υπήρχε κανένα περιθώριο για ουσιαστική μείωση των διδάκτρων, διότι η δημοτική κοινωφελής επιχείρηση δεν έχει καμία δυνατότητα να καλύψει το έλλειμμα που πιθανότατα θα προέκυπτε από τη μείωση των εσόδων.
Σύμφωνα με την εισήγηση και απόφαση που ελήφθη, την έκπτωση του 50% για άτομα με ειδικές ανάγκες θα τη δικαιούνται στο εξής μόνο οι οικογένειες με ετήσιο εισόδημα έως 30.000 ευρώ. Αντίστοιχα την έκπτωση του 20% για κάθε παιδί πολύτεκνων οικογενειών και για κάθε παιδί μονογονεϊκής οικογένειας θα τη δικαιούνται στο εξής μόνο οι οικογένειες με ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ και 15.000 ευρώ αντίστοιχα. Τέλος, την έκπτωση του 15% για κάθε παιδί τρίτεκνης οικογένειας θα τη δικαιούνται στο εξής μόνο οι οικογένειες με ετήσιο εισόδημα έως 17.000 ευρώ.
Ο Θανάσης Ηλιόπουλος σημείωσε ότι για τον καθορισμό των παραπάνω ετήσιων εισοδημάτων προκειμένου να χορηγούνται οι εκπτώσεις στα δίδακτρα έχει ληφθεί υπόψιν σχετικός νόμος αναφορικά με τις απαλλαγές που δικαιούνται οι συγκεκριμένες κατηγορίες του πληθυσμού.
Ωστόσο, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων των σπουδαστών της Φάρις, Αλέξανδρος Μπουφέας, τόνισε ότι τα εισοδηματικά κριτήρια είναι χαμηλά και τελικά οι περισσότερες από τις οικογένειες των συγκεκριμένων κατηγοριών θα αναγκαστούν να πληρώνουν από φέτος υψηλότερα δίδακτρα, ανάμεσά τους και η δική του.
Ο δε επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Συμμαχίας», Μιχάλης Αντωνόπουλος, τόνισε ότι είναι αυθαίρετο να ορίζει η διοίκηση της Φάρις διαφορετικό ποσοστό έκπτωσης για πολύτεκνους, για τρίτεκνους, για παιδιά μονογονεϊκών οικογενειών και για άτομα με ειδικές ανάγκες, λόγος για τον οποίο καταψήφισε την εισήγηση.
Σημειώνεται ότι με τη σημερινή απόφαση καταργήθηκε και η πλήρης απαλλαγή των μελών της Φιλαρμονικής από τα δίδακτρα της Φάρις, κάτι που όπως τόνισε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, καθηγητής μουσικής στο Δημοτικό Ωδείο, Σταύρος Βόλλαρης, θα δημιουργήσει προβλήματα, δεδομένου ότι οι εκτελεστές της Φιλαρμονικής συμπλήρωναν, κατά κάποιο τρόπο, κενά στην ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου αλλά και σε τμήματά του.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων, Αλέξανδρος Μπουφέας, πρότεινε, προκειμένου να μειωθεί το κόστος της λειτουργίας των σχολών της Φάρις, ιδιαίτερα του Δημοτικού Ωδείου, κάποια μαθήματα να γίνονται με δύο και τρεις μαθητές, αντί για έναν. Όπως τόνισε ωστόσο ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου, Στάθης Γυφτάκης, αυτό το μέτρο έχει δοκιμαστεί και δεν μπορεί να αποδώσει. Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι το μάθημα πιάνου δεν γίνεται να το παρακολουθούν ταυτόχρονα δύο ή τρεις μαθητές μαζί, γιατί κάθε μαθητής έχει διαφορετική εξέλιξη και πρόοδο.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Φάρις, Θανάσης Ηλιόπουλος, σοβαρό πρόβλημα υπάρχει με τα απλήρωτα δίδακτρα, τα οποία προσεγγίζουν τις 30.000 ευρώ. Προκειμένου να ελεγχθεί αυτή η κατάσταση, αποφασίστηκε να διακόπτεται η φοίτηση εκείνων που έχουν αφήσει απλήρωτους πάνω από δύο μήνες. Πάντως ο πρόεδρος της Φάρις αρνήθηκε πρόταση να στέλνονται οι οφειλές στην Εφορία, ώστε να δεσμεύονται από το δημόσιο ταμείο τα ποσά των οφειλών.
Στ.Μ.