Πέμπτη, 03 Σεπτεμβρίου 2015 16:31

Το κόστος του Φεστιβάλ Χορωδιών και ο ρόλος της Interkultur προκαλούν επιφυλάξεις

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 
Με πυρετώδεις ρυθμούς έχει ξεκινήσει η διοργάνωση του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορωδιών. Ένα Φεστιβάλ όμως για το οποίο εγείρεται πλήθος ενστάσεων, ιδιαίτερα για τη συνδιοργανώτρια γερμανική εταιρία Interkultur, τον κερδοσκοπικό της χαρακτήρα και γενικότερα το κόστος της διοργάνωσης, που θα πλησιάσει τα 180.000 ευρώ. Από την άλλη η δημοτική αρχή μιλάει για μια διοργάνωση που θα φέρει 10.000 κόσμο στην πόλη (οι χορωδοί υπολογίζεται ότι θα είναι 1.500), θα την προβάλει διεθνώς, θα τονώσει την τοπική οικονομία και τελικά δεν θα κοστίσει σχεδόν τίποτα στο Δήμο…

Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών θα πραγματοποιηθεί από τις 14 έως και τις 18 Οκτωβρίου στην Καλαμάτα. Ο προϋπολογισμός της διοργάνωσης, ύψους 124.000 ευρώ, εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα από το Δημοτικό Συμβούλιο,  ενώ η αμοιβή της Interkultur, ύψους 55.000 ευρώ, έχει ήδη καταβληθεί. Στις αρχές της εβδομάδας έγινε συζήτηση για το θέμα και στο Διοικητικό Συμβούλιο της Φάρις, καθώς ένα μέρος της διοργάνωσης το έχει εκχωρήσει ο Δήμος στην κοινωφελή δημοτική επιχείρηση.
Στο Δημοτικό Συμβούλιο από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης έγινε κριτική προς τη δημοτική αρχή, δεδομένου ότι πέρσι, που εισηγήθηκε τη συγκεκριμένη διοργάνωση, η διαβεβαίωση που έδωσε ο δήμαρχος ήταν ότι το κόστος δεν θα ξεπερνούσε τις 55.000 ευρώ. Τα 55.000 ευρώ είναι η οροφή έλεγε χαρακτηριστικά.
«Όταν ξεκινήσαμε πολλά δεν τα ξέραμε», ήταν η απάντηση που έδωσε ο δήμαρχος Καλαμάτας, απαντώντας στην ένσταση για την εκτίναξη του κόστους της διοργάνωσης. «Όταν μιλάγαμε πέρυσι θεωρούσαμε ότι θα έχουμε μία εκδήλωση στο 1/3 της σημερινής», πρόσθεσε.
Επιπλέον ο κ. Νίκας ανέφερε για το κόστος: «Στο κόστος της εκδήλωσης το 1/3 περίπου είναι οι μεταφορές. Στο κόστος εκδήλωσης μέχρι τώρα συμμετέχουν: Το Υπουργείο Πολιτισμού, και με χρήματα και με επίσημο χαιρετισμό και με παρουσία του υπουργού, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, και με χρήματα και με παρουσία στο επίσημο φυλλάδιο, δεν θα είναι καν φυλλάδιο και έχουν αρχίσει και συνεισφέρουν και ιδιώτες, κάνουμε, δηλαδή, μία εργώδη προσπάθεια το κόστος να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερο. Μέχρι τώρα έχουν δώσει χρήματα ο εφοπλιστής Μαρτίνος και ο κ. Μανιατάκης αν δεν απατώμαι και η προσπάθεια συνεχίζεται από πλευράς Δήμου. Μετά απ’ αυτές τις εκδηλώσεις θα ασχοληθούμε ακριβώς με το θέμα των χορηγιών, ώστε η επιβάρυνση για το Δήμο να είναι η πιο μικρή».
Κατά τα άλλα, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλης Μάκαρης, τόνισε ότι η συνδιοργανώτρια Interkultur λειτουργεί σαν «ενδιάμεσος που ουσιαστικά χρηματοδοτείται από παντού. Βλέπουμε ότι η Interkultur πριμοδοτεί και συγκεκριμένα γραφεία ταξιδίων, που μέσω αυτών θα γίνονται οι κρατήσεις των χορωδιών και δεν μπορούν να γίνουνε αυτόνομες κρατήσεις». Επιπλέον τόνισε ότι η ανάθεση της διοργάνωσης στην γερμανική εταιρία δεν επιτρέπει στο Δήμο να αποκτήσει την τεχνογνωσία ώστε τα επόμενα χρόνια να προχωρήσει ο ίδιος στη διοργάνωση φεστιβάλ χορωδιών. Ανέφερε για παράδειγμα ότι στην Καρδίτσα πραγματοποιεί διεθνή φεστιβάλ χορωδιών ο ίδιος ο Δήμος με πολλές περισσότερες συμμετοχές μάλιστα, του επιπέδου των 5.000 χορωδών. Η παράταξη του Μανώλη Μάκαρη ψήφισε λευκό, τονίζοντας ότι θεωρεί πως πρόκειται για μια θετική δράση, ωστόσο σημείωσε ότι τα οικονομικά της στοιχεία θα έπρεπε να έχουν ξεκαθαριστεί από την αρχή και όχι ένα μήνα πριν ξεκινήσει το φεστιβάλ. «Εδώ μιλάμε για μια φαραωνική εκδήλωση, την οποία δεν μπορούμε να την αντέξουμε αυτή την περίοδο και μάλιστα βάζοντας στα πόδια μας μάνατζερ και τέτοιου είδους εταιρίες», τόνισε από την πλευρά του ο Δημήτρης Οικονομάκος, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης. Πρόσθεσε ότι «το πρώτο θέμα είναι το κόστος, κατά τη γνώμη μας. Σε μια περίοδο που έχεις την Ηλέκτρα παρατημένη και διαλυμένη, τα υψηλότερα δίδακτρα στα Ωδεία και στις Σχολές σου, όταν δεν έχεις υποδομή για μία σοβαρή πολιτιστική δουλειά που γίνεται μέσα στην Καλαμάτα, να δίνεις 174 χιλιάδες για μία τέτοιου είδους εκδήλωση. Και τουλάχιστον, αφού θέλουμε να κάνουμε κάτι τέτοιο, ας ξεκινήσουμε με ντόπιες, ας ξεκινήσουμε με πελοποννησιακές ή έστω ελληνικές χορωδίες και όχι να πηγαίνουμε σε ένα τέτοιο μεγάλο βήμα, χρεώνοντας τον Καλαματιανό λαό 174.000. Δεύτερον, βάζουμε στα πόδια μας μια εταιρεία η οποία θα βγάλει μια μεγάλη μίζα βέβαια, γιατί αυτή είναι η δουλειά της, όχι μίζα, την αμοιβή της και όλα αυτά, ενώ την κύρια δουλειά την τραβάμε εμείς». Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε.
Ο δημοτικός σύμβουλος της «Αλλαγής»,  Γιάννης Χριστόπουλος, υπερψήφισε την εισήγηση για τον προϋπολογισμό, επέκρινε όμως το γεγονός της εκτίναξης του κόστους.
Ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Συμμαχίας», Μιχάλης Αντωνόπουλος, τόνισε ότι αυτή τη στιγμή δεν γίνεται να ακυρωθεί η διοργάνωση, γι’ αυτό και ψηφίζει λευκό, παρά τις επιφυλάξεις που έχει. Επιπλέον δε, προχθές, κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Φάρις, τόνισε ότι η δημοτική αρχή δεν μπορεί να επικαλείται, για να ελαφρύνει τις εντυπώσεις από το κόστος της διοργάνωσης, ως επιχείρημα το γεγονός ότι θα έρθει χιλιάδες κόσμος, θα γεμίσουν τα ξενοδοχεία και θα έχουν δουλειά τα εστιατόρια. Αν είναι αυτό το ζητούμενο, εξήγησε ο κ. Αντωνόπουλος, η δημοτική αρχή μπορεί να διοργανώσει άλλες εκδηλώσεις, όπως είναι το καρναβάλι και η λευκή νύχτα και όχι να συνδέει τον πολιτισμό με την κίνηση στα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια.
Στ.Μ.